אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוכנויות הביון מאיימות: אם לא נרגל אחריכם, לא נצליח לעצור פושעים

דו"ח טכנולוגי

סוכנויות הביון מאיימות: אם לא נרגל אחריכם, לא נצליח לעצור פושעים

חברות הטכנולוגיה מתחילות להצפין הכל ומלחיצות את ה-FBI, ואיך Ello היא ההוכחה שחינם זה יקר מדי

29.09.2014, 14:48 | יוסי גורביץ

אמא'לה, הצפנה!

 

לאפל וגוגל נמאס מהריגול הממשלתי. הגרסה הבאה של אנדרואיד תגיע, כברירת מחדל, עם כל אפשרויות ההצפנה מופעלות. אפל לא מחזיקה יותר את הסיסמאות של משתמשיה על שרתיה. אם הממשלה רוצה לרגל אחרי המשתמשים, הם יצטרכו לפנות למישהו אחר.

ה-FBI טוען שאם כל המידע יהיה מוצפן, הם לא יוכלו לעצור פושעים וטרוריסטים. לא התרשמתם? זה בסדר, גם אנחנו לא, צילום: ניצן סדן ה-FBI טוען שאם כל המידע יהיה מוצפן, הם לא יוכלו לעצור פושעים וטרוריסטים. לא התרשמתם? זה בסדר, גם אנחנו לא | צילום: ניצן סדן ה-FBI טוען שאם כל המידע יהיה מוצפן, הם לא יוכלו לעצור פושעים וטרוריסטים. לא התרשמתם? זה בסדר, גם אנחנו לא, צילום: ניצן סדן

כל זה גרם ל-FBI להכנס להתקף פאניקה. היא שוב מאיימת שהצפנה להמונים תמנע ממנה יכולת להלחם בפשיעה. רק שכמו בדרך כלל, היא מגזימה או מפריחה בדותות. אחד הדוברים של הארגון, רונלד הוסקו – לשעבר ראש מחלקת החקירות הפליליות של הבולשת – טען שאם תהיה הצפנה, הארגון לא יוכל להציל קורבנות חטיפה. כדוגמא, הוא ציטט מקרה שבה הוא פיענח חטיפה באמצעות האזנות סתר. לדבריו, במקרה של הצפנה, לא יהיו האזנות סתר.

קודם כל, האזנת סתר יכולה לומר הרבה מאד דברים גם אם התוכן של השיחה מוצפן. זה, אחרי הכל, אחד הלקחים העיקריים מהדלפות סנודן. שנית, מה שהוסקו אומר פשוט לא נכון. כן, הבולשת קיבלה צווי האזנה במקרה החטיפה שעליו הוא דיבר – אבל לא קיבלה גישה למכשירים עצמם אלא רק לאחר ששחררה את בן הערובה ולכדה את החוטפים. נסיון יפה.

ואחרי כל זה, צריך לומר דבר אחד ברור: אלמלא ניצלו הממשלות את כוחן לרעה בתחום הזה, סביר שלא היה לחץ כבד כל כך להגביל את הגישה שלהן למידע. טלו קורה.

נסיון להתחיל מהתחלה

הרעיון הוא פשוט: אתם לא תצטרכו לשלם על כלום. אנחנו ניתן לכם מוצר, אתם לא תשלמו, אבל אנחנו ניקח את המידע שלכם ונעשה ממנו פרסומות. נמכור אותו לאנשים המאוסים ביותר על כדור הארץ, והם יציפו אתכם במידע שאתם לא צריכים ובנסיונות להוציא ממכם כסף שאין לכם בהתבסס על החולשות שלכם. ואחרי שזה לא יעבוד, ופרסום מקוון הרי לא עובד, אז המפרסם יצטרך להציף אתכם בעוד ועוד פרסומות כדי שאולי אחת תעבור את ההגנות שלכם. בשלב מסוים, יש יותר פרסומות ממוצר. נשמע מוכר?

מארק צוקרברג. ההוכחה שחינם זה יקר מדי, צילום: בלומברג מארק צוקרברג. ההוכחה שחינם זה יקר מדי | צילום: בלומברג מארק צוקרברג. ההוכחה שחינם זה יקר מדי, צילום: בלומברג

זאת הדרך שבה התנהלה הרשת ב-15 השנים האחרונות. התפיסה אמרה שמאחר ויש כל כך הרבה תוכן, המשתמש לא יסכים לשלם עליו. ומאחר ויש כל כך הרבה פלטפורמות, זו שתדרוש כסף בהכרח תפסיד.

רשת חברתית חדשה, Ello, תפסה את הכותרות באתרי הטכנולוגיה במהלך החג. הרעיון שלה כמעט מהפכני: היא תיתן לך שירות, אבל היא לא תאסוף את המידע שלך. היא לא תציג לך פרסומות. היא אפילו לא תצנזר את רוב התכנים והיא פתוחה לעירום ותכנים אירוטיים. אם תרצה משהו שהוא מעבר לשירות הבסיסי, תצטרך לשלם עליו.

המודל עצמו לא חדש. זה מודל Freemium הישן והמוכר: גרסה בסיסית בחינם, ואם זה באמת מוצא חן בעיניך, אנא שלם כמה זלוטס. זה בדרך כלל גם הוגן, ואתה תמיד יכול להפסיק – מה שלא נכון, למשל, במקרה של פייסבוק, שתמשיך לעקוב אחריך ברשת באמצעות כפתור הלייק גם אם "תקפיא" (קשה מאד למחוק) את החשבון שלך במשחטת הפרטיות של צוקרברג.

ואם המודל החינמי-לכאורה והיקר-בפועל של פייסבוק, גוגל ושות' היה החטא הקדמון של הרשת, Ello אמורה להיות הכפרה עליו. לא בטוח שזה יעבוד: מדובר בשירות שנמצא בבטא, שמקבל הזמנות ובינתיים לא הרבה יותר מזה, אבל כבר צצו בעיות. המשקיעים בחברה, מטבע הדברים, רוצים לראות החזר על ההשקעה. האם פרימיום יכול לעשות את זה? זה נדע רק עוד כמה שנים.

   

קצרצרים

1. החג סיפק לעבדכם הנאמן די והותר קורת רוח, בדמות שערוריית bendgate, קרי הנטיה של החיקוי של אפל לגלקסי נוט, האייפון 6 פלוס, להתקמט אם הוא מוחזק בכיס לא נכון. התגובות של אפל ושל הפנאטים שלה היו צפויות מראש באופן משעשע (כל הטלפונים מתקמטים! אתם לא מחזיקים אותו נכון! המכנסיים שלכם הדוקות מדי! כמעט שאין תלונות!). וכמובן, אסור לשכוח את העובדה המהממת שלפי אפל, שאתם בכלל לא אמורים להחזיק את האייפון שלכם בכיס. בהנחיות השימוש של האייפון – אלה שאיש איננו קורא – נאמר במפורש שבכל רגע נתון עליך לשאת את הגרוטאה במרחק של סנטימטר שלם מהגוף שלך. כך שאם אתה שם אותו בכיס, והוא מתקמט כמו מוצר שהשקיעו בעיצוב שלו הרבה יותר מאשר בהנדסה שלו, אתה יכול להאשים רק את עצמך.  

2. רוסיה הפוטיניסטית דורשת כעת מגוגל, פייסבוק וטוויטר "לציית לחוק" הדכאני החדש שלה, ולשמור את כל המידע שלהן על משתמשים רוסיים בשרתים שנמצאים על אדמת רוסיה. מדובר בחיקוי מחוכם של החוק הברזילאי, שבמקור נועד לוודא שגוגל, פייסבוק ושות' לא יעבירו מידע על משתמשים ברזילאים לידי שירותי האופל של ארה"ב; החוק הרוסי, כמובן, מיועד למטרה הפוכה – לוודא שהמידע יעמוד לרשות שירותי האופל הרוסיים, שגרועים אפילו יותר. המשטר הרוסי מאיים לחסום את שלוש החברות מגישה לרשת הרוסית.

ברוסיה הפוטיניסטית, גוגל מחפש אתה, צילום: איי אף פי ברוסיה הפוטיניסטית, גוגל מחפש אתה | צילום: איי אף פי ברוסיה הפוטיניסטית, גוגל מחפש אתה, צילום: איי אף פי

3. עמק הסיליקון שטוף בסקסיזם, וגוגל ממשיכה להאבק בתופעה. היא החלה לארגן סדנאות לעובדים שלה בנושא, שמותאמות למה שהיא רואה כארכיטיפ של העובדים שלה: "ספקנים, מדעיים, נשענים על נתונים." אבל אל תשכחו: 79% מתפקידי ההנהלה בגוגל מאויישים על ידי גברים.  

4. חברות הייטק, ביניהן אפל, כבר מפעילות מאמצי שתדלנות קדחתניים כדי לוודא שהחוקים הנוגעים לפרטיות לא יחולו על מוצרי האופנה החדשה, המחשבים הלבישים. אינטל הטביעה בשתדלנות כזו יותר ממיליון דולרים. לא ברור כמה השקיעה אפל, אבל לשתדלנים שלה היתה החוצפה לטעון שהמידע שלה בטוח ושהוא לא ידלוף. וואלה. ספרו על זה למשתמשי אייקלאוד. ולמה לעזאזל החוק שחל על מחשב ועל סמארטפון אמור שלא לחול על שעון?

5. מרד משקיעים נרשם ביאהו בימים האחרונים. אז מה עוד חדש, אתם אומרים. יאהו עברה בשנים האחרונות יותר מרידות מצד המשקיעים מאשר הסקוטים באנגלים. המטרה של המורדים, לשם שינוי, היא לא הדחה של המנכ"ל, אולי כי הגיעו כבר למסקנה שאין יותר טעם בעריפת ראשים. לא, הפעם הם רוצים שמאריסה מאייר לא תשתמש ברווחים הענקיים מההנפקה של עליבאבא לרכישת עוד כמה חברות כושלות, אלא תחלק את הרווחים ישירות למשקיעים. במילים ציניות יותר, משקיעי יאהו לא חושבים שהחברה יכולה להועיל להם יותר, והם רוצים לראות את הכסף ועכשיו. הם כנראה צודקים.

תגיות