אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסיבה לזינוק של 104% במניית חברת הביומד אקס.טי.אל: מאבק שליטה צילום: shutterstock

הסיבה לזינוק של 104% במניית חברת הביומד אקס.טי.אל: מאבק שליטה

אקס.טי.אל דיווחה כי בעלי מניות ביקשו לזמן ישיבה דחופה, שנועדה להחליף את הדירקטוריון בחברים מטעמם. בעל המניות הגדול בחברה, אלכס רבינוביץ' (17%), דילל בשנה האחרונה את אחזקותיו

06.10.2014, 08:30 | גולן חזני

מנייתה של חברת הביומד אקס.טי.אל זינקה ב־104% במחזור חריג של 6 מיליון דולר לעומת כ־100 אלף דולר בממוצע במסחר בנאסד"ק ביום חמישי. אתמול בבוקר התבררה הסיבה: החברה דיווחה כי בעלי מניות בה ביקשו לכנס אסיפה דחופה. מסתמן כי הבקשה לכינוס בעלי מניות נועדה להחליף דירקטורים בחברה, ולמנות דירקטוריון מורחב ומקצועי יותר לטעמם של בעלי המניות.

מכרז הבזק שגרם למחיר המניה לצנוח

בעל המניות הגדול באקס.טי.אל, אלכס רבינוביץ', פועל כעת יחד עם קרנות זרות, המחזיקות במניות החברה בשיעורים נמוכים, לקראת שינוי מהותי בדירקטוריון החברה. זאת לאחר כשנה שבה חדל ממעורבותו בה.

לפני שנה פתח רבינוביץ', ממשקיעי הביומד הבולטים בארץ, בדילול אחזקותיו בחברה מ־22% ל־17%. הרקע למהלך נגע להחלטה של ההנהלה למכור במכרז בזק את השליטה בחברה־הבת פרוטולוג'קס, שפיתחה תרופות לסרטן ובקופתה היו 25 מיליון שקל, לחברת צמיחה שבשליטת ירון ייני ומוטי מנשה. מחיר מניית אקס.טי.אל עמד אז על קצת פחות מ־6 דולר. המניה צנחה למחיר של 1.6 דולר, שפל של שנה.

כעת החליט רבינוביץ' לתמוך במהלך שהציעו הקרנות הזרות להחלפת הדירקטוריון. כיום מונה הדירקטוריון ארבעה דירקטורים: דוד בסה ועמית יונאי והדח"צים דפנה כהן וירון דיאמנט. אלה נותרו מדירקטוריון רחב יותר שחבריו התפטרו בשנה האחרונה, וכלל בין היתר את פרופ' בנצי ויינר, בכיר בטבע לשעבר. כעת הדירקטוריון עתיד להתרחב ולכלולת מספר מומחים בתחומי הפארמה והפיננסים.

התקווה הבאה לטיפול במחלת הזאבת

לאקס.טי.אל שלושה נכסים מעניינים, שהבולט שבהם הנו מוצר לטיפול במחלת הזאבת. המוצר, שנקרא Edratide, פותח על ידי פרופ' עדינה מעוז ממכון ויצמן וענקית התרופות טבע, שהשקיעה בו עשרות מיליוני דולרים.

הניסויים ב־Edratide הגיעו לשלב 2 ונערכו ביותר מ־400 חולים. יעדיו המרכזיים של הניסוי לא הושגו והוא נכשל, אולם מספר יעדים משניים הושגו. במסגרת ארגון מחדש החזירה חברת טבע את המוצר לידי מכון ויצמן. לאחר מספר ניסיונות, הצליח המכון למכור את המוצר לאקס.טי.אל, שאז עדיין נהנתה מהליווי וממעורבותו של רבינוביץ'.

לאחרונה, ולאחר שבמשך עשרות שנים לא אושר מוצר למחלת הזאבת, שינה מינהל התרופות האמריקאי, ה־FDA, את התנאים שהציב, והמדדים המשניים בניסוי הפכו לראשיים. על בסיס התנאים החדשים, הציגה חברת בליסטה הצלחה בניסוי בדרך לקבלת אישור ה־FDA.

בשבוע שעבר נכשלה חברת התרופות הגדולה אלי לילי בניסוי שלב 3 במוצר משלה שפיתחה לטיפול במחלה. לפיכך הפכה אקס.טי.אל לתקווה הבאה בתחום, עובדה שייתכן שגם לה היה יד בזינוק במניה.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

תגיות