אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח: "פיפ"א והוועד האולימפי פוגעים בחלשים" צילום: איי פי

דו"ח: "פיפ"א והוועד האולימפי פוגעים בחלשים"

לפי ארגון הצדקה טרה דה הומס, 170 אלף אנשים איבדו את בתיהם במהלך ההכנות למונדיאל שנערך הקיץ בברזיל, וזאת בשל הבנייה והשיפוץ של אצטדיונים, כבישים, שדות תעופה ופרויקטי תשתית אחרים

13.09.2014, 08:39 | שירות כלכליסט

ארגון צדקה בינלאומי קורא לארגוני הספורט המובילים, פיפ"א והוועד האולימפי הבינלאומי (IOC), לשנות את האופן שבו הם מתנהלים באירועים המרכזיים שלהם בטענה כי הם פוגעים באוכלוסיות חלשות.

קראו עוד בכלכליסט

נשיא פיפ"א, ספ בלאטר, צילום: איי פי נשיא פיפ"א, ספ בלאטר | צילום: איי פי נשיא פיפ"א, ספ בלאטר, צילום: איי פי

ארגון הצדקה השוויצרי טרה דה הומס (Terre des Hommes), שנלחם בניצול ילדים במדינות מתפתחות, מעוניין לראות מספר שינויים פיננסים וחברתיים בטורנירי המונדיאל ובאולימפיאדות.

בארגון מעוניינים שפיפ"א, בהיותה ארגון עולמי עם "מוצר" בדמות המונדיאל השווה מיליארדי דולרים, תיישם את אותם חוקים מגבילים של אחריות תאגידית שמצופים מכל ארגון גלובלי אחר. "בדיוק כפי שחברות הבגדים נושאות באחריות לתנאי הייצור אצל הספקים שלהן, כך צריכה פיפ"א להתנהג בכל הקשור למוצר המסחרי שלה - המונדיאל", אמרה מנכ"לית ארגון הצדקה דנוטה סאצ'ר. "עליהם לוודא שהמונדיאל מופק עבורם תחת תנאים נקיים ובטוחים לילדים ולמשפחות שלהם".

אולם לפי הארגון, 170 אלף אנשים איבדו את בתיהם במהלך ההכנות למונדיאל שנערך הקיץ בברזיל, וזאת בשל הבנייה והשיפוץ של אצטדיונים, כבישים, שדות תעופה ופרויקטי תשתית אחרים. לדבריו, אלפי משפחות אולצו לעבור לצריפים פשוטים בלי חשמל ומים זורמים. החשש הוא שפינוי תושבים מגדיל באופן משמעותי את הסיכוי שיפלו מתחת לקו העוני.

"אם בוחנים את ההשפעות של אירועי ספורט גדולים מסוג זה, הם פוגעים באופן חסר פרופורציות בחלשים", הוסיפה סאצ'ר. "המדינות המארחות משלמות מחיר חברתי, וכן מחיר פיננסי גבוה, שהם בעלי השפעה עקיפה על היקף הסיוע החברתי שהמדינה יכולה לספק".

לדבריה, ההערכות הן שהעלות הכוללת של המונדיאל בברזיל מתוך התקציב הציבורי נעה עמדה על 6.5-9.8 מיליארד יורו. לטענתה של שאצ'ר, מדובר בסכום הדומה לסכום הכולל שהוקצה ב-2013 לתכנית הרווחה החברתית של ברזיל, בולסה פמיליה, שתומכת ב-50 מיליון אנשים.

חולצת מחאה. אין זה הוגן שהמדינה המארחת צריכה לממן את כל פרויקטי התשתיות הנלווים, בעוד שפיפ"א – שנהנית מהטבות מס וזיכויים מהמדינות המארחות – מרוויחה מהאירוע מיליארדי דולרים, צילום: איי אף פי חולצת מחאה. אין זה הוגן שהמדינה המארחת צריכה לממן את כל פרויקטי התשתיות הנלווים, בעוד שפיפ"א – שנהנית מהטבות מס וזיכויים מהמדינות המארחות – מרוויחה מהאירוע מיליארדי דולרים | צילום: איי אף פי חולצת מחאה. אין זה הוגן שהמדינה המארחת צריכה לממן את כל פרויקטי התשתיות הנלווים, בעוד שפיפ"א – שנהנית מהטבות מס וזיכויים מהמדינות המארחות – מרוויחה מהאירוע מיליארדי דולרים, צילום: איי אף פי

סאצ'ר גורסת כי אין זה הוגן שהמדינה המארחת צריכה לממן את כל פרויקטי התשתיות הנלווים, בעוד שפיפ"א - שנהנית מהטבות מס וזיכויים מהמדינות המארחות - מרוויחה מהאירוע מיליארדי דולרים.

חשש נוסף שהביעו בארגון הצדקה נוגע לאיסור על המקומיים למכור אוכל, שתייה ומזכרות ברחובות מסביב לאצטדיונים, כאשר בפיפ"א דורשים מהמארגנים לאפשר באזור האצטדיונים רק מכירה של מוצרים רשמיים של הספונסרים. לטענתה של סאצ'ר, האיסור עלול ליצור קשיים ולדחוף לעוני עשרות אלפי משפחות, שנמנעת מהם האפשרות לפרנסה זעומה אך עם זאת נחוצה ביותר. "אנחנו מבקשים מהמארגנים העולמיים לקחת בחשבון את המצב של העניים והמודרים, בעת בואם לתכנן את אירועי הספורט הגדולים, וזאת כדי לוודא שהם מנוהלים לטובתם של כולם", הוסיפה.

פיפ"א מסרה בתגובה כי היא עובדת עם טרה דה הומס מאז 2013 על בניית והפעלת מרכז כדורגל למען תקווה (Football for Hope Centre) בבוג'ומבורה, בורונדי. המרכז אמור לתמוך בילדי רחוב ולהפגיש אותם עם ילדים מהקהילה המקומית. בפיפ"א הוסיפו כי חובתם "היא מעבר למשחק והמטרה היא להציב דוגמה לארגונים בינלאומיים מבחינת אחריות תאגידית".

פיפ"א ציינה גם כי היא עובדת בשיתוף עם האו"ם ויוניצ"ף ומעניקה תמיכה מלאה להדגשת החשיבות של זכויות אדם והחינוך לילדים ברחבי העולם.

בנוגע לפינוי תושבים, נמסר כי "נודע לנו על יישוב מחדש של אנשים בשל שיפוצים ובנייה של אצטדיונים וביררנו לגבי הנושא אצל הרשויות המקומיות. לפי משרד הספורט הברזילאי והערים המארחות, השיפוצים והבנייה של האצטדיונים לא חייבו פינוי בכפייה". הטענה של הממשלה הברזילאית היא כי פחות מ-4,000 משפחות בכל 12 הערים שאירחו משחקים הועברו "בשל שיפורים כלליים בתשתיות".

עוד טענו בארגון הכדורגל כי הפטור ממס שהוענק לה בברזיל באמצעות ערובות ממשלתיות נועד בעיקרו לייבוא של שירותים וסחורות, כמו מדים למתנדבים וצי מכוניות ואוטובוסים, שנשארו במדינה גם לאחר סיום הטורניר.

בנוסף נמסר כי חברות בת כמו Fifa Ticketing, הוועדה המארגנת המקומית וספקי השירותים שילמו מסים לפי המקובל במדינה. "פיפ"א שילמה מסים עבור כל כרטיס שנמכר. הכנסות נוספות ממסים כתוצאה מהשקעה באירוע אמורות להסתכם ב-16 מיליארד ריאל (4.4 מיליארד ליש"ט) – כלומר סכום גבוה מההשקעה הציבורית הממשית באצטדיונים".

בנוגע לדוכני הרחוב, בפיפ"א טוענים כי "בשל ענייני בטחון, אבטחה וסנטריה, מסחר לא רשמי שאולי נפוצה בחלק מהמקומות, הוגבלה או צומצמה במהלך המונדיאל". עם זאת, המארגנים סיפקו פלטפורמה לערים המארחות שכללה מסחר לא רשמי בפיקוח בימי המשחק.

תגיות