אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מינהל התכנון מסתבך עם הירוקים: תומך בהגדלת שטחי הבנייה למגורים ב-4%-10% צילום: מיקי אלון

פרסום ראשון

מינהל התכנון מסתבך עם הירוקים: תומך בהגדלת שטחי הבנייה למגורים ב-4%-10%

מיישר קו עם המלצות חדשות של הממשלה לפיהן יש לאפשר הגדלת היקף הקרקעות עליהן ניתן לבנות, וזאת במסגרת העדכון לתמ"א 35; עד עתה תמך בהגדלה ב-2%; הארגונים הירוקים צפויים להחריף מאבקם בתוכנית בשל הצמצום הצפוי בשטחים הפתוחים

04.09.2014, 19:50 | יעל דראל

המאבק סביב עדכון תוכנית המתאר הארצית מתחמם: מינהל התכנון במשרד הפנים, בראשות בינת שוורץ, ביקש עד כה לעדכן את תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35) ולאפשר את הגדלת המרקמים העירוניים במדינת ישראל בשיעור של 2% - עדכון שמשמעותו הגדלת השטחים המותרים לבנייה, העומדים כיום על כ-2 מיליון דונם, בכ-40 אלף דונם נוספים. עם זאת, לקראת הדיון בנושא, שיתקיים השבוע במועצה הארצית לתכנון ובנייה, ל"כלכליסט" נודע כי מינהל התכנון שינה את עמדתו וממליץ כעת להגדיל את המרקמים העירוניים בשיעור גבוה יותר של בין 4% ל-10%. המשמעות: הגדלת השטחים המותרים לבנייה (המרקמים העירוניים) בהיקף של בין 95-223 אלף דונם.

קראו עוד בכלכליסט

בצוות הממשלתי שגיבש את ההמלצות החדשות היו חברים גם נציגי משרד השיכון, נציגי משרד האוצר, נציגי משרד רה"מ, רמ"י ונציגי המועצה הלאומית לכלכלה. בהמלצות שהגיעו לידי "כלכליסט",נכתב בין השאר כי על מנת לענות על ביקושי הדיור בשנת 2030 (שנת היעד) יש צורך בתכנון של 1.3-1.9  מיליון יחידות דיור נוספות– מתוך הנחה שבפועל ייבנו רק כ-850 אלף יחידות דיור.

על פי הנתונים שמופיעים בהמלצות, כיום ישנן במערכת התכנון (כולל תוכניות מפורטות מאושרות, תוכניות בהליכים ותוכניות עתידיות) בין 795-895 אלף יחידות דיור בלבד, מספר הכולל גם פרויקטי פינוי בינוי והתחדשות עירונית. על פי הנתונים הללו, במצב הקיים ישנן בין 457 אלף ל-1.1 מיליון יחידות דיור הצפויות "לגלוש" מהמרקמים העירוניים – בהיעדר קרקעות זמינות לתכנון. בהתבסס על נתונים אלו, יש צורך בשטחים בהיקף של 95-223 אלף דונם, כדי לייצר עתודות קרקע לבניית כל אותן יחידות דיור החורגות מהמרקמים העירוניים,במתכונתם הנוכחית.

בינת שורץ, מנהלת מינהל התכנון במשרד הפנים. מיישרים קו עם משרד השיכון והאוצר, צילום: מיקי אלון בינת שורץ, מנהלת מינהל התכנון במשרד הפנים. מיישרים קו עם משרד השיכון והאוצר | צילום: מיקי אלון בינת שורץ, מנהלת מינהל התכנון במשרד הפנים. מיישרים קו עם משרד השיכון והאוצר, צילום: מיקי אלון

המלצותיו המעודכנות של מינהל התכנון, שגובשו במסגרת עבודת צוות ממשלתית שבוצעה בשבועות האחרונים צפויות להישלח לחברי המועצה הארצית לתכנון ובנייה, טרם הדיון בנושא ביום שלישי. עם זאת, עמדתו החדשה של מינהל התכנון צפויה להיתקל בהתנגדות נחרצת בעיקר מכיוון המשרד להגנת הסביבה וארגוני הסביבה, בהם החברה להגנת הטבע ועמותת אדם טבע ודין, המתנגדים לכל שינוי של תוכנית המתאר הארצית, בטענה כי התוצאה תהיה פגיעה מיותרת בשטחים הפתוחים.

המלצות אלו עומדות בקנה אחד עם עמדתו של משרד האוצר ומשרד השיכון, אשר תמכו בהגדלת המרקמים העירוניים בשיעורים גבוהים יותר מ-2% ומנעו הכרעה בסוגיה, בישיבת המועצה הארצית שהתקיימה בנושא לפני כחודשיים. בחודשיים שחלפו מאז אותה ישיבה, גובשו המלצות אלו. עם זאת, בשלב זה, מי שמתנגד לעדכון תוכנית המתאר הארצית באופן גורף הוא דווקא יו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה ומנכ"ל משרד הפנים, שוקי אמרני ובשלב זה לא ידוע האם ההצבעה על עדכון תוכנית המתאר הארצית תבוצע על בסיס המלצות אלו.

 

גורמים במשרד האוצר מסרו ל"כלכליסט" כי "קבלת ההחלטה בנוגע לעדכון תוכנית המתאר הארצית היא שעת מבחן עבור משרד הפנים. הגדלת המרקמים העירוניים ומתן גמישות תכנונית הם המפתח לפתרון בעיית הדיור".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
לעצור את הירוקים לפני שיהיה מאוחר
המגמה החביבה של איכות הסביבה ושמירת הנופים, הולכת ותופחת לממדים מפלצתיים. בשבוע שעבר סיכלו הירוקים הכנסות עתידיות למדינה של מאות בליוני דולרים, כשחיסלו פיילוט של 500 חביות בסה"כ של פצלי שמן שהפכים לנפט באיכות הטובה ביותר. כל העוני העתידי על ראשי הירוקים ובינהם כמובן השר החברתי עמיר פרץ וחברת הכנסת הג'ינג'ית מהבודה. המדינה חייבת להתעשת ולנפנף את שוחרי רעתה הירוקים
אבי , ר"ג  |  07.09.14
2.
מי ייהנה
נחשו מי ייהנה מהגדלת השטחים העירוניים שבתמא 35? חקלאים בעלי הזכויות בקרקע. ביניהם מושבים וקיבוצים שקרקעותיהם תופשרנה ואשר יקבלו פיצויים על השבת הקרקע. ביניהם חברת מהדרין. ביניהם אגודות חקלאיות וחקלאים פרטיים. מי מייצג גורמים בעלי זכויות בקרקע חקלאית כשהם מקדמים תכניות לשינוי ייעוד של קרקע חקלאית? ניחשתם! "מעכרים.", ביניהם בולטים עובדים לשעבר של מנהל מקרקעי ישראל השומרים על דריסת רגל גדולה מאד במנהל מקרקעי ישראל.. מקורבים לאנשי התכנון במנהל ובמשרד הפנים ..
יודע  |  04.09.14
לכל התגובות