אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלה הפלסטינית: מעברי עזה ייפתחו? צילום: יואב גלאי

הכלכלה הפלסטינית: מעברי עזה ייפתחו?

שיקום עזה יתחיל בקרוב, הבעיה היא שלשם כך תידרש הרחבה משמעותית של המעברים מישראל

29.09.2014, 08:21 | דני רובינשטיין

פרויקט שיקום עזה בהיקף של כ־4 מיליארד דולר עומד לצאת לדרך, וממשלת נתניהו תיאלץ להתמודד עם הסכם הפיוס החדש בין הרשות הפלסטינית לחמאס, שקובע שהשיקום והפיתוח של עזה ייעשו על ידי "ממשלת ההסכמה" הכוללת את אנשי חמאס.

עבודות השיקום דורשות להכניס לעזה ציוד הנדסי וחומרי בניין בהיקף גדול, מה שכרוך בהרחבת מעברי הגבול בין עזה לישראל. לשם כך דרוש שיתוף פעולה ישראלי, והפלסטינים הסכימו ביניהם שהשליטה בצד הפלסטיני של הגבול תהיה בידי 3,000 אנשי מנגנוני הביטחון של הרשות מרמאללה, שעסקו בכך לפני תפיסת השלטון בעזה על ידי חמאס ב־2007; אליהם יצטרפו עוד מאות (ואולי אלפים) מאנשי מנגנון המעברים שהקים חמאס, כשלא ברור עדיין אם ממשלת ישראל תסכים לפעול מול מנגנונים מאוחדים של הרשות וחמאס.

הממשלה ברמאללה סירבה לשלם משכורות לחמאס

נושא נוסף על סדר היום של הפיוס בין הרשות וחמאס היה תשלום המשכורות של עובדי ממשלת חמאס בעזה. מדובר ביותר מ־40 אלף מורים, עובדי שירותים ממשלתיים ושוטרים שגויסו לעבודה בממשלת חמאס בשבע השנים האחרונות. רבים מתוכם החליפו את עובדי הממשלה ברמאללה שפוטרו או התפטרו כשחמאס תפס את השלטון. 40 אלף עובדי חמאס לא קיבלו משכורות בשלושת החודשים האחרונים - ולעומתם כל עובדי הממשלה מרמאללה המשיכו לקבל שכר כרגיל. הממשלה ברמאללה סירבה לשלם את משכורות עובדי ממשלת חמאס אף שנסיכות קטאר הקציבה לכך סכום נכבד. הסיבה היתה חשש של אבו מאזן שאם ישלם את המשכורות יוטל עליו חרם כמי שמעביר כספים לארגון טרור.

הפתרון שנמצא עכשיו הוא שהממשלה ברמאללה תקלוט לשורותיה את אותם עובדי ממשלת חמאס ותשלם להם את משכורתם. התשלום לעובדים החדשים יגיע "מגורם שלישי", כנראה קטאר.

משעל (מימין), שייח משעל (מימין), שייח' תמים ואבו מאזן. מי ישליט את הסדר בפועל | צילום: רויטרס משעל (מימין), שייח

בתי מגורים ובתי ספר ישוקמו תחילה

לפי התוכניות הפלסטיניות שעברו בדיקות של מומחים של האו"ם ונידונו בשבוע שעבר בכינוס המדינות התורמות בניו יורק, השלב הראשון של השיקום יכלול בניית ושיפוץ בתי מגורים שנהרסו, וכן שיקום בתי ספר ובתי חולים. ס.ל. יורגסון, הממונה מטעם הבנק העולמי על הגדה ועזה, הודיע שהרחבת מעברי הגבול קריטית לעבודות השיקום, שכן אם יימשך בהם המצב הקיים, העבודות בעזה יימשכו 18 שנה.

הוא גם תיאר את השפל הקשה של כלכלת עזה. לדוגמה: בעזה כל עובד שני הוא מובטל, ובגדה יש מובטל אחד על כל שישה עובדים. לדעתו, אם לא יינקטו צעדים מיידיים לשיקום, העימות עם ישראל יתחדש.

תגיות