אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הר הכספים יוצא מאזור הנוחות ונוהר להנפקות הענק של הבנקים

השורה התחתונה

הר הכספים יוצא מאזור הנוחות ונוהר להנפקות הענק של הבנקים

הריבית הנמוכה מסיטה את המשקיעים בקרנות הכספיות ובפיקדונות לחפש תשואה עודפת באג"ח הקונצרניות בדירוגים גבוהים

15.09.2014, 08:55 | זיו שמש ודרור גילאון

כ־60 מיליארד שקל מושקעים בקרנות כספיות אשר מניבות תשואה ברוטו של 0.25% לשנה. נטרול דמי ניהול ודמי נאמן ממוצעים של 0.16%, שהן גובות, מלמד שלמרבית המשקיעים תישאר תשואה מגוחכת של 0.09% ללא הצמדה.

אמנם התשואה הגלומה בכספיות נמוכה כבר תקופה ארוכה, כפי שמכתיבה ריבית בנק ישראל, אך נראה שהורדת הריבית האחרונה, לשפל היסטורי, מהווה פריצת גבול תודעתית שמשליכה על התנהגות המשקיעים. מאז הורדת הריבית יותר אנשים יוצאים מאזורי הנוחות של השקעותיהם המסורתיות ולוקחים צעד קדימה כדי להשיג תשואה גבוהה יותר.

הבנקים חווים שינוי

בנוסף להשקעות הסולידיות בכספיות, כ־900 מיליארד שקל עדיין שוכבים בפיקדונות בבנקים, ובכל חידוש הפיקדון יפגשו המפקידים ריבית אפסית שתלווה אותם בהמשך. השילוב של המגמה החיובית הארוכה בשוק ההון והריבית האפסית מוביל נתחים גדלים והולכים מהפיקדונות והקרנות הכספיות לכיוון האג"ח הממשלתיות.

לצד אלו שיעברו מהשכבות הבטוחות ביותר לעבר אג"ח ממשלתיות, כנראה במח"מ בינוני, ישנם משקיעים שכבר תפסו את גל ירידת התשואות באפיק הממשלתי, והם מחפשים כעת השקעות בסיכון שעדיין נתפס נמוך אך עם פוטנציאל תשואה גבוהה יותר.

השווי המצרפי של אחזקות הציבור באג"ח הממשלתיות הסחירות עומד על כ־410 מיליארד שקל. מספיקה זליגה של 5% להשקעות המקוטלגות בהילוך אחד גבוה יותר, כדי שנראה גידול של יותר מ־20 מיליארד שקל בביקוש לאג"ח בדירוגים גבוהים.

בשוק כבר ניתן לזהות את את צורכי המשקיעים. בשבוע שעבר הנפיק בנק מזרחי טפחות אג"ח ברמת פיקדון בהיקף ענק של 3 מיליארד שקל. למרות הסכום החריג זכו האג"ח החדשות לביקושים של כ־3.9 מיליארד שקל מגופים מגוונים, בהם גופי הפנסיה הגדולים בישראל.

יום לאחר מכן הנפיק הפועלים סדרה חדשה שזכתה לביקושים של כ־4 מיליארד שקל בשלב המוסדי. מתוך אותן התחייבויות החליט הבנק לקבל "רק" כ־2.8 מיליארד שקל, ובימים הקרובים סביר שנראה ביקושים נוספים מהציבור אשר יגדילו את הסדרה לכ־3.5 מיליארד שקל.

ברקע מתוכננת גם הנפקה של בנק אגוד, מה שמעיד שהבנקים כבר חווים כנראה שינוי מסוים בביקוש לפיקדונות, ולכן הם פונים לגיוס אלטרנטיבי בשוק ההון.

תוספת התשואה בבנקים הגדולים עומדת על כ־80 נקודות בסיס למוסדיים, אשר נהנים מעמלות על התחייבות מוקדמת, וכ־70 נקודות בסיס למשקיעים מהציבור.

עודף התשואה על אג"ח בדירוגים גבוהים אינו גבוה במיוחד, מרווח של 80 נקודות בסיס על אג"ח בדירוג -AA במח"מ של כ־4.5 שנים נראה נמוך ביחס למה שהורגלו המשקיעים בעבר. עם זאת, תשואה של 0.8% דורשת מהמשקיעים השקעה של יותר משלוש שנים במק"מ.

המרווח הנמוך הולם גם את סטיית התקן הנמוכה במרווחים באג"ח המדורגות גבוה. בדיקה של התנהגות המרווחים בקבוצות הדירוג השונות מלמדת על שונות גבוהה בהתנהגות מרווחי התשואה בתקופות השונות.

מרווחי התשואה בקבוצות הדירוגים הנמוכים נוטים להיפתח באופן חד בתקופת משבר, כמו זו שראינו בסתיו 2011. גם השונות בהתנהגות האג"ח במרווחים הנמוכים גדולה ומצביעה על הערך הרב שיש בבחירה סלקטיבית של אג"ח בדירוגים אלו. בדירוגים הגבוהים,

לעומת זאת, השונות בין האג"ח וכך גם השונות בין מרווחי השפל המייצגים תקופת גאות, נמוכות יחסית למרווחי המקסימום המייצגים תקופת שפל. בדירוגים הגבוהים סטיית התקן נמוכה יחסית, ולכן מדובר באג"ח שמתאימות לקהל רחב יחסית. בדירוגים הנמוכים יותר יש לבצע בחירה סלקטיבית המתאימה בעיקר למקצוענים.

כשריבית בנק ישראל עומדת על 0.25% בלבד, אין פלא שמשקיעים מחפשים חלופות השקעה משודרגות לקרנות הכספיות ונהירת הכסף לדירוגים הגבוהים גדלה. החברות הגדולות במשק נהנות מכך, מגדילות את ההיצע ומפתות משקיעים רבים יותר להגדיל את החשיפה לאג"ח בדירוג גבוה המעניקות תוספת תשואה על פני האג"ח הממשלתיות. על אף זאת, את הכיוון העיקרי ימשיכו לספק איגרות החוב של המדינה.

בהקשר זה נציין שבשבוע האחרון עלו התשואות באג"ח של ממשלת גרמניה לעשר שנים לרמה של כ־1.08% מרמה של כ־0.88% בשבוע שקדם לו. למרות עליית התשואות המשמעותית יחסית, עדיין מדובר בתשואה נמוכה במיוחד המשקפת הערכות לכך שההרחבה הכמותית באירופה נמצאת בתחילת דרכה, ושהריבית האפסית השוררת בה תישאר כך לאורך שנים.

 

אפקט אג"ח ארה"ב

כשהתשואה על האג"ח של ממשלת גרמניה כה נמוכה, ניתן להבין כיצד למרות הצפי להעלאת ריבית ברבעון הראשון של 2015, נסחרות האג"ח המקבילות בארצות הברית בתשואה של 2.61%.

בתקופה האחרונה נראה כי דווקא גרמניה מכתיבה את הקצב, ולשינויים בתשואות הגרמניות אפקט מיידי על התשואות בארה"ב ולכן גם על האג"ח של ממשלת ישראל.

להערכתנו, התשואות הנמוכות בעולם, ריבית השפל בארץ ומעבר כספים מפיקדונות בנקאיים וקרנות כספיות לאג"ח הממשלתיות עשויים לתמוך בתשואות נמוכות לאורך זמן. במצב זה ניתן להבין את רעב המשקיעים לתוספת תשואה באמצעות אג"ח קונצרניות בדירוגים הגבוהים.

השורה התחתונה: משקיעים שכבר רכבו על גל ירידת התשואות באפיק הממשלתי, מחפשים כעת השקעות בסיכון שעדיין נתפס נמוך אך עם פוטנציאל תשואה גבוה יותר.  

 

זיו שמש הוא מנכ"ל קרנות הנאמנות והפיננסים במנורה מבטחים. דרור גילאון הוא סמנכ"ל השקעות במנורה מבטחים קרנות נאמנות

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

תגיות