אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

חקר ביצועים: השבוע של ארבעת המינים, קרנית פלוג וגוגל גלאס

קניית ארבעת המינים באינטרנט, באוצר שכחו שהתקציב הוא ההזדמנות לתיקון עיוותים, למה קרנית פלוג, נאלמה דום, המבקרים של ברננקי הודו שטעו ועוד

07.10.2014, 08:56 | כתבי כלכליסט

ארבעת המינים

הפכו למשהו באינטרנט

אתרוגים, צילום: שאטרסטוק אתרוגים | צילום: שאטרסטוק אתרוגים, צילום: שאטרסטוק

השנה נכנעתי. את ארבעת המינים שלי רכשתי באינטרנט. ועוד באתר קופונים. בעבר זה נראה לי מוזר. מה עם חוויית הקנייה, רחרוח ההדסים ומישוש הלולבים? איפה הידור המצווה? איפה שכר ההליכה? אבל ממילא כבר שנים שאני נמנע מללכת לשווקים. הסלידה מהצפיפות וההבנה שאני לא באמת יודע מה לבדוק דרדרו אותי להזמין את ארבעת המינים במשלוח הביתה, מאחד מבני הנוער החרוצים שמתפרנסים מזה מדי חג סוכות. אלא שבשנה שעברה השליח העמוס שכח אותי, וכך השנה הגעתי לקנייה באינטרנט. וגם הדרך הזאת לא סוגה בשושנים: האיסוף הוא מקצה העיר, שינוע הערבות העדינות הוא עליי, והכי גרוע, אחר כך מצאתי את אותו הדבר בעשרה שקלים פחות. בשנה הבאה - מדפסת תלת־ממד.

אורי רוזביץ

גוגל גלאס

תתנהג יפה, מצלמים

 , צילום: רותם מלנקי צילום: רותם מלנקי  , צילום: רותם מלנקי

אם יש מוצר שמדגים את הפער בין התרבות בעמק הסיליקון לשאר העולם - זה גוגל גלאס. אחרי שמסעדות וכנסים אסרו על השימוש במשקפיים החכמים של גוגל כדי למנוע צילום בסתר, בסוף השבוע התברר שהגלאס מעוררים התלהבות במקום אחר לגמרי: לפי רויטרס, משטרת דובאי מתכוונת לצייד בלשים במשקפיים, כדי להקל עליהם בתפיסת מבוקשים. כשאתה עובד בגוגל ואין לך באמת מה להסתיר (או שאתה יודע איך להסתיר אותו), המשקפיים החכמים משפרים את חייך. כשאתה אזרח במדינה לא דמוקרטית, שלא לדבר על מתנגד משטר, הם עלולים להפוך לסיוט חכם.

דור צח

קאהן

מצא מי שיחלק לו כסף

סאני קאהן סאני קאהן סאני קאהן

השבוע נודע שהנדל"ניסטים האמריקאים סאני קאהן וראסל גלבוט, ששמם הוזכר כמי שעומדים לרכוש את הפועל תל אביב בכדורגל, פועלים לגייס בישראל 200–250 מיליון דולר בהנפקת אג"ח. קאהן וגלבוט הם האחרונים, בינתיים, בשרשרת יזמי נדל"ן אמריקאים שגילו את הכסף הזול שמחולק כאן בנדיבות, ופוקדים את מנהלי הגופים המוסדיים עם הצעה שאי אפשר לסרב לה: השקעה בנדל"ן באמריקה תמורת ריבית של 4%. מה ששורת היזמים הזאת מצניעה הוא שהחברות שלהם רשומות באיי הבתולה, שאם יהיה כאן משבר פיננסי נחפש אותם בסיבוב, שבארצות הברית מוכנים להלוות להם כסף בריבית גבוהה פי שלושה, ושרק כאן לוקחים את ההנפקות שלהם בלי ביטחונות. היקף הגיוסים הצפוי עלול לעבור את ה־5 מיליארד שקל, אבל אם התיאבון לא ירוסן הסכומים יכולים להיות כפולים. כל מה שצריך לעשות זה לשאול: אם מדובר בכאלה יזמים מוכשרים, למה הם מגייסים דווקא כאן?

גולן פרידנפלד

אמזון

30 שניות הייתם פה

בית המשפט העליון בארצות הברית יתחיל השבוע לשמוע עדויות של עובדים לשעבר באמזון, שתובעים מהקמעונאית המקוונת תשלום נוסף עבור הזמן שבזבזו בבדיקות ביטחוניות לאחר סיום יום העבודה. הבדיקות הללו נדרשו כדי לוודא שהעובדים אינם גונבים סחורה מתוך השפע שבמחסני החברה. הנוהל הביטחוני הזה מתווסף לשלל דרישות דרקוניות שמקובלות במפעלי האריזה של אמזון: כך, למשל, מותר לעובדים לשתות רק מים מבקבוקים שקופים, אסור להם לפטפט עם הקולגות, והפסקות השירותים שלהם מתוזמנות ומוגבלות. התביעה הזאת עולה לדיון בתקופה שבה אמזון נאבקת לקדם שירות משלוחים באמצעות מל"ט. גם זה כדי לחסוך בזמן ובכוח אדם. בפעם הבאה שתזמינו מוצר באמזון, נסו לחשוב על הפסקת השירותים האחרונה שקיבל העובד שארז אותו.

תמר טוניק

לפיד

משילות של פחדנים

יאיר לפיד, צילום: עמית שעל יאיר לפיד | צילום: עמית שעל יאיר לפיד, צילום: עמית שעל

באוצר שכחו שתקציב המדינה הוא ההזדמנות לגייס תמיכה קואליציונית לתיקון עיוותים וקידום מהלכים חיוניים. במקום זאת, באוצר בחרו לנצל את חוק ההסדרים ל־2015 כדי לגרד כמה מיליונים מפה ומשם: התוכנית לחיזוק מבני ציבור מפני רעידות אדמה מתעכבת? נקצץ בה, למרות שהמטרה ראויה. מיסוי המשקיעים הזרים לא מצנן את שוק הדירות? נרחיב הוראת שעה שממילא לא עוזרת במקום לקדם תוכנית אחרת. מצלמות המהירות לא מצמצמות תאונות? נציב עוד מאה מהן. תאונות אולי לא יימנעו אבל קופת המדינה תגדל. בעצם, התקציב הגרוּש'ניק הזה לא באמת מפתיע: במדינה שבה ראש הממשלה מסביר שהוא לא מאמין בתוכנית מע"מ אפס, ותומך בה רק כי שר האוצר רוצה (ויהיה נחמד לתת לו להתרסק), אין פלא שגם בהצעת התקציב אי אפשר למצוא אפילו גרם של ניסיון למשול.

נעמה סיקולר

פלוג

תחלוק באחריות

הנגידה קרנית פלוג, צילום: רויטרס הנגידה קרנית פלוג | צילום: רויטרס הנגידה קרנית פלוג, צילום: רויטרס

ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר לפיד סיכמו, ערב ראש השנה, להגדיל את יעד הגירעון לשנה הבאה מ־2.5% מהתוצר ל־3.4%, לתת לביטחון תוספת של 6 מיליארד שקל ולא להטיל מסים נוספים. לפיד הזדרז לדווח על הסיכום וכעבור שלושה ימים הפיץ את הצעת התקציב. ההצעה הזאת התקבלה בביקורת נוקבת מקיר לקיר, מהכנסת ועד האקדמיה; רק נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, נאלמה דום. בשלב הדיונים, כשהמתווה הזה היה בגדר שמועה, פלוג התנגדה לו נחרצות. כעת, כשברור שנתניהו ולפיד לא שעו לאזהרותיה, ורגע לפני שהתקציב מגיע לאישור הממשלה, זו ההזדמנות האחרונה שלה להטיל את כובד משקלה - או לחלוק באחריות.

אמנון אטד

המבקרים של ברננקי

טעינו, אבל הוא לא צדק

בן ברננקי, צילום: בלומברג בן ברננקי | צילום: בלומברג בן ברננקי, צילום: בלומברג

בנובמבר 2010 פנתה קבוצה של 23 מנהלי קרנות גידור, כלכלנים מובילים, בכירים לשעבר בממשל האמריקאי ופרשנים בולטים בתחינה נרגשת ליו"ר הפדרל ריזרב דאז בן ברננקי: אל תעשה את זה. "ההקלה הכמותית", תוכניתו של הפד לרכישה מסיבית של איגרות חוב בשווקים, היא מתכון לאינפלציה ולהתמוטטות הדולר ולא תביא תועלת כלכלית, הזהירו ה־23 במכתב פומבי. פאסט פורוורד ארבע שנים: כלכלת ארצות הברית מתאוששת, האינפלציה נמוכה, הדולר חזק, ושאר העולם מחקה את הפד. בשבוע שעבר פנה "ביזנסוויק" לשולחי המכתב, שמאז הפך לידוע לשמצה, ושאל אם טעו. חלקם סירבו להגיב, וחלקם ענו בפשטות "לא": הנתונים מזויפים, האינפלציה עוד תגיע, ההתאוששות בשווקים מלאכותית, היה יכול להיות יותר טוב. כלכלה אמורה להיות מדע של מספרים. לפעמים היא נראית פשוט כמו אידאולוגיה.

אורי פסובסקי

בן־דב

היחיד שנשאר מאחור

אילן בן דב, צילום: אוראל כהן אילן בן דב | צילום: אוראל כהן אילן בן דב, צילום: אוראל כהן

לקראת יום הכיפורים "כלכליסט" ערך בקרב משקיעים מוסדיים סקר, שבו הללו ציינו מיהם אנשי העסקים שלא יקבלו עוד הלוואות מכספי הציבור עקב התנהלותם בהסדרי חוב. הבנקים, להבדיל, מנהיגים זה שנים יד קשה במתן אשראי חדש לאנשי עסקים שומטי חובות, והאחרונים יודעים שאת השקל האחרון עדיף להם להפנות לפירעון חוב בנקאי ולא לתשלום אג"ח, פשוט כי עם הבנקים מסוכן יותר להסתבך. לפי הסקר החדש רק אדם אחד, אילן בן־דב - שגייס, עשה תספורת, שוב גייס, שוב עשה תספורת, שוב גייס ואז הגדיל לעשות ושוב עשה תספורת - לא יקבל כסף מאף אחד מהמוסדיים שנשאלו. יד קשה נגד שומטי החובות זה עדיין לא.

אתי אפללו

תגיות