אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך תמנעו מוות או פציעה בעבודה: חובות הבטיחות כלפי עובדים צילום: עומר בן-זיו

כך תמנעו מוות או פציעה בעבודה: חובות הבטיחות כלפי עובדים

תאונות עבודה רבות מתרחשות עקב דרישות לא בטיחותיות מטעם מעסיקים. לרב בביהמ"ש הפסיקה היא לחובת המעסיק, אולם הפיצוי לעובד יכול להיפגע אם לא עמד על זכותו שלא לבצע עבודות מסוכנות

05.10.2014, 13:06 | אסף אודיז

מעסיקים רבים מתעלמים מהוראות הבטיחות המעוגנות בחוק ומעדיפים לחסוך בעלויות מאשר לשמור על סביבת עבודה בטוחה. מעבר לכך שהתנהגות זו עלולה להביא לאבדן חיי אדם, היא גם עלולה לפגוע בכיסם של המעסיקים ואף לגרור אותם להליכים פליליים.

בפברואר השנה מצא עובד זר מגאנה את מותו בתאונת עבודה. העובד, ששימש כפועל בחברת המחזור "אולטרייד", נדרש על ידי מעסיקיו להשליך חומרים ללוע מכונת המחזור. בדרך כלל, היה סרט נע מוביל את הממוחזרים ללוע המכונה, אלא שבאותו היום הסרט לא היה פעיל. כשהעובד נעמד על המגרסה כדי להשליך את החומרים, הוא מעד וצנח אל לוע המכונה. הוא הותיר אחריו אישה וארבעה ילדים קטינים.

עובדי בניין (ארכיון), צילום שאול גולן עובדי בניין (ארכיון) | צילום שאול גולן עובדי בניין (ארכיון), צילום שאול גולן

נוכח קרות המקרה המצער, לפני כחודש הגישה המשפחה תביעת נזיקין לבית המשפט המחוזי מרכז לפיצוי של כ-2.5 מיליון שקל.

  

חובת המעסיקים לדאוג לשלומכם

 

התאונה המתוארת מעלה תמונת מצב ברורה ומצערת של זלזול מעסיקים בהנחיות בטיחות והעדפת חסכון בהוצאות תפעול על פני חיי אדם. במקרה הזה, כמו בפעמים רבות אחרות, העדיפה המעסיקה לא לתת את דעתה לכך כי מכונת המחזור אסורה לשימוש בשל התקלה והעדיפה לעצום את עיניה ולהמתין עם תיקון המכונה תוך סיכון חיי העובד – שלמרבה הצער התממש.

אין ספק, שבנסיבות בהן העבודה טומנת בחובה סיכונים, קיימת חובה על המעסיקים לצפות את הנזקים שעלולים להיגרם לעובדים כתוצאה ממחדליהם. חובת המעביד לדאוג לסביבת עבודה בטוחה היא חובה מוחלטת אשר מעוגנת בחוקים ותקנות שהותקנו במיוחד על מנת לתת ביטוי למדיניות המדינית והמשפטית המחייבת הגנה על בטחון העובדים ובריאותם.

רובם המכריע של תיקי תאונות העבודה הנידונים בבתי המשפט מסתיימים בפסיקה לחובת המעסיקים, נוכח חובותיהם המוחלטות כלפי העובדים. במקרים חמורים, התמ"ת או המינהל האזרחי גם מבצעים חקירות על נסיבות התאונה ועמדתם לרוב מסייעת בהוכחת חבות המעסיק בבתי המשפט.

גם במקרה התביעה בעניינו של העובד הזר, חקירת המינהל האזרחי קבעה, באופן שאינו משתמע לשתי פנים, שהמעסיקה התרשלה באופן מובהק, וסביר להניח שבנסיבות העניין יוגשו נגדה כתבי אישום (היא כבר הוזמנה לתת עדות במשטרה).

חקירות המינהל האזרחי או התמ''ת משמשות גם את הפרקליטות בהגשת כתבי אישום והוכחת התביעה נגד המעסיק במישור הפלילי. ככל שמתקיים הליך פלילי נגד המעסיק בשל עבירות על חוקי הבטיחות בעבודה – כדאי להשתמש בפסק הדין הפלילי כראיה במסגרת ההליך האזרחי.

אל תפחדו להזהיר את המעסיק

 

חשוב להדגיש ולהביא לידיעת העובדים כי תאונות עבודה רבות מתרחשות עקב דרישות לא בטיחותיות מטעם המעסיקים, שיש בהן סיכון לא מבוטל לשלומו ולביטחונו של העובד, הכפוף למרותם בלית ברירה.

למעשה, המציאות מראה תמונת מצב עגומה: מאות תביעות נזיקין העוסקות בתחום תאונות העבודה מעידות, כי הוראות בטיחות כמו מינוי מומחה בטיחות, קיום הנחיות בטיחות, גידור אזורים מסוכנים, השבתת מכונות לא תקינות, הקפדה על הכשרת עובדים ועוד, מופרות בזו אחר זו ומובילות לפגיעות גופניות מרובות בקרב עובדים.

כדאי שעובדים ידעו, שהם לא רק זכאים, אלא חייבים לעמוד על זכותם שלא לבצע עבודות מסוכנות. לעיתים, שיקול הדעת העצמי של העובד שלא לבצע פעילות מסוימת יכול להיטיב עם המעסיק בראייה קדימה, על אף מורת רוחו הרגעית. אי-הבעת דעה או אזהרה מפני סכנה עלולה גם לעיתים לשמש לעובד לרועץ במסגרת ההלך המשפטי, שכן הדבר יכול יגרום להפחתה ניכרת בסכום הפיצוי שיגיע להם.

עוד חשוב להבהיר כי ככל עובד אחר, גם עובדים זרים זכאים לקבלת פיצויים מהמוסד לביטוח לאומי במסגרת תאונות עבודה, בכפוף להוכחת התנאים הנדרשים.

עו"ד אסף אודיז עוסק בתביעות נזיקין ורשלנות רפואית.

** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

המאמר באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין.

תגיות