אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סעודיה פותחת שעריה: לא רק נפט צילום: בלומברג

סעודיה פותחת שעריה: לא רק נפט

מ־2015 יוכלו זרים להשקיע בשוק ההון הסעודי. בזכות מטבע יציב וחוב חיצוני ששואף לאפס - צפויה הסתערות

21.09.2014, 08:09 | גיל פיילר

לאחר דיונים שנמשכו שנים, החל מהמחצית הראשונה של השנה הבאה יוכלו משקיעים זרים להשקיע ישירות בשוק ההון הסעודי, הגדול שבשוקי ההון במדינות ערב.

ההרשאה לא תהיה גורפת, אולם תציע אפשרות השקעה בחברות אטרקטיביות. ובניגוד לתפיסה הרווחת, השוק הסעודי ממש לא מסתכם בנפט כחלופה להשקעה. שווי שוק המניות הסעודי הוא כ־600 מיליארד דולר. המסחר היומי בו מגיע ל־2 מיליארד דולר, ומתחילת השנה רשם השוק עלייה של 27%.

167 החברות הרשומות בשוק זה נסחרות במכפיל רווח ממוצע של 15.6 — גבוה במידה ניכרת ממכפיל מדד המדינות הצומחות, שהוא 11. לכן, בשוק זה חשובה הסלקטיביות הן במגזרים והן בחברות הבודדות.

משום שהיה סגור למשקיעים זרים, שוק המניות הסעודי נעדר ממרבית המדדים הגלובליים וקרנות זרות חשופות כיום לשוק הסעודי בכמאית אחוז מנכסיהן בממוצע. אולם זה עומד להשתנות.

לאופטימיות לגבי השוק הסעודי יש כמה סיבות. ראשית, בשנים האחרונות הוא רשם צמיחה כלכלית של יותר מ־4% לשנה. המגזרים שאינם קשורים לנפט רשמו צמיחה אף גבוהה יותר, מגמה המצביעה על התקדמות בתהליך הגיוון במשק, אם כי הדרך עדיין ארוכה. ברבעון הראשון של 2014 צמח המשק הסעודי בקצב של 4.7%. הדמוגרפיה הסעודית כוללת אוכלוסייה גדולה יחסית, שיעור גבוה של צעירים וגידול מהיר באוכלוסייה.

הריאל הסעודי הוא מטבע יציב, והחוב החיצוני של הממלכה שואף לאפס. לסעודיה יתרות מט"ח של 740 מיליארד דולר. מחירי הדלק הנוכחיים מאפשרים הן לאזן את התקציב ואת החשבון השוטף והן להשקיע בפיתוח תשתיות. המחירים אף מאפשרים למעצבי המדיניות להתמודד עם אתגרים כמו אבטלה גבוהה בקרב הצעירים.

הממשלה גם מעודדת את תהליך הגיוון במשק. מנגד, יש גורמי סיכון שצריך להביא בחשבון, כגון מחירי הנפט, אירועים פנימיים ואזוריים במזרח התיכון ובעיית השקיפות.

בורסה סעודיה, צילום: בלומברג בורסה סעודיה | צילום: בלומברג בורסה סעודיה, צילום: בלומברג

לא רק גופי ענק

כמה גופי ענק פועלים בסעודיה, בהן חברת התעשייה סאבכ, שלה שווי שוק של 105 מיליארד דולר, ובנק ראג'חי, בעל שווי שוק של 33 מיליארד דולר. אבל כדאי להתרכז בחברות קטנות בהרבה. הסקטורים המומלצים הם בריאות, השכלה, בנקים בינוניים ומוצרי צריכה.

מגזר הרפואה אינו מפותח. יזמים מעטים רוכשים קרקע כדי לבנות בתי חולים בסיוע תמריצים ממשלתיים. בבתי החולים בסעודיה 2.1 מיטות על 1,000 תושבים, לעומת המדד הגלובלי של שלוש מיטות לאותה אוכלוסייה במדינות מתפתחות ו־57 מיטות במדינות מפותחות.

התפתחויות נרשמות גם בביטוח הרפואי, ובשילוב עם מספר התושבים שמעל גיל 65, רמת ההשמנה ושכיחות הסוכרת שמגיעות יחד לכמעט רבע מהאוכלוסייה — ההזדמנויות העסקיות במגזר ניכרות.

במגזר זה פועלות חברות מעניינות להשקעה כגון אל־חמאדי ודלאלה, וחברת בופא ערבייה החשופה למגזר הביטוח הרפואי.

גידול חזוי במשכנתאות

ולענף הבנקאות: יחס ההלוואות/הפקדות עומד בבנקים הבינוניים בסעודיה על 80%. הלימות ההון הממוצעת היא 18% במגזר הבינוני, וההלוואות הבעייתיות הן 1.3% מכל ההלוואות. בשנים האחרונות ספגו הבנקים הבינוניים ירידה במרווחים עקב קיטון בשיעורי ההלוואות והתחרות מצד הבנקים הגדולים.

אולם, מגזר העסקים הקטנים והבינוניים מציג הזדמנויות, הגידול החזוי באשראי מגיע ל־40% מהתמ"ג וכן צפוי גידול במשכנתאות. הבנקים המומלצים הם בנק אל־ג'זירה ובנק אל־בילאד.

השורה התחתונה: האפשרות להשקיע ישירות בשוק ההון הסעודי מעניקה הזדמנות להיחשף למגזרים במדינה שנמצאים בתנופה, בהם הבריאות, הבנקים והתעשייה

גיל פיילר הוא מנכ"ל אינפו פרוד מחקרים וחוקר במרכז בס"א באונ' בר־אילן

תגיות