אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הציבור הגדיל ב־40% את ההשקעה בקרנות נאמנות דרך מנהלי התיקים צילום: דן לב

הציבור הגדיל ב־40% את ההשקעה בקרנות נאמנות דרך מנהלי התיקים

מנתונים שחושפת רשות ני"ע עולה כי מנהלי התיקים, שבעבר פנו לאוכלוסייה אמידה, מציעים כאת את מרכולתם גם לחוסכים הבינוניים, שמחפשים מקלט מהריבית הנמוכה

10.09.2014, 07:44 | רחלי בינדמן

המספרים הסודיים של תעשיית ניהול התיקים בישראל נחשפים לראשונה על ידי רשות ני"ע. מהנתונים עולה זינוק של כמעט 40% בנכסים המנוהלים בתיקי קרנות הנאמנות ל־25.2 מיליארד שקל לעומת 17.94 מיליארד שקל בלבד בתחילת 2014.

נכס אסטרטגי מסלול עוקף יועץ הקשר האישי עם הלקוחות הופך את חברות ניהול התיקים לכלי ליצירת רווח עבור בתי ההשקעות רחלי בינדמןלכתבה המלאה

שווי הנכסים הכולל של חברות ניהול התיקים עומד, נכון לסוף יוני 2014, על 246 מיליארד שקל — עלייה של 5% לעומת דצמבר 2013. העלייה מקפלת בתוכה, בין היתר, גם את התשואה על התיק כתוצאה מהעליות בשווקים. בין 2012 ל־2013 חלה ירידה קלה בהיקף הנכסים, מ־237 מיליארד שקל ל־234 מיליארד שקל.

מהנתונים עולה כי נכון לסוף יוני פועלות בישראל 120 חברות ניהול תיקים, מתוכן 17 גדולות, השולטות ברוב השוק. בסוף 2013 פעל מספר זהה של חברות, אך לעומת סוף 2012 חלה ירידה של כ־10% במספרן כתוצאה ממגמת מיזוגים ורכישות בענף.

כמעט 80% מהלקוחות של חברות ניהול התיקים נכללים ב־17 החברות הגדולות. יתרה מכך, 72% מסך הנכסים של חברות ניהול התיקים נמצאות בעשר חברות, שלכל אחת מהן יותר מ־5,000 לקוחות.

עלייה אבסולוטית של 12 מיליארד שקל

חברות ניהול תיקים, המציעות שירותי ניהול השקעות מותאמים אישית לפי טעמי הסיכון של הלקוח, מתנהלות בסודיות יחסית. היקף הנכסים המנוהלים, מספר הלקוחות וכמובן זהותם, דמי הניהול שמשלם כל לקוח ותמהיל התיקים — אינם שקופים. זאת בניגוד לחברות גמל ולקרנות נאמנות, שמדווחות על רוב הנתונים הללו באופן שוטף.

גם הדו"חות הכספיים של בתי ההשקעות הציבוריים מציגים לרוב את התוצאות של חברות ניהול התיקים יחד עם קרנות הנאמנות באופן שמקשה לאמוד את הרווחיות והיקף הפעילות של ניהול התיקים לבדו.

מהנתונים החדשים שפורסמו עולה כי נכון לסוף יוני, 40% מהנכסים שמנהלות חברות ניהול התיקים הם של לקוחות מוסדיים, בעיקר קופות גמל מפעליות, והיתרה של לקוחות פרטיים.

העלייה האבסולוטית בהיקף הנכסים המנוהלים של חברות ניהול התיקים במחצית הראשונה של 2014 הסתכמה ב־12 מיליארד שקל. מתוכם, 2 מיליארד שקל בלבד נוספו לתיקי הלקוחות המוסדיים. עיקר העלייה — כ־10 מיליארד שקל — נוספה לתיקי הלקוחות הפרטיים, שהגיעו ל־148 מיליארד שקל, עלייה של 7%.

אחד הנתונים המעניינים הוא שיעור התיקים המנוהלים עבור לקוחות פרטיים שמושקעים בקרנות נאמנות. כשמדובר בתיק מנוהל בהיקף נכסים נמוך יחסית (פחות ממיליון שקל), בדרך כלל מציעים ללקוח שהתיק ינוהל דרך השקעה בקרנות נאמנות ולא בניירות ערך פרטניים. הלקוח ישלם את הגבוה מבין שניים — דמי הניהול עבור ניהול התיק לעומת דמי הניהול של קרנות הנאמנות שבהן מושקע הכסף. לרוב, חברות ניהול התיקים הן חלק מבית השקעות שמחזיק גם בחברת קרנות נאמנות, כך שהכספים שמגיעים מלקוחות אלה מנותבים להגדלת תיק הנכסים וההכנסות של חברות קרנות הנאמנות של אותו בית.

מהמצגת של הרשות, שבראשה עומד שמואל האוזר, עולה כי 36% ממספר התיקים המנוהלים של לקוחות פרטיים הם תיקי קרנות (לעומת 31% בתחילת שנה). ברמת היקף הנכסים, רק 17% מהכסף של אותם לקוחות מושקעים בקרנות נאמנות לעומת 13% בתחילת שנה. הסיבה לכך היא שככל שהלקוח מנהל היקף נכסים גדול יותר, הוא נוטה להשקיע פחות בקרנות נאמנות ומעדיף ניהול השקעות עצמאי, לפי טעמיו.

יו"ר הרשות שמואל האוזר, צילום: אוראל כהן יו"ר הרשות שמואל האוזר | צילום: אוראל כהן יו"ר הרשות שמואל האוזר, צילום: אוראל כהן

הריבית הנמוכה דוחפת לחברות ניהול תיקים

הנתונים חושפים מעבר לא מבוטל של לקוחות קטנים יחסית להשקעה בתיקים מנוהלים. הסיבה לכך טמונה בסביבת הריבית הנמוכה, שמעודדת אנשים שברשותם סכומי כסף לא גבוהים במיוחד, להעביר כספים לניהול תיקים, שמנותב בעיקר לתיקי קרנות.

לדברי ברק סורני, מנכ"ל פסגות ני"ע, חברת ניהול התיקים הגדולה בישראל, "סביבת הריבית הנמוכה והמודעות שהולכת וגוברת בקרב הציבור לצורך בניהול מקצועי של חסכונות, הן שני הגורמים העיקריים שגרמו לגידול משמעותי בהיקף הנכסים המנוהלים בחברות לניהול תיקים עבור לקוחות פרטיים. אנחנו מעריכים שמגמה זאת תימשך ואולי אף תתחזק בשנים הקרובות".

ערן אורן, מנכ"ל אקסלנס ניהול תיקים ומנהל חטיבת הלקוחות בקבוצה, מסכים עם הטענה: "סביבת הריבית הנמוכה בהחלט תומכת בגיוס לקוחות לניהול תיקים והגדלת סך הנכסים המנוהלים על ידי לקוחות קיימים. אנו צופים שהריבית הנמוכה תמשיך ללוות אותנו בטווח הבינוני".

ובכל זאת, מדובר בעלייה זניחה ביחס לזינוק בהשקעות ישירות בקרנות נאמנות, שרשמו גיוסים של עשרות מיליארדי שקלים מתחילת השנה. ההסבר לכך פשוט: התנאי לפתיחת תיק מנוהל הוא הפקדת סכום של כ־300 אלף שקל לפחות, שלא מצוי בכל כיס.

הגודל הממוצע של תיק לקוח, שרוב כספו מושקע בקרנות נאמנות, הוא 891 אלף שקל. ישנם כ־29 אלף תיקים כאלה, המהווים 36% מסך התיקים המנוהלים (ברמת נכסים מנוהלים מדובר ב־17%).

מנכ"ל חברת קרנות הנאמנות של מור בית השקעות, אלי לוי, אמר כי "עליות השערים בשנים האחרונות, התשואות הנמוכות והיתרונות בניהול מקצועי תמכו בגידול בתיקי הקרנות. היתרונות הבולטים בשילוב קרנות בתיקים הנם פיזור השקעות, דחיית מס ויתרון לגודל". לוי מציין כי מגמת הגידול בתיקי קרנות צפויה להימשך בשנים הקרובות.

ביחס לתיקי לקוחות שרוב נכסיהם מנוהל ישירות, ולא דרך תיק קרנות, מוצג הפילוח הבא: לקוחות המנהלים יותר מ־5 מיליון שקל מהווים רק 4% ממספר התיקים המנוהלים, אך מסך היקף הנכסים בתיקים המנוהלים הם מהווים כמעט 50% . גודל תיק ממוצע של לקוח המנהל מעל 5 מיליון שקל הוא 16 מיליון שקל, ויש בסך הכל 3,633 לקוחות כאלה.

ברק סורני מנכ"ל פסגות ני"ע, צילום: אוראל כהן ברק סורני מנכ"ל פסגות ני"ע | צילום: אוראל כהן ברק סורני מנכ"ל פסגות ני"ע, צילום: אוראל כהן

מנהלי התיקים יכולים לגזור יותר עמלות

חברי הבורסה הם בנקים וגופים אחרים, שדרכם מבצע מנהל התיקים את העסקאות עבור הלקוחות. נהוג כי חבר הבורסה שדרכו מתבצעות העסקאות מתחלק עם מנהל התיקים בעמלות שהוא גובה עבור קנייה ומכירה של ניירות ערך. לכאורה, אם החזרי העמלות לא מגיעים ללקוח במסגרת ההסכמות עמו, מנהל התיק מתומרץ לבצע כמה שיותר עסקאות בתיק הלקוח. כך הלקוח ישלם יותר עמלות לחבר הבורסה, שישתף חלק מהן עם מנהל חברת ניהול התיקים.

אלא שמהנתונים עולה כי ב־81% מחברות ניהול התיקים החזרי העמלות הללו מהווים פחות מ־5% מסך ההכנסות מדמי ניהול שהן גובות מהלקוחות. רק בשתי חברות ניהול תיקים ההכנסות מהחזרי עמלות גבוהות יותר מההכנסות של חברות אלה מדמי ניהול, בשתי חברות נוספות מהוות הכנסות אלה 50%–100% מההכנסות מדמי ניהול, ב־12 חברות ההכנסות הללו מהוות 10%–50% מההכנסות מדמי ניהול, ובעוד שבע חברות הן מהוות 5%–10% מסך ההכנסות שלהן מדמי ניהול מהלקוחות.

הרבה לקוחות על מעט חברות גדולות

מתוך 17 החברות הגדולות, ל־11 היקף נכסים מנוהל הגבוה מ־5 מיליארד שקל ויותר מ־1,000 לקוחות, לחמש חברות שווי נכסים נמוך מ־5 מיליארד שקל ומעל 1,000 לקוחות ולחברה אחת שווי נכסים גבוה מ־5 מיליארד שקל ופחות מ־1,000 לקוחות, כלומר כל לקוח מנהל תיק השקעות גדול יותר. רק ב־4% (חמש חברות) יש מעל 5,000 לקוחות.

ב־40% מהחברות יש עד 100 לקוחות, ב־40% בין 100 ל־500, ב־11% מהחברות יש 1,000–5,000 לקוחות. השחקנים הגדולים בתעשיית ניהול התיקים הם בתי ההשקעות פסגות, מיטב דש ואקסלנס, וכן חברת ניהול התיקים של בנק הפועלים, פועלים שוקי הון. עיקר הנכסים המנוהלים של הגופים הגדולים מגיע מקופות מפעליות, שמנהלות דרך מנהלי התיקים את השקעות העמיתים. גופים בינוניים כמו ילין לפידות ואלטשולר שחם פונים יותר ללקוחות פרטיים אמידים.

תגיות