אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרפורמה בחברת החשמל: הנפקה בבורסה, 50 אלף שקל לכל עובד צילום: עומר מסינגר

הרפורמה בחברת החשמל: הנפקה בבורסה, 50 אלף שקל לכל עובד

במכתב ששלח היום יו"ר רשות החברות אורי יוגב ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הוצגה גרסה מרוככת לרפורמה בחברת החשמל. 800 עובדים יעזבו באופן מיידי, העובדים יקבלו מענק הפרטה של 50 אלף שקל. עלות התוכנית 2–3 מיליארד שקל

08.09.2014, 20:27 | ליאור גוטמן

שר האוצר יאיר לפיד ושר האנרגיה סילבן שלום עושים ניסיון אחרון למנוע את מותה של הרפורמה בחברת החשמל, גם במחיר התקפלות של ממש. השניים שלחו היום מכתב ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, ובו הם מפרטים בפניו את הצעת המדינה לרפורמה - גרסה מרוככת בהרבה של ההצעות הקודמות.

קראו עוד בכלכליסט

הצעת משרדי האוצר והאנרגיה כוללת מענק הפרטה של 50 אלף שקל נטו לכל עובד ותוספת של 1,000 שקל לשכר הבסיס, הסרת הטבת החשמל חינם לעובדי החברה, הנפקת 15% ממניות החברה בבורסה, השארת מערכת הולכת החשמל הארצית בידי חברת החשמל והפרטה חלקית של מערכת החלוקה.

בכל הקשור להסכם עם העובדים, במקור דרשו מענק הפרטה תלוי ותק של 80–120 אלף שקל ותוספת של עד 2,500 שקל לשכר הבסיס, אולם העלות האקטוארית של כל אלו היתה מיליארדי שקלים שאף אחד לא רוצה לשלם. מענק ההפרטה מותנה בשלוש הסכמות: הוצאת ניהול המערכת מידי החברה, ויתור על הטבת ה"חשמל חינם" והקמת חברת בת לניהול תחנות הכוח המודרניות, שיתחרו ביצרני החשמל הפרטיים. ייחתמו הסכמי שכר חדשים ויוקם מנגנון משמעתי חדש כמו גם בדיקת נוכחות בעבודה והשלמת שעות שכר.

על פי הערכות ראשוניות עלות מענקי ההפרטה תגיע לכ־2–3 מיליארד שקל, אולם הם "יחזירו את עצמם" בתוך 4–7 שנים. בנוסף, מאחר שמדובר בעובדים רבים שיפרשו, לאורך זמן עלויות השכר של חברת החשמל ירדו בהדרגה. מספר הפורשים נקבע אתמול על עד 2,500 עובדים, מתוכם יפוטרו 800–1,000 איש שהם עובדים ארעים וניתן לפטר אותם בהתרעה קצרה יחסית. השאר יגיע מצמצום תקנים קבועים בחברת החשמל לאחר פרישתם הטבעית של העובדים. בשנת 2025 מתוכננים לעבוד בחברת החשמל 10.5 אלף איש, מתוכם כ־8,000 קבועים.

בנוגע לחשמל חינם, המדינה תגלם את הסרת ההטבה ביחס לשכר הממוצע במשק, כלומר כ־800 שקל לעובד, וזאת בניגוד לדרישת הוועד לקבל תוספת של 50%.

תחנת כוח בחיפה, צילום:  אלעד גרשגורן תחנת כוח בחיפה | צילום: אלעד גרשגורן תחנת כוח בחיפה, צילום:  אלעד גרשגורן

כפי שפורסם ב"כלכליסט" בתחילת יולי, לפיד הורה "להוריד הילוך" בכל הקשור לרפורמה בחברת החשמל, כאשר הסיבה העיקרית היא קושי להתמודד עם דרישות הוועד בעניין פיצויי העובדים. עלות זו, כך על פי הערכות מוקדמות, נאמדה ב־5–7 מיליארד שקל, סכום שבמציאות של דרישות תוספת תקציב מצד מערכת הביטחון מצד אחד וניסיונות לגבש תקציב מצד שני נשמעות כמעט מופרכות.

בשאר חלקי הרפורמה אין שינוי גדול מאז שהורה האוצר ביולי האחרון לשנות את המתווה. לפיכך, משרדי האוצר והאנרגיה מעוניינים להנפיק 15% מהחברה בבורסה (עם אפשרות הגדלה עתידית), מהלך שיכניס כסף זר ויגדיל משמעותית את השקיפות בחברה. בנוסף, ניהול מערכת חלוקת החשמל הארצית יצא מידיה של החברה. מערכת הולכת החשמל תישאר בידי חברת החשמל תחת ההגדרה של מונופול טבעי, ואילו החלוקה תופרט ותועבר בחלקה לגורמים פרטיים ועד לרמה של 10%–15% מהמשק. המדינה תמיר את חובה מול חברת החשמל להון (בהיקף של כ־5–6 מיליארד שקל) ותקים חברות בת להתקנת מונים חכמים בבתים ולייזום פרויקטים בחו"ל.

תחנות הכוח באלון תבור ורמת חובב יימכרו, כמו גם הקרקע של תחנת הכוח אשכול. תחנות הכוח ששהו על הקרקע באשכול ותחנת הכוח בחיפה ייגרטו. חברת החשמל תקים את תחנת הכוח החדשה באשקלון (D) ועוד תחנה בינונית, כך שהספק החברה יגדל בכ־2,000 מגה וואט.ההסתדרות טרם השיבה למכתב כמו גם ועד העובדים, אולם לפי המכתב יש להם 30 יום להיענות להצעה.

ניסנקורן מסר: "אם יש גורם ממשלתי שחושב שאפשר להעביר רפורמות בעלות השלכות כה רחבות על ציבור העובדים, בלי להגיע להסכמות עם העובדים - יגלה שטעה".

תגיות