אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ההגבלים האמריקאית תובעת את טבע צילום: אוראל כהן

רשות ההגבלים האמריקאית תובעת את טבע

על פי תביעה שהוגשה לבית המשפט הפדרלי בפנסילבניה, חברת אב־וי שילמה לענקית התרופות הישראלית בתמורה להבטחה לעכב את הפצת הגרסה הגנרית של תרופת האנדרוג'ל. טבע עלולה לשלם פיצויים נרחבים לצרכנים ולקופת המדינה

23.09.2014, 08:47 | תומר גנון, רן אברמסון וגיל קליאן

טבע ארה"ב וחברת התרופות האמריקאית אב־וי (AbbVie) הפרו את חוק ההגבלים העסקיים בארה"ב ולקחו חלק בהסדר שצמצם את התחרות בשוק האמריקאי - כך טוענת רשות הסחר הפדרלית בארה"ב (FTC), המקבילה של רשות ההגבלים העסקיים בישראל, בתביעה שהגישה לפני כשבועיים לבית המשפט הפדרלי בפנסילבניה. ה־FTC ביקשה מבית המשפט צו שיאסור את המשך קיום ההסכם בין החברות.  

קראו עוד בכלכליסט

לדברי ה־FTC, החברות "ניסו לחסום את גישתו של הצרכן האמריקאי לגרסאות זולות יותר של האנדרוג'ל, תרופה פופולרית שנועדה לטפל במחסור בטסטוסטרון אצל גברים מבוגרים".

בתביעה נטען כי אב־וי וטבע חתמו על הסכם אי־תחרות, המוגדר כ"כסף תמורת עיכוב" (Pay for Delay). אב־וי שילמה לכאורה לטבע כדי שתעכב את הפצת הגרסה הגנרית של האנדרוג'ל, שהיקף מכירותיה השנתי בארה"ב נאמד ביותר ממיליארד דולר במונחי תרופת מקור. בנוסף נטען כי אב־וי הסכימה לספק לטבע גרסה גנרית של תרופת הטריקור.

יו"ר ה־FTC, אדית רמירז, ציינה בהצהרתה כי "ההסכם היה רווחי מאוד עבור טבע, אבל לא היה בו שום היגיון עסקי עבור אב־וי".

הסכם אי־התחרות שתחילתו בתביעה על הפרת פטנט

על פי ה־FTC, הסכם אי־התחרות נולד בעקבות תביעה על הפרת פטנט של האנדרוג'ל, שהגישו אב־וי ושותפתה Besins נגד טבע ופריגו. התביעה, שהוגשה ב־2011, נועדה למנוע מטבע ופריגו לשווק גרסה גנרית לתרופה. אלא שלפי ה־FTC, עם התקדמות הדיונים בתיק, אב־וי וטבע החליטו לחתום על הסכם אי־התחרות תמורת פיצוי לטבע. בנוסף התחייבה טבע, שבניהול ארז ויגודמן, למשוך תביעה נגדית שהגישה נגד אב־וי.

עוד נטען כי טבע חתמה על ההסדר כדי לבצר את כוחה המונופוליסטי של אב־וי בשוק האמריקאי, בכך שתעכב את הפצת התרופה המתחרה תמורת פיצוי.

ארז ויגודמן, צילום: אוראל כהן ארז ויגודמן | צילום: אוראל כהן ארז ויגודמן, צילום: אוראל כהן

התביעה מגיעה לאחר חקירה של ה־FTC, שהעלתה בחכתה ראיות. היא יוצרת למעשה איום כפול לענקית התרופות הישראלית. האיום הראשון - פיצויי השבה. אם בית המשפט יקבל את טענת ה־FTC כי היתה עבירה על חוק ההגבלים, טבע תשלם פיצוי לקופת המדינה האמריקאית על כך שפגעה בתחרות. האיום השני - תביעות אזרחיות לפיצוי צרכני. אם טבע אכן חתמה על הסכם שהפר את חוק ההגבלים, היא עלולה להיחשף לתביעות כספיות ניכרות. בתביעה נאמד הנזק לצרכן האמריקאי במאות מיליוני דולרים, נזק שצרכני התרופות עשויים לתבוע גם מטבע. למרות כל זאת, טבע לא דיווחה למשקיעיה על התביעה, לא בתל אביב ולא בארה"ב.

נתוני המכירות של אנדרוג'ל עוד עשויים להשתפר

חברת אב־וי פוצלה מענקית התרופות אבוט בתחילת 2013, והיתה אמורה לרכז את פעילות אבוט בכל הקשור לתרופות חדשניות.

תרופת אנדרוג'ל נועדה לטיפול בחוסר טסטסטורון בגברים, תופעה שכיחה יחסית אצל גברים בני 50 ומעלה (ל־10% מהם מחסור בהורמון), הגורמת להאטה בהתחדשות הגוף ולהזדקנות מוקדמת. עם עליית הגיל גם עולה שכיחות התופעה.

למרות שכיחותה, מעטים מקבלים טיפול, כך שגם נתוני המכירות המרשימים של אנדרוג'ל עוד עשויים להשתפר. חוסר בטסטסטורון. עם התסמינים נמנים ירידה בחשק המיני, ירידה במאסת שריר, בצפיפות עצם, עייפות, עצבנות, דיכאון ועוד.

לתרופת הטריקור, שנועדה להוריד רמות של כולסטרול "רע" בדם, מכירות של כ־1.6 מיליארד דולר בשנה. התרופה הצליחה להישאר תחת הגנת פטנט במשך כ־35 שנים באמצעות סדרה של פטנטים שונים. בסופו של דבר, הפטנט האחרון עליה פקע ביולי 2012. בטבע לא הגיבו לתביעה ולא נימקו מדוע לא דווחה.

מרשות הסחר הפדרלית האמריקנית נמסר ל"כלכליסט" כי: "ה-FTC מגישה תביעה כאשר יש לה חשד סביר להאמין שקיימת עבירה על החוק האמריקאי. מטרת התביעה נגד טבע ו-AbbVie, היא עצירת מהלכים נוגדי תחרות בשוק התרופות האמריקאי. העונש שיוטל על החברות אם הן ימצאו אשמות ייקבע על ידי השופט בתיק". מ-AbbVie לא התקבלה תגובה.

תגיות