אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשש: הסקוטים לא יחזירו את כספי החילוץ של בנק RBS צילום: בלומברג

חשש: הסקוטים לא יחזירו את כספי החילוץ של בנק RBS

אם תבחר סקוטלנד בהיפרדות מבריטניה בשבוע הבא, הממשלה בלונדון עלולה לא לקבל בחזרה את הכסף שהשקיעה בבנק בעקבות המשבר העולמי ב־2008. הרגולטור של ענף הפיננסים כבר מגבש תוכנית מגירה

09.09.2014, 20:29 | שירות כלכליסט

החלטה של סקוטלנד על היפרדות מבריטניה עלולה לטלטל את מגזר הבנקאות בממלכה.

עם התגברות הסימנים שהסקוטים שתומכים בעצמאות יזכו במשאל העם שייערך ב־18 בספטמבר גובר החשש שכספי חילוץ של 46 מיליארד ליש"ט שהשקיעה ממשלת בריטניה בחילוץ רויאל בנק אוף סקוטלנד (RBS) לא ישובו למשלם המסים הבריטי.

החילוץ הוענק לבנק — השני בגודלו בסקוטלנד — בשנים 2008 ו־2009, לאחר שהוא היה על סף חדלות פירעון בשל המשבר הכלכלי העולמי. מדובר בחילוץ הגדול ביותר שהעניקה ממשלה כלשהי לבנק יחיד.

נוסף על RBS העניקה ממשלת בריטניה חילוץ בהיקף 20 מיליארד ליש"ט לבנק הגדול בסקוטלנד, לוידס. ואולם, בניגוד ל־RBS, לוידס הפגין ביצועים טובים משמעותית מאלה של RBS, והממשלה אף מכרה מוקדם יותר השנה את מרבית אחזקתה בו בתמורה ל־12 מיליארד ליש"ט.

מצב של חוסר ודאות

כעת החשש הוא שעצמאות סקוטית תיצור מצב חדש, שיחייב שינוי במבנה הבעלות של RBS, אשר ממשלת בריטניה מחזיקה בנתח של 82% ממנו ועלול לעורר מחדש סכנת חדלות פירעון של הבנק. לראיה, מחיר הביטוח לאג"ח של RBS מפני חדלות פירעון זינק בימים האחרונים האחרונים ביותר מ־10 נקודות בסיס, וממחיר מניית הבנק נמחק כמעט כל הרווח שהיא צברה בשנה האחרונה. מאז סוף אוגוסט איבדה המניה של RBS כ־6% ממחירה.

RBS, צילום: בלומברג RBS | צילום: בלומברג RBS, צילום: בלומברג
ממשלת בריטניה אפוא מצויה במלכוד, שכן אם תמכור כעת את אחזקתה ב־RBS, תיאלץ לעשות זאת במחיר הפסד.

סיימון וויליס, אנליסט בבית ההשקעות דניאל סטיוארט בלונדון, אמר לסוכנות הידיעות בלומברג ש"אם הסקוטים יחליטו לאשר את ההיפרדות מבריטניה, המשקיעים ייאלצו להיאזר בסבלנות עד שיהיה ברור כיצד סקוטלנד תיישם את ההחלטה ואיזה מבנה בעלות יגובש ב־RBS בעקבות כך".

תרחיש שבו ממשלת בריטניה לא תוכל להחזיר למשלמי המסים את הסכום הענק שהיא הוציאה כדי לחלץ את RBS אינו התסבוכת היחידה שעלולה להיגרם למגזר הפיננסי בעקבות היפרדות של סקוטלנד מבריטניה.

תעשיית הפיננסים בסקוטלנד, שמעסיקה 100 אלף איש ואחראית לכ־9% מהתוצר של המדינה, עלולה להיפגע גם היא. "אם הסקוטים יצביעו בעד עצמאות, הבנקים יהיו הראשונים להיפגע", אמרה לבלומברג אוליביה פרייזר, ראש מחלקת מחקר אשראי בבנק BNP פאריבה. "המצב ייצור אי־ודאות למחזיקי האג"ח, וכל אחד יעדיף להישאר עם הישות בריטניה הוותיקה והמוכרת, ולא עם ישות חדשה כסקוטלנד".

קווי טלפון לשאלות

על רקע החששות הללו, הרגולטור הראשי על המגזר הפיננסי בבריטניה ג'ון גריפית'־ג'ונס הודיע אתמול כי הוא וצוותו עובדים על תוכנית למקרה שתומכי העצמאות ינצחו במשאל העם בסקוטלנד. גריפית'־ג'ונס, יו"ר הרשות להתנהלות פיננסית, אמר בנוסף שבמשרדו יפתחו קווי טלפון מיוחדים כדי לתת מענה לשאלות מצד חוסכים ומשקיעים לקראת משאל העם. בפגישה עם חברי פרלמנט בריטיים, הודה גריפית'־ג'ונס כי ייקח זמן להבין את ההשלכות של החלטה סקוטית על הפרדות מבריטניה על המגזר הפיננסי, ואילו שינויים רגולטורים יידרשו בשל כך. "העבודה האמיתית תתחיל ברגע שנדע מה הסקוטים רוצים", אמר גריפית'־ג'ונס, שציין שהתהליך עתיד להיות מורכב. "אנחנו הולכים למצוא את עצמנו עם המון עבודה אם נצטרך לגבש תקנות חדשות".

תגיות