אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"סרגלי כלים היו עסק משגשג, אבל המשתמשים לא אהבו אותו" צילום: עמית שעל

ראיון כלכליסט

"סרגלי כלים היו עסק משגשג, אבל המשתמשים לא אהבו אותו"

מנכ"ל ענקית אבטחת המידע AVG, גארי קובאץ', מסביר ל"כלכליסט" למה החליט לנטוש את סרגלי הכלים; הוא מתכנן רכישות בישראל ומצטער על גורלה של החברה הקודמת שעמד בראשה, מוזילה. ואם תשאלו אותו, אין שום בועה בענף הסייבר

25.09.2014, 17:01 | מאיר אורבך ואסף גלעד
הרכישה הבאה של AVG עשויה להגיע מישראל. אחרי שחברת אבטחת המידע השלימה בשבוע האחרון את קניית לוקיישן לאבס ב-140 מיליון דולר, אמר מנכ"ל החברה גארי קובאץ' בראיון ל"כלכליסט": "יש לנו קו אשראי של 160 מיליון דולר שאנו מתכוונים להשקיע ברכישות נוספות, ואתם יכולים להיות בטוחים שנראה תנועה גם בישראל. זהו מקום אסטרטגי לרכישות עבורנו".

קראו עוד בכלכליסט

קובאץ' מבקר בימים אלה לראשונה בישראל, וכמו בכירים אחרים מעמק הסיליקון הוא רואה דימיון רב בין שני המקומות. "יש כאן אנרגיות ורמת יצירתיות שמאוד מזכירה את העמק. היה לי חשוב מאוד להגיע לכאן ולהסביר לצוות המקומי כמה הוא חשוב לנו", אמר קובאץ'.

גארי קובאץ גארי קובאץ' | צילום: עמית שעל גארי קובאץ

בישראל מעסיקה החברה כיום כ-120 עובדים שיושבים במשרדי גוגל ההיסטוריים בתל אביב, מהם 20 מתמקדים בתחום סרגלי הכלים והיתר - בפיתוח תוכנה ובסייבר. הפעילות של החברה בישראל מבוססת על שלוש רכישות קטנות שביצעה AVG בישראל. לצד מהנדסי סייבר, מרכז הפיתוח של AVG בתל אביב מעסיק גם עשרות מתכנתים המתמחים בהתקנות של תוכנות חינמיות. אמיר לייטרסדורף, מנהל מרכז הפיתוח של AVG, אמר ל"כלכליסט" שהחברה מנסה לגייס עוד 20 עובדים ישראלים השנה, "אבל לא קל למצוא כאן עובדים".

"החלטנו לא לעשות מניפולציות"

כפי שיודע כל מי שהתקין אי פעם את AVG, לא מדובר רק בתוכנת אבטחת מידע, אלא גם רשת של תוכנות נלוות שמותקנות על מחשב המשתמש, כמו סרגל כלים לדפדפן או תוסף חיפוש ברשת. המודל העסקי שלה תלוי בכך: תוסף החיפוש של AVG מכניס לה סנטים ואפילו דולרים בודדים בכל פעם שהמשתמש מקליד על פרסומת.

מודל זה, של התקנת תוכנות חינמיות המשנות את ברירת המחדל של דף הבית ומנוע החיפוש, הפך לנפוץ במיוחד בשנים האחרונות. בישראל התפתחה תעשייה המכונה "עמק ההורדות" שעוסקת בתחום, עם חברות כמו פריון, בבילון, איימש, ועד לאחרונה גם קונדואיט.

רוב הפעילות מתמקדת כיום בסייבר ולא בסרגלי כלים, צילום: שאטרסטוק רוב הפעילות מתמקדת כיום בסייבר ולא בסרגלי כלים | צילום: שאטרסטוק רוב הפעילות מתמקדת כיום בסייבר ולא בסרגלי כלים, צילום: שאטרסטוק

במשך שנים הלכו סרגלי הכלים הלכו ותפסו נתח גדול וגדול יותר מכלל הכנסות החברה, בעוד שההכנסות ממנויים משלמים לא השתנתה מהותית. ב-2009 הכניסה AVG מסרגלי כלים רק כ-30 מיליון דולר, כשישית מהכנסותיה הכוללות. ב-2012 כבר היה מדובר ב-160 מיליון דולר, 45% מההכנסות.

ואולם, תחת הנהגתו של קובאץ' החליטה AVG לשנות כיוון בשנה האחרונה, ולהתמקד שוב במכירת תוכנות למחשב האישי ולמובייל. בשנה האחרונה ההכנסות ממנויים משלמים צמחו ב-27%, ואילו ההכנסות מסרגלי כלים קפאו במקום. שיעור ההכנסות שהגיעו משיתוף פעולה עם גוגל בתחום סרגלי הכלים עמד על 44% בשנת 2012, וירד ל-28% בשנה שחלפה. לכך תרמה גם החלטת גוגל להקשיח את הכללים להתקנת סרגלי כלים. זה אולי יעיק פחות על המשתמש הפשוט, אבל נראה שאת 2014 תסיים AVG עם ירידה בהכנסות כתוצאה מנטישת סרגלי הכלים.

"הפצת סרגלי כלים היתה עסק משגשג, אבל המשתמשים לא אהבו את זה", אומר קובאץ'. "זו היתה דרך להפיץ תוכנת אבטחת מידע בחינם, ולאפשר למשתמשים להוריד אותה מבלי לשלם. בשונה מחברות בתחום הזה, גם כשהפצנו את תוכנות האבטחה שלנו עם סרגל כלים, התמקדנו באבטחת מידע בלבד. החלטנו באופן מודע שלא נעשה כל מניפולציות על משתמשים, ולא נגרום להם להוריד תכנים שהם אינם מודעים להם. עם הזמן הבנו שזה תחום לא מספיק רווחי, וראינו במקביל עלייה משמעותית ברווחיות ממכירה של מוצרי אבטחת מידע - כך שלשם אנחנו פונים".

המשתמשים כבר לא רוצים לשלם על תוכנות ואפליקציות. איך אתם מתכוונים לשכנע בעלי סמארטפונים לעשות זאת?

"כאשר מציעים למשתמש חליפה של תוכנות שיכולות לפעול במקביל על המחשב האישי, הסמארטפון והטאבלט, הסיכוי שהוא ישלם גבוה יותר".

"פיירפוקס חשוב לאינטרנט, אבל ימשיך להיחלש"

קובאץ', שמונה למנכ"ל AVG לפני מעט יותר משנה, היה לפני כן מנכ"ל קרן מוזילה, מפתחת הדפדפן פיירפוקס. "מאז שעזבתי את החברה ירד נתח השוק של פיירפוקס מ־27% ל-14%", אומר קובאץ'. "לצערי אני חושב שתפקידה של מוזילה הופך כיום לפחות מרכזי. מוזילה חשובה מאוד לאינטרנט: היא היחידה ששומרת על הרשת פתוחה, ללא שליטה של חברה אחת, ומונעת סגירה של חלקים ממנה שלא מוצאים חן בעיני החברות הגדולות. אני אישית מעדיף את פיירפוקס ששומר על הפרטיות שלי ולא עוקב אחרי כל מהלך שלי ברשת. לצערי מוזילה כבר אינה שמה לה למטרה להגדיל את חלקה, ואני מאמין שהוא עוד יירד".

ייחלש עם הזמן. פיירפוקס ייחלש עם הזמן. פיירפוקס ייחלש עם הזמן. פיירפוקס

עם זאת, להערכת קובאץ', שוק הדפדפנים דווקא צפוי להפוך לרלבנטי יותר בשנים הקרובות, על חשבון האפליקציות שאינן פועלות דרכם: "אנשים לא תמיד רוצים לפתוח אפליקציה רק כדי לדעת מזג אוויר או מחיר של מניה מסויימת. הרבה יותר קל לעשות זאת דרך הדפדפן.

מה הוביל אותך לעבור דווקא ל-AVG?

"אחרי שעזבתי את מוזילה, הבנתי שאני רוצה לעשות משהו בתחום האבטחה, ובעיקר להבין איך מתמודדים עם עוד 2 מיליארד אנשים שיצטרפו ב-4 השנים הקרובות לרשת, בעיקר במדינות המתפתחות. הם ירצו לדעת שהם מאובטחים", אמר קובאץ'.

"כאשר הגעתי ל-AVG הבנתי שהמחשבה שלנו על אבטחת מידע מיושנת וחושבת רק על האיומים החיצוניים. אנשים כיום מחפשים הרבה יותר מאשר הגנה מאיומים. הם רוצים לשמור על הפרטיות שלהם, למנוע גניבת זהות, להגן על המשפחה מפני מעקב, ושההגנה הזאת תהיה פשוטה".

בזמן האחרון לא מפסיקים לעסוק בענף הסייבר. אתה חושב שמדובר בבועה?

"אני לא חושב שזו תקופה של בועה בתעשיית הסייבר. גדלתי בתקופת הבועה, והיתה לי אז חברה שהכניסה מאות אלפי דולרים וקיבלה שווי של מיליארד דולר בנאסד"ק. כיום לחברות יש הכנסות אמיתיות. לוקיישן לאבס היא דוגמה טובה לכך: הם לא משכו השקעות זה מספר שנים, מחזור המכירות שלה עומד על 35 מיליון דולר, ורכשנו אותה ב־140 מיליון דולר תוך אפשרות שהסכום יעלה בעתיד ל-220 מיליון דולר בהתאם לביצועים. יש רסיסים של בועה, אבל יש הרבה חברות עם הכנסות משמעותיות".

תגיות