אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הזדמנות טובה להצטרף לראלי צילום: shutterstock

השורה התחתונה

הזדמנות טובה להצטרף לראלי

הנסיבות שסייעו להתחזקות הדולר לא צפויות להשתנות בקרוב. כעת למשקיעים יש אפשרות לרכוב על הגל של הדולר המטפס

10.09.2014, 07:47 | ליאור פאוסט

אחרי תקופה ארוכה שבה הדולר עלה וירד בלי כיוון מוגדר, התחלתי לחשוב שאולי יש קשר בין המילה מסחר למילה סחרחורת. אבל סיום הקיץ הארוך מביא איתו מגמה ברורה — הדולר חזק, מול כל המטבעות בעולם. המגמה החזקה מגובה בנסיבות רבות שלא צפויות להשתנות בקרוב. ייתכן מאוד שאפשר לרכוב על הגל הזה בבטחה עד לסוף השנה. הסיבות העיקריות להתחזקות הדולר בעולם הן:

ההתאוששות בכלכלת ארה"ב: הפער מביא לראלי

הבנק הפדרלי בארה"ב, הידוע באקטיביזם שלו, זיהה את הגלישה למיתון והחל כבר בספטמבר 2012 בסבב שלישי של רכישות אג"ח. מטרות הפד בתחום האינפלציה והתעסוקה כבר הושגו, ולכן זה כמה חודשים מתבצע קיטון הדרגתי ברכישות האג"ח, שיגיעו לסיומן בחודש הבא. ברוב האזורים בארה"ב 2014 היא השנה הראשונה החיובית בשוק הנדל"ן, עם עליות דו־ספרתיות במחירים. האבטלה מתחת ל־6.5% והאינפלציה ביעד של 2%, וכל זה בשעה שכלכלת אירופה ממשיכה לשקוע, ביפן מתבוססים במי אפסיים ואפילו הקטר הסיני מאט באופן מדאיג. הפער הבולט והיציב מתדלק את הראלי הדולרי.

ריביות: צפי שהופך את הדולר לאטרקטיבי

נגיד הבנק המרכזי של אירופה מציג חבילה מפתיעה בעומקה: הוא הוריד את הריבית הבין־בנקאית ואת הריבית על פיקדונות, שגם ככה מצויה בטריטוריה שלילית, וכעת נערך לרכישות אג"ח. בעולם וגם בישראל מורידים ריבית ומחכים לתוכניות תמריצים, וזאת לרבות סין ויפן, שהציגה קבינט כלכלי חדש שמטרתו לבצע רפורמות להמרצת הכלכלה. מנגד, בארה"ב השוק מצפה כי לראשונה זה שנים, לאחר סיום תוכנית הרכישות באוקטובר, הריבית תעלה בתוך שלושה עד שישה חודשים. הכיוונים המנוגדים של הצפי לריבית הופכים את הדולר לאטרקטיבי במיוחד.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

גיאו־פוליטיקה: רצים לדולר הבטוח

העולם השתגע, ואינספור אירועים אלימים, קונפליקטים ומלחמות של ממש הסתערו עליו. מאוקראינה־רוסיה, דרך דאעש ועד הסכסוך המקומי שלנו, העולם נתפס כמקום פחות בטוח. סקוטלנד רוצה להיפרד מאנגליה, גרמניה וצרפת מתקוטטות על תוכנית הצנע ושיתוף הפעולה בין ממשלותיהן מתפוגג. במצב כזה יש מה שנקרא flight to safety — הריצה לדולר הבטוח. הריצה הזו מייצרת מצב פרדוקסלי, שבו למרות הצפי להעלאת ריבית בארה"ב, התשואות לטווח ארוך יורדות בגלל כניסה של כסף ורכישה של אותן אג"ח של ממשלת ארה"ב.

ישראל לא פוסחת על אף אחד משלושת הסעיפים הללו. הנסיגה הכלכלית, הורדת הריבית והמתח הגיאו־פוליטי הגואה הביאו לכך שלראשונה זה חודשים רבים, השקל השתתף במה שנראה כראלי דולרי עולמי. אם עד היום השקל התחזק כשהדולר נחלש בעולם, אבל כשקרה ההפך איש לא מכר את השקל בגלל האטרקטיביות של ישראל, נראה שלאחרונה, לצערנו, יישרנו קו עם שאר העולם

.

בכל מגמה יש תיקונים, לפעמים כואבים ואלימים. כך היה בנתוני קצב ייצור המשרות המאכזב בארה"ב. מעבר לזהירות הנדרשת, האפיזודות האלו הן לפעמים הזדמנות להצטרף לראלי.

השורה התחתונה: הנסיגה הכלכלית, הריבית הנמוכה והתמונה הגיאו־פוליטית הסבוכה הקפיצו את הדולר, ויצרו הזדמנות לא רעה למשקיעים

 

 

תגיות