אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשחק הכפול של ארדואן: צינור החמצן הכלכלי של ארגון דאעש עובר בטורקיה צילום: רויטרס

המשחק הכפול של ארדואן: צינור החמצן הכלכלי של ארגון דאעש עובר בטורקיה

טורקיה סייעה לצמיחת ארגון הטרור דאעש במטרה להביא להפלת משטרו של אסד ואיפשרה לו לצבור מאות מיליוני דולרים ממכירת נפט מוזל. עכשיו היא מכריזה על הצטרפותה לקואליציה שאמורה להילחם בו, אף שלא הראתה סימן כלשהו לשינוי גישה

10.09.2014, 09:34 | דורון פסקין

בעוד ראשי נאט"ו מגבשים תוכנית פעולה נגד ארגון הטרור דאעש ומרכיבים קואליציה בינלאומית למלחמה בו, הדברים בשטחה של אחת מחברות הארגון והקואליציה נראים אחרת. בשבועות האחרונים הולכות ומצטברות עדויות כי טורקיה היא אחת מהמדינות שהעניקו את הסיוע הרב ביותר לביסוס ארגון הטרור. הרשויות בטורקיה עוצמות עיניים או שהן מתקשות להתנתק מאחד הגופים שבהן תמכו מאז החל המאבק בסוריה לפני כשלוש וחצי שנים.

קראו עוד בכלכליסט

טורקיה בראשות ראש הממשלה לשעבר והנשיא כיום רג'פ טאיפ ארדואן ראתה בהפלת משטר אסד בסוריה נדבך חשוב במדיניותה בשנים האחרונות. לפיכך כבר מהשלבים הראשונים של המלחמה בסוריה סייעה טורקיה בכל דרך אפשרית לכל ארגון אופוזיציה שאחז נשק ונלחם נגד צבא אסד.

הסיוע כלל את ארגון צבא סוריה החופשי, אך גם את הארגונים הג'יהאדיסטיים המסוכנים ג'בהת א־נוסרה ודאעש. ללא פתיחת הגבול הטורקי אותם ארגונים לא יכלו לכבוש נתחים מצפון סוריה. עתה, כשדאעש הפך לארגון הדומיננטי בלחימה בסוריה ומעורר פלצות במערב, טורקיה מצויה בבעיה.

 

ראש עירייה בטורקיה חושף את הקשר בין דאעש וארדואן

 

ביוני 2014 הגיש ראש עיריית מרדין הטורקית (שנמצאת בדרום־מזרח המדינה, קרוב לגבול הסורי) דו"ח לשגריר האיחוד האירופי באנקרה, ובו לדבריו הוכחות כי המשטר הטורקי מסייע לדאעש. לפי אותו הדו"ח, אנשי הארגון מגיעים לגבול טורקיה־סוריה במדי הצבא הטורקי ואז נכנסים אל סוריה כדי להשתתף בקרבות. יתרה מכך, בדו"ח של ראש העירייה (כורדי במוצאו) נכתב שיש בידיו מידע כי נציג ממפלגתו של הנשיא ארדואן נפגש בעבר עם אנשי דאעש בתוך מאהל שהקימו על הגבול הסורי.

בסיפור הזה של הקשרים בין דאעש לבין טורקיה מעורב גם כסף. ממשלת עיראק וגורמים נוספים טוענים כי טורקיה היא צינור החמצן של ארגון הטרור, שהשתלט על שדות נפט בעיראק ובסוריה. הממשלה הטורקית מכחישה את הטענות הללו בתוקף, כמובן.

דאעש השתלט על שדות הנפט באזור דיר א־זור במזרח סוריה, והתפוקה הממוצעת שם היא כ־50 אלף חביות ביום. בעיראק שולט הארגון האסלאמיסטי בשבעה־שמונה שדות נפט קטנים, שיכולת התפוקה הכוללת בהם היא כ־70 אלף חביות ביום, אם כי לא ברור אם דאעש מצליח לנצל את מלוא היכולת הזאת.

את הנפט שמופק בשדות האלה מוכרים אנשי הארגון דרך מתווכים מקומיים בעיקר ללקוחות בטורקיה. הנפט של דאעש אטרקטיבי ללקוחות השונים בשל מחירו הנמוך — כ־30 דולר לחבית; בשוק העולמי המחיר הוא 100 דולר לחבית לפחות. הנפט מועבר מהאזורים שבשליטת דאעש לעבר הגבול הטורקי באמצעות מכליות, והכל נעשה בתיאום מתווכים משני הצדדים, שגוזרים קופון שמן. לאנשי דאעש ולמתווכים יש נקודות מפגש מוגדרות וקבועות על הגבול ושם מתבצעות העסקאות.

אין הוכחות שמי מאנשי המשטר הטורקי מעורב אישית בסחר הלא חוקי הזה, אולם ברור כי הטורקים עוצמים עין. בסופו של דבר חלק מהנפט הזה לא נשאר בטורקיה, אלא ממשיך הלאה, ללקוחות בהודו, בבנגלדש, בפקיסטן ובמדינות נוספות באסיה הנהנות לשלם על הנפט מחיר מופחת.

דאעש מוכר לסוריה נפט וגז משטחים שכבש במדינה

 

עיסאם אל־ג'לבי, שר הנפט העיראקי לשעבר והיום מומחה לתעשיית הנפט באזור, המתגורר בעמאן, מעריך כי הכנסות דאעש ממכירת נפט השנה ינועו בין 100 ל־150 מיליון דולר. לדבריו, האפיק היחיד שדרכו נמכר הנפט של דאעש הוא טורקיה — בין שדרך מוסדות ובין שדרך אנשי עסקים פרטיים.

רג רג'יפ ארדואן | צילום: בלומברג רג

ואולם, מתברר כי במזרח התיכון של ימינו הכל אפשרי בדרך להשגת מימון. לפי דיווחים של מקורות בסוריה ובלבנון, ארגון דאעש מוכר באמצעות מתווך נפט וגז למשטר אסד — למרות המלחמה בין הצדדים ואף שחלק מהנפט מקורו בשטחים שכבש דאעש בסוריה, כאמור.

הסחר מתבצע באמצעות איש העסקים ג'ורג' חסוואני, מקורבו של נשיא סוריה בשאר אל־אסד. חסוואני, שבנה אימפריה עסקית באמצעות סחר עם חברות רוסיות, שימש בעבר כמנהל בית הזיקוק בעיר בניאס. הוא נשוי לאשה עלאווית מלאד'קיה, דבר שסייע לו לרכוש את אמון המשטר בדמשק. בעבר תיווך בהפסקות אש בין המשטר לארגוני האופוזיציה ביברוד, עיר מגוריו. כמו כן היה מעורב בשחרור נזירות שנחטפו בידי ג'בהת א־נוסרה ביברוד.

בדרך כזו או אחרת הצליח חסוואני גם לרכוש את אמון אנשי דאעש. הוא זוכה לעמלות גבוהות תמורת המערכת הלוגיסטית שבנה במטרה להעביר את הנפט מהשטח שבשליטת דאעש לשטחים שבשליטת צבא אסד. בהקשר זה של סחר הנפט והגז, גם עם משטר אסד, מגלה ארגון דאעש פרגמטיות.

הפצועים של דאעש מטופלים בטורקיה

 

ובחזרה לסוגיה הטורקית. שיח' נביל נעים היה ראש ארגון הג'יהאד במצרים, אך מאז "חזר בתשובה". היום הוא נחשב למומחה לתנועות הג'יהאד העולמיות וככזה הוא בעל מקורות מידע ייחודיים בתחום. לפי נעים, בצד הטורקי של הגבול עם סוריה ישנם מחנות אימונים מאולתרים של דאעש. כמו כן, בשטח הטורקי יש לדאעש, כך לפי נעים, בתי חולים מאולתרים שמטופלים בהם פצועי הארגון מהלחימה בסוריה ובעיראק. נעים מעריך כי ההוצאות היומיות של דאעש בטורקיה על המחנות ובתי החולים מגיעות לכמיליון דולר. הוא טוען כי חלק מהמימון מגיע ממקורות קטאריים.

הדברים של נעים מתיישבים עם דיווח שפרסם לאחרונה כתב ערוץ הטלוויזיה הגרמנית ARD, ולפיו באיסטנבול פועל משרד גיוס בלתי רשמי של דאעש. המשרד ממוקם בשכונת פאתח, הנחשבת מעוז האסלאמיסטים. לפי הדיווח הגרמני, מתנדבים אירופים עוברים בדרכם לסוריה במשרד הזה בעיר הטורקית, שם הם מקבלים בין השאר 400 דולר ונשלחים לגבול הסורי.

כדי להבין כיצד הנשיא ארדואן מתייחס למלחמה שהכריז המערב על דאעש די להתעכב על השערורייה התורנית בעיתונות הטורקית. שם פורסמו תמונות שתיעדו מפגש בין ארדואן ליאסין אל־קאדי, איש עסקים סעודי שנמצא ברשימה השחורה של משרד האוצר האמריקאי כמממן גופי טרור ג'יהאדיסטי. מקורות במשטרה הטורקית מסרו כי ארדואן דאג אישית לכניסתו של המממן האמיד מאחר שכניסתו לשטח טורקיה נאסרה על פי חוק.

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) 

תגיות