אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלה הפלסטינית: מים קשים צילום: יואב גלאי

הכלכלה הפלסטינית: מים קשים

אחרי מחלוקת ממושכת, הסכימה ישראל לחיבור העיר רוואבי למים. הרחבת הצינור כבר תצית ויכוח חדש

06.10.2014, 08:18 | דני רובינשטיין

לפני כשבועיים הושג הסכם בין רשויות המים של ישראל ושל הפלסטינים על חיבור העיר הפלסטינית החדשה רוואבי, מצפון לרמאללה, לרשת המים. כך הוסר המכשול הקשה ביותר שמנע את תחילת אכלוסה של רוואבי בכמעט אלף משפחות שכבר קנו בה דירות. הגורם הפלסטיני הבכיר שדיווח על ההסכם הוסיף כי הוא עקרוני, וחברת ביתי, שבראשות היזם בשאר אל־מסרי, הבונה את העיר, מקווה שהדיירים הראשונים ייכנסו לבתיהם בעוד כשלושה חודשים.

על פי התכנון, ברוואבי יגורו כ־6,000 משפחות והמשך אכלוסה מצריך אספקה גדולה יותר של מים. לשם כך יש למתוח צינור נוסף שיעבור בחלקו בשטח C שבשליטת ישראל — ולכך מתנגדים המתנחלים. חיבור רוואבי לרשת המים עורר מחלוקת בין הנציגים הישראלים והפלסטינים בוועדת המים המשותפת, שלא התכנסה זמן רב בגלל ויכוחים בין הצדדים. לפני כחודש הודיע אל־מסרי שהוא מפסיק את העבודות בעיר בגלל בעיות עם הממשל הישראלי, ובראשן חיבור המים וסלילת כבישי גישה אליה.

הושגה פשרה או לא?

ידיעות ראשונות על השגת ההסכם שנפוצו לאחרונה זכו לתגובה חריפה מצד דוברי המתנחלים, שמתנגדים לבניית רוואבי. הם רואים בעיר סכנה ביטחונית משום שנשקף ממנה מראה פנורמי של שפלת החוף מחדרה עד אשדוד. כיוון שרוב המימון לבניית העיר (כמיליארד דולר) הגיע משליטי קטאר, נמתחה בערוץ 7 ביקורת על שממשלת ישראל מאפשרת למדינה שמממנת את חמאס לבנות עיר בלב הארץ. באחת ההפגנות בעבר אמר חבר הכנסת לשעבר יעקב כץ, שגר בסמיכות, שאולי כדאי לתת לפלסטינים להשלים את הבנייה ברוואבי כדי שיהיה אפשר לקחת אותה מהם.

היזם אל־מסרי (מימין) ודגם של העיר רוואבי. אלפי משפחות ממתינות, צילום: עמית שעל היזם אל־מסרי (מימין) ודגם של העיר רוואבי. אלפי משפחות ממתינות | צילום: עמית שעל היזם אל־מסרי (מימין) ודגם של העיר רוואבי. אלפי משפחות ממתינות, צילום: עמית שעל

נוכח הכעס של המתנחלים ודוברי הימין בכנסת, הודיעו מקורביו של שר התשתיות סילבן שלום, הממונה על רשות המים, שהוא הורה לנציגו בוועדת המים לדרוש שכתנאי לחיבור רוואבי לרשת המים, יסכימו הפלסטינים לקידום מיזמים בנושא המים ליישובים היהודיים. בניסיון לברר מה עלה בגורל ההוראה דוברת המשרד הפנתה למתאם הפעולות בשטחים, שהנושא באחריותו. ממשרד המתאם נמסר שהם מנסים למצוא פתרון לבעיה. עם זאת גורם ישראלי בכיר אמר ל"כלכליסט" שאכן הושגה פשרה עם הפלסטינים.

הפרויקט החשוב ביותר של הרשות

ההודעות של השר שלום עוררו גל של מחאות והכרזות מצד הפלסטינים, שההסכם אינו כרוך בפשרה. ראש רשות המים הפלסטינית מאזן גנאים אמר שההודעות הישראליות על קשר בין פרויקטים בהתנחלויות לחיבור רוואבי לרשת המים הן "קשקוש ושקר".

בני משפחות מהמעמד הבינוני־גבוה שרכשו דירות ברוואבי אמרו שקיבלו הודעה מהנהלת הפרויקט שלפיה נותרה עבודה רבה בחיבור למים ולרשת הכבישים, והראשונים צפויים להיכנס לעיר בתחילת 2015. המחיר שהם שילמו עבור הדירות נע בין 65 אלף דולר ל־110 אלף דולר. זה מחיר גבוה ביחס למחירי השוק הפלסטיני אך נמוך בהשוואה למחירים בישראל. בין אלה שקנו דירות ברוואבי יש אחוז גבוה של רווקים, ורבים קנו אותן כהשקעה. בניית רוואבי נחשבת לפרויקט הכלכלי הגדול והחשוב של הרשות הפלסטינית.

תגיות