אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מוטי זיסר יחזיר 60% מכל סכום שישתכר בעתיד צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

מוטי זיסר יחזיר 60% מכל סכום שישתכר בעתיד

בעל השליטה לשעבר באלביט הדמיה מנהל במגעים להסדר חוב של מיליארד שקל לבנק הפועלים

23.09.2014, 06:54 | גולן חזני

אחרי התכתשות מתוקשרת בשנה וחצי האחרונות החלו בשבועות האחרונים מגעים ראשוניים שקטים להסדר חוב בין בעל השליטה לשעבר באלביט הדמיה מוטי זיסר לבנק הפועלים. ל"כלכליסט" נודע כי מתווה ההסדר שעליו מתבססות השיחות דומה למתווה שעומד להיחתם עם נוחי דנקנר, בעל השליטה לשעבר באי.די.בי. לפי המתווה, ישלם זיסר תשלום במזומן ותשלומים חודשיים שוטפים משכרו עד סוף חייו על מנת לכסות את חובו לבנק העומד על מיליארד שקל.

קראו עוד בכלכליסט

עוד נודע ל"כלכליסט" כי זיסר ישלם במזומן במהלך תקופה של כשנה־שנתיים 100 מיליון שקל, וכי הבנק צפוי לגבות מזיסר כ־60% מכל סכום שישתכר בעתיד (מעל הסכום המינימלי הדרוש למחייתו). לפי המתווה, אמור זיסר לספק לבנק טופס הצהרת הון אחת לחצי שנה, ומכל עלייה בהונו הנזיל הוא יעביר כ־60% לבנק.

החברות־הבנות להצלה

 

מוטי זיסר. חלקו באקזיטים של החברות-הבנות של אלביט לא הוכרע, צילום: אוראל כהן מוטי זיסר. חלקו באקזיטים של החברות-הבנות של אלביט לא הוכרע | צילום: אוראל כהן מוטי זיסר. חלקו באקזיטים של החברות-הבנות של אלביט לא הוכרע, צילום: אוראל כהן

 

ההון הנדרש של זיסר לתשלום המזומן צפוי להתקבל מכמה מקורות, בין היתר נכסים פרטיים שעוד ברשותו וכן כספים שיגיעו מאלביט הדמיה. בהתנהלות מול הבנק טען זיסר כי הוא אמור לקבל מאלביט כספים בהיקף של כמה עשרות מיליוני שקלים, שהם עבור מעורבותו בעסקאות האקזיט של החברות־הבנות מתחום הביומד והמכשור הרפואי של אלביט - גמידה סל ואינסייטק.

גמידה סל חתמה בחודש שעבר על עסקה עם נוברטיס השוויצרית, שרכשה 15% ממניותיה ושילמה 35 מיליון דולר לאלביט עבור מניות אלה והאופציה לרכישת מלוא מניות החברה במחיר של עד 435 מיליון דולר. אינסייטק שפיתחה טיפול לא פולשני לשרירי הרחם, קיבלה השקעה של קרן יורק ושתי קרנות סיניות בסכום של 62 מיליון דולר. ככל הידוע, בין זיסר לאלביט הדמיה נערכות שיחות לגבי חלקו המדויק בשתי העסקאות של גמידה סל ואינסייטק, והצדדים לא הגיעו להסכמות.

חובו המקורי של זיסר לבנק הפועלים עומד על מיליארד שקל, והבנק ביצע הפרשה על החוב כולו. מדובר בחוב שנלקח על ידי זיסר באמצעות חברת מרכזי שליטה שבבעלותו לצורך רכישת השליטה באלביט הדמיה. החוב שלקח זיסר נחלק באופן שווה בין בנק הפועלים ולאומי, עד שבשנת 2007 נפרד לאומי ממחצית החוב שלו והפועלים נטל גם אותה.

באותה תקופה עמד שווי אלביט הדמיה בבורסה, שמניותיה ניתנו כביטחונות לחוב, על 5 מיליארד שקל. בזמנו הסיכון לחוב נראה נמוך, עד ששנה לאחר מכן פרץ המשבר הכלכלי ושווי החברה צנח. בנק הפועלים הגיע להסכמות עם זיסר, באמצעות מנהל החטיבה העסקית הקודם שמעון גל, ואף קיבל חלק מנכסיו הפרטיים של זיסר כתשלום לחוב. עם זאת, לאחר שזיסר נכשל לעמוד בתשלומים נוספים, פנה הבנק להליכים משפטיים כדי לעקל את מניותיו של זיסר. הליכים אלה נמשכים עד היום והמגעים נערכים במקביל.

חברת האחזקות בהסדר

 

אלביט הדמיה עצמה הגיעה להסדר חוב עם נושיה, שהפועלים היה הגדול שבהם, על חוב של 1.8 מיליארד שקל. לפי הסדר החוב, ספגו נושי החברה תספורת של 70% ובמקביל קיבלו 95% ממניות החברה ואג"ח חדשות בהיקף 700 מיליון שקל. את השליטה בחברה נטלו קרנות יורק ו־DK פרטנרס שהיו מחזיקות האג"ח הגדולות לאחר שרכשו אג"ח בשוק במחירי רצפה.

מבנק הפועלים נמסר בתגובה כי "הבנק איננו מתייחס לנושאים הקשורים ללקוחותיו".

תגיות