אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת אייל בוחנת: הערוצים המסחריים לא יוכלו להפיק תוכניות בעצמם צילום: שאטרסטוק

ועדת אייל בוחנת: הערוצים המסחריים לא יוכלו להפיק תוכניות בעצמם

הוועדה לבחינת שוק הפקות המקור בטלוויזיה המסחרית פרסמה את דו"ח הביניים בו היא מתארת סוג של "ישראבלוף": חלק מההפקות שהערוצים מחויבים לקנות ממפיקים חיצוניים, הופכות להפקות בניהולם הישיר

30.09.2014, 10:24 | אופיר דור

ועדת אייל, לבחינת שוק הפקות המקור בטלוויזיה המסחרית, פרסמה היום (ג') את דו"ח הביניים. הדו"ח אינו כולל המלצות ספציפיות אלא סוקר את הבעיות הקיימות בשוק ההפקות המקומי ומפרט את ההצעות שהועלו בפני הוועדה לפתרון הבעיות, אליהן היא מזמינה את הציבור להגיב. הוועדה בראשות ד"ר עדי אייל מונתה על ידי שר התקשורת גלעד ארדן בחודש מאי השנה.

הוועדה מתארת סוג של "ישראבלוף" בשוק ההפקות המקומי. על פי חוק מחויבים גופי השידור המסחריים (רשת, קשת וערוץ 10) לרכוש 65% מהתכנים שהם משדרים ממפיקים חיצוניים. אולם בדו"ח הביניים כותבים חברי הוועדה כי בניגוד להוראות החוק, קיימת מעורבות יתר של גופי שידור בניהול ההפקות.

השר גלעד ארדן. פגיעה בפלורליזם, צילום: טל שחר השר גלעד ארדן. פגיעה בפלורליזם | צילום: טל שחר השר גלעד ארדן. פגיעה בפלורליזם, צילום: טל שחר

לדברי הוועדה, "חלק מהפקות המקור הקנויות, הפכו להפקה בפועל של תוכניות שהן בעצם של הגופים המשדרים– באופן הפוגע בפלורליזם הרעיוני והתרבותי".

שורה ארוכה של הצעות לשינוי הוצגו בפני הוועדה, והן נעו בין פיקוח הדוק יותר ואכיפת הדין הקיים, הקמת קרן ייעודית להפקות מקור ויצירת הפרדה מלאה לפיה ערוצי השידור המסחריים לא יפיקו בכלל בעצמם אלא רק ירכשו הפקות חיצוניות, כמו yes ו-HOT.

הוועדה מסבירה כי הפגיעה בעצמאות ההפקות החיצוניות, "מקטינה את השוק, מאיימת על חלק מהגורמים הפעילים בו, יוצרת חסמי-כניסה למתחרים אפשריים, ומהווה בעיה משמעותית דווקא כעת כאשר שוק התקשורת עומד בפני שינויים".

"עצמאות ההפקות החיצוניות נקבעה כדי לשמר שוק פורה ותוסס בו גורמים רבים יהיו מעורבים ביצירה הטלוויזיונית. בדרך זו נשמרים האינטרסים התרבותיים של גיוון ופלורליזם רעיוני, ונבנה שוק הפקה עצמאי היכול לשרת מתחרים עתידיים", כותבת הוועדה.

לדברי הוועדה, "הפגיעה בעצמאות ההפקות החיצוניות, כולל התערבות באמצעי ההפקה בהם ייעשה שימוש, מקטינה את השוק ומאיימת על חלק מהגורמים הפעילים בו. מצב זה יוצר חסמי כניסה למתחרים אפשריים, ומהווה בעיה משמעותית דווקא כעת, כאשר שוק התקשורת עומד בפני שינויים. לכן, כדי לאפשר חדירה של מתחרים נוספים לשוק השידורים, והרחבת התוכן הזמין לפלטפורמות נוספות, יש להגן על קיומו של שוק הפקות טלוויזיוניות עצמאיות".

תגיות