אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרנות במבחן: מודלים מניות בראש טבלת קטגוריית ת"א־25 צילום: עמית שעל

השורה התחתונה

קרנות במבחן: מודלים מניות בראש טבלת קטגוריית ת"א־25

הקרן שמנהלת רק 10 מיליון שקל היא אחת משתי הקרנות הבודדות שהצליחו להכות את המדד בשנה וחצי האחרונות

16.09.2014, 08:26 | בועז בן־נון

קטגוריית קרנות ת"א־25 מהווה דוגמה להתחזקות הניהול הפסיבי על חשבון הניהול האקטיבי. מדובר בקטגוריה קטנה, עשר קרנות בלבד שמנהלות רק 725 מיליון שקל. הקטגוריה מציעה כמה דרכים להשקיע במניות המדד: קרנות מחקות, קרנות אקטיביות וקרן אחת אגרסיבית. המשקיעים מעדיפים את הקרנות המחקות, שמטרתן להשיג את תשואת מדד ת"א־25 בדמי ניהול אפסיים. בקטגוריה יש שלוש קרנות מחקות שמנהלות 60% מהכסף בקטגוריה. הוותיקה שבהן, MTF ת"א־25, שמהווה 40% מהקטגוריה ומנהלת 300 מיליון שקל, הכפילה את גודלה מתחילת 2013. השתיים הנוספות הן אי.בי.אי. סל ת"א־25 ותכלית TTF ת"א־25.

מ־2012 זרמו 170 מיליון שקל אל הקרנות המחקות בעוד מהקרנות האקטיביות נגרעו 93 מיליון שקל. עדות נוספת להעדפת הניהול הפסיבי של מדד ת"א־25 היא גודל תעודות הסל עליו: תכלית סל ת"א־25 מנהלת 1.2 מיליארד שקל, קסם ת"א־25 מנהלת 1.2 מיליארד שקל ופסגות סל ת"א־25 מנהלת כמיליארד שקל.

יוצאת מן הכלל בקרנות האקטיביות היא הקרן הראל פיא ת"א־25 שמנהלת 132 מיליון שקל, עם תשואה של 11.37% ב־18 החודשים האחרונים. יתר הקרנות האקטיביות קטנות ומנהלות בין 11 ל־50 מיליון שקל.

בית ההשקעות מיטב דש מחזיק בשלוש מתוך עשר הקרנות בקטגוריה: קרן מנוהלת, קרן פסיבית וקרן אגרסיבית. הקרן האגרסיבית ראשונה מבין השלוש ב־18 החודשים האחרונים (20.04%). אחריה הקרן הפסיבית שמחקה את המדד, ובמקום האחרון הקרן המנוהלת הרגילה. נראה שמלבד מיטב דש, מרבית בתי ההשקעות הגדולים נואשו מהאפשרות לתשואות נאות במניות הגדולות בתל אביב, והם נעדרים לרוב מזירה זו.

אף קרן אקטיבית לא היכתה את המדד בטווח של שלוש שנים, רק שתי קרנות היכו את המדד בשנה וחצי האחרונות, ושתיים נוספות מתחילת השנה.

אפשר להאשים את הריכוזיות הגדולה של המדד ואת האפשרויות המצומצמות שהוא מציע. הקרנות האקטיביות מחויבות להשקיע לפחות 50% במניות המדד ולאו דווקא לפי משקלן, כפי שעושות הקרנות המחקות. כדי להשיג בכל זאת תשואה עודפת, הקרנות עשויות להשקיע את יתרת הכסף במניות ממדדים אחרים או באג"ח. כאמור, לא בהצלחה מזהירה.

ראויה לציון היא הקרן מודלים מניות שמדורגת ראשונה ואחת משתי הקרנות שמכות את המדד בשנה וחצי האחרונות עם תשואה של 18.59%, זאת עם סיכון ממוצע. הקרן מנהלת רק 10 מיליון שקל, היא כאילו נעדרת מרדאר המשקיעים ואולי הגיע הזמן לתת לה תשומת לב גדולה יותר. 57% מכספי הקרן מושקעים בביומד, הקרן משקיעה גם 22% מכספה בתעודות סל על מניות. יתרת הכסף מושקעת בפיקדונות שונים (נכון ליוני 2014).

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות