אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה הארי פוטר מלמד על שוויון? צילום: בלומברג

מה הארי פוטר מלמד על שוויון?

ואיך מילים תמימות של גיבורי ספרים מעצבות אותנו

11.09.2014, 08:51 | שיזף רפאלי

שנת הלימודים תשע"ה נפתחה לצלילי הכרזות הקדשת השנה למאבק בגזענות ובהסתה. מהנשיא החדש דרך שר החינוך, חוזר מנכ"ל המשרד וכנסי היערכות במחוזות השונים, שבה ונשמעה הקריאה לגינוי התוקפנות ולמחויבות לסובלנות כלפי הזר והשונה. סיסמה שמופרחת בימים אלה באלפי כיתות בישראל היא "האחר הוא אני". ומי יודע, אולי היא מצליחה גם לגרש זרמי רעיונות אחרים, שבהם דווקא "העני הוא אחר".

על מחנכי הדור הוטלה המשימה לבער את הגזענות, ולכן אולי ראוי שיכירו את תוצאותיו של מחקר חדש בפסיכולוגיה חברתית, שראה עכשיו אור בכתב העת היוקרתי "Journal of Applied Social Psychology", ונגיש לקריאה - אם כי למרבה הצער רק בתשלום - בכתובת זו.

תמציתו היא זו: קריאת סיפורי העלילה של "הארי פוטר" יכולה לגרום לתמורה מובהקת באופן שבו צעירים תופסים את הקבוצות של זרים, מהגרים, הומואים, פליטים ושונים אחרים. קסמיו של המכשף הצעיר, טוענים החוקרים, מהאוניברסיטאות גרינוויץ' באנגליה ופאדובה, ורונה ומודנה באיטליה, מנצחים לא רק את וולדמורט אלא גם את הנטייה האנושית לדעה קדומה.

החוקרים ביקשו להשוות את עמדותיהם של צעירים לגבי מיעוטים וזרים לפני ואחרי חשיפה לקטעים מסוימים בסדרה.

התלמידים, בני נוער באיטליה ואנגליה, מכיתה ה' ועד תחילת גיל המכללה, השתתפו לאורך כמה שבועות בשיעורים שבמהלכם נקראו קטעים שהחוקרים בחרו בקפידה, והצעירים שבהם גם השתתפו בקבוצות שיחה שליבנו את המסרים שבסיפורים.

החברה בעולם של "הארי פוטר" מושתתת על חלוקה ל"טהורי דם" החברה בעולם של "הארי פוטר" מושתתת על חלוקה ל"טהורי דם"' "חצויי דם" ו"בוצדמים". החוקרים גילו שהעמדות של גיבורי הספר על החלוקה הזו משפיעות על עמדות הילדים כלפי מיעוטים | צילום: בלומברג החברה בעולם של "הארי פוטר" מושתתת על חלוקה ל"טהורי דם"

כמה מהמסרים האלה ישירים למדי. לדוגמה, בעלילה מוקדשת תשומת לב רבה להבדלי המעמדות בין מכשפים לבין אלה שאינם מכשפים, ה"מוגלגים" וה"סקיבים" הנחותים בעליל. חשיבות מיוחדת ניתנת להבחנה בין "טהורי דם", "חצויי דם" ו"בוצדמים". ובין טהורי הדם יש הדוגלים בבדלנות והדרת חצויי הדם, וכן הדרת הקוסמים, הבוצדמים, שאינם אלא צאצאי המוגלגים הנחותים. בקיצור, תורת גזע שלמה. את ההקשר והגישה הנכונה נותן דמבלדור, מנהל בית הספר לקוסמים ואחת הדמויות החשובות בסדרה. באחד הספרים הוא אומר: "הבדלים של הרגל ושפה הם שום דבר, אם כוונותינו זהות ולבנו פתוח". האם, רצו החוקרים לברר, דמותו הכריזמטית מסוגלת להנחיל רעיונות ליברליים כאלה גם לילדים?

בשלושה ניסויים נפרדים מצאו החוקרים שאפשר לגרום לקוראים להזדהות עם תפיסת העולם שמציג אחד מגיבורי הספר, בין אם מדובר בגיבור חיובי כמו הארי או בנבל כמו וולדמורט. הניסויים הראו שגם בהשוואה לקבוצת הביקורת וגם כשמשקללים השפעות חיצוניות כגון עמדות קודמות או נוהגי קריאה, מי שנחשפו לרעינות של דמות חיובית נטו משמעותית לשנות את עמדתם כלפי השונה והחלש.

הסיפורים הנכונים, מתברר, יכולים לשמש כלי רב עוצמה להנחלת מסרים. האם מערכת החינוך שלנו תשכיל להיעזר בכוחות כמו אלה של גלימת ההיעלמות של הארי פוטר, ובחסותה להבריח מסרים אנושיים ומכילים אל תוך תוכנית הלימודים?

כדאי לזכור, ההחלטה אילו ספרים ניתן לילדים לקרוא ואילו משחקים נטען למחשביהם וטלפוניהם עדיין בידי ההורים והמורים. ממצאי מחקרים כגון זה צריכים לבוא בחשבון, ולהפוך לכלי החלטה שימושי. האם כיום לימודי התנ"ך וההיסטוריה של עם ישראל, שמדגישים את ייחודנו ונרדפותנו, והיצירות שנבחרו להצגה במסגרת לימודי הספרות וההבעה נבחנו על פי קנה המידה הזה? האם הן משרתות את המשימה הנעלה של שנת תשע"ה? האם אנחנו בכל זאת יכולים ללמוד משהו מילד אחד, דחוי וממושקף, עם צלקת על המצח?

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
מחקר גילה ש 90% מה"מחקרים מיותרים"
זה לא מצחיק כל הסיפור הזה - כל המחקרי שטות האלו זה משאבים ואנרגיה שהיו יכולים להיות מושקעים במחקר רציני ותורם תחשבו כמה כסף הולך למחקרים האלו תחשבו כמה זמן מתבזבז כמה תשומת לב ציבורית לשטויות במקום למחקרים תורמים לפעמים ואותי הכי מזעזע זה שמחקרי שטות לפעמים מקבלים אישור לעשות ניסויים על חיות ומתעללים בהם (למשל מחקר על קופים שפותחים להם את המוח מחברים אלקטרודות קושרים אותם בקופסא ללא יכולות תזוזה לכמה ימים ובלי מים וכל פעם שהם מזהים תמונה בכרטיסיה הם מקבלים מעט מים ... מסקנת הניסוי : "קופים יכולים לזכור 3 תמונות ברצף! להבדיל ממה שחשבו מקודם " אין ספק שזה קידם את הרפואה) זה גם שטח למעבדות יש הרבה נושאים "שטותיים" כביכול שטוב לחקור אותם אני לא אומר שצריך לזלזל בכל ניסוי שהוא לא נושא רציני וגדול ... אבל יש ניסויים שפשוט מוגזמים בטמטומם
df , k  |  13.09.14
3.
ה"פוליטיקלי קורקט" ו"אהבת השונה" הרדימו את המערב
המערב היום כל-כך עסוק בצדקנות, שהוא מוכן לבטל את העובדות. המערב כל-כך נתון לתפיסה שכל העולם חושב ונוהג כמותו, שרק אם ילמד את הנבערים, הם יפסיקו לרצות לערוף את ראשו עם סכין המטבח הראשונה שנקראת בדרכם. אבל - כך זה היה תמיד. לאורך ההיסטוריה כולה. תמיד התרבויות המפותחות יותר, נהגו לחשוב הרבה, לרחם על הנבערים, ולאמר שאם רק יצליחו לרצות את אותם נבערים, הם (הנבערים) ייתעוררו מנבערותם, ויאהבו אותם (את הנאורים). בכל אחת מהפעמים האלו, לאורך ההיסטוריה, התרבות הנאורה נכבשה ע"י הנבערים, ונעלמה כמעט כליל. ותחשבו על זה.
12.09.14
1.
הטעות של המערב במלחמה בגזענות היא פשוטה: ההודאה שזהו מנגנון הגנה טבעי לבני אדם.
אין דבר יותר פשוט וטבעי להירתע מהזר והמוזר והלא נודע. אין בכך רע ואין גם דרך להילחם בדחף הטבעי הזה שנוצר אך ורק על מנת להגן על האדם. ילדים ותינוקות לא יכולים לשקר ולהסתיר את הדחפים הללו: קחו תינוק שלא נחשף מעולם לאדם לבן וברגע שהוא יראה את האדם הלבן הוא ירתע ויברח בבהלה. כך גם כמובן תינוק שיראה אדם סיני או שחור וכו'. כשהילד גדל הוא ממשיך להתרגש מהשונות של הזר והנכה, הדבר היחיד שמשתנה הוא היכולת של הילד להסתיר את ההתרגשות הזו. והמבוגר? כבר למד לשנוא ולהעמיס על השונה את תיסכוליו. עכשיו כבר מאוחר מידי ללמד אותו. הוא יספר מן הפה ולחוץ את מה שתרצו לשמוע, אבל בפנים הוא עדיין הילד הקטן שהכריחו אותו לקבל את הזר והשונה בלי לטפל בבעיה עצמה. רק אחרי הקבלה, תוכל להגיע ההשלמה וההתיחסות הנאותה לכל גזע וגזע. הפרדוקס הוא שבגלל הרצחנות הגרמנית ובגלל מה שקרה ליהודים, השנאה ליהודים ירדה למחשכים וכתוצאה מכך היא מבעבעת עכשיו לאחר שנים ומאיימת להתפרץ ממש כמו סיר לחץ. כל מה שלא רואה את אור היום ייצא החוצה בשלב כזה או אחר בצורה המכוערת ביותר שלו. במקום לדחוף את השד עמוק לתוך הבקבוק ולנסות להתעלם מקיומו, האנושות צריכה לאמץ את ההבדלים בין גזע לגזע ולנהוג בכל גזע באורך רוח ובהתאם ליתרונות ולחסרונות של אותו הגזע. ראו טבלת IQ ממוצע לכל גזע וגזע ועם ועם. ראו טבלת הישגים. ראו מאפיינים ביולוגיים שמשפיעים על תרופות לכל גזע וגזע. נולדנו לא שווים ונישאר לא שווים. גם בתוך הגזעים וגם בין הגזעים. הגזענות פה איתנו ולשנים רבות. אם נסתיר אותה היא תשוב ותחזור דרך החלון. אם נאמץ אותה ונבין אותה, יש סיכוי שנוכל לה. מה שבטוח: מה שקורה עכשיו במערב, נכשל. וסיר הלחץ הזה מתפוצץ בפרצוף שלנו. שלנו....היהודים.
השד בבקבוק  |  12.09.14