חשיפת כלכליסט
"רציתי לשדר לשני אופטימיות באשר למניה"
חקירת החשד לשוחד במנורה שתמליליה נחשפו אתמול בכלכליסט הולידה פרשה נוספת: מנכ"ל פרימיום, רן בר תקווה, מסר על פי החשד, מידע פנים למתווך ני"ע שלומי שני כדי לעזור לו להיפטר ממניות החברה הצוללות. תכתובת ה־SMS חושפת את זרימת המידע בשוק ההון הישראלי
בראשית 2011, במסגרת האזנות סתר למתווך ניירות הערך שלומי שני שנחשד במתן שוחד למנכ"ל מנורה קרנות נאמנות, רונן אביגדור, שתיק החקירה בעניינו נחשף אתמול ב"כלכליסט", צותתו החוקרים לשיחות של שני עם רן בר תקווה, מנכ"ל פרימיום PIH. באותם ימים חברת האחזקות, שהיתה בשליטת רות עופר (51.7%) ונמרוד רינות (19.9%), עשתה את צעדיה הראשונים בתחום האנרגיה.
על פי החשד, שני קיבל מידע פנים מבר תקווה טרם דווח לבורסה על אודות כניסתה של פרימיום לתחום האנרגיה בישראל ובנוסף מידע על מו"מ למיזם משותף (20%) להקמה והשכרה של תחנת כוח ברוסיה. על פי האזנות הסתר, את המידע הפיץ שני אחר כך לשלושת מנהלי ההשקעות באקסלנס. חוקרי הרשות טוענים ששני עשה זאת כדי לעורר עניין במסחר במניית פרימיום, וכך להיפטר מהאחזקה שלו בהן. לפני כמה חודשים קיימה הפרקליטות לבר תקווה ולשני שימועים בטרם הגשת כתב אישום.
להפיג אווירה שלילית
על העברת המידע מבר תקווה לשני למדו החוקרים משיחת טלפון שניהלו השניים ב־30 בנובמבר 2010. על פי תמלילי חקירתו של שני, כמה חודשים לפני אותה שיחה עם בר תקווה הוא רכש בהנפקה של פרימיום מניות ואופציות ב־1.8 מיליון שקל. המניה ירדה בחדות, ולדברי שני בחקירתו, הדבר הוביל לפניות לבר תקווה. "הצקתי לו שייקח את זה ממני, שיעזור לי, למה הפסדתי את העור שלי שם", העיד שני כשנשאל על ידי החוקרת עטר סתר על השיחות שלו עם בר תקווה על פרימיום. "אני כינסתי חתימה להיום בשביל להוציא הודעה למחר", אמר בר תקווה לשני בתחילת השיחה שהושמעה במהלך החקירות. לפי התמליל, לאחר שהשניים עברו לשוחח על נושא אחר, חזר בר תקווה ואמר לשני: "מחר אנחנו פותחים את פרימיום אנרגיה. אנחנו חתמנו כנראה על תחנת כוח עם גזפרום. אתה חושב שזה ייתן לזה פוש?".
שני: "בטח".
בר תקווה: "והכנסתי את צוות האנרגיה שיחתום היום על ההסכם כדי שמחר אני אוכל לדווח על מגעים ראשונים".
שני: "יאללה, זה חשוב, אחי, זה. אווירה שלילית קצת על הנפט. עושים מימושים בנפט ואתה נפלת עם כזאת קטסטרופה. היית צריך לחכות".
בר תקווה: "אם הייתי יכול, הייתי מחכה, אבל אמרתי יאללה. אני מאמין שזה בסוף יעלה. ניתן את הזה עם הגזפרום ככה טוב".
על פי תמלילי האזנות הסתר, שני צלצל למחרת לשלושה מנהלי השקעות וסיפר להם על המידע שקיבל מבר תקווה. בשעה 14:51 הוא שלח הודעת SMS לבר תקווה וכתב "מה עם ההודעה? תצא היום?". בר תקווה השיב לו בהודעה: "היום ייצא משהו קטן". ושני כתב בתגובה: "למה קטן? תוציא משהו מעניין". ב־11:04 ענה לו בר תקווה "חכה היום. אני מקווה שנסגור היום. לא הצלחנו לסגור אתמול".
מה רע בקצת תקווה
עבור בר תקווה לא היה זה הביקור הראשון בחדרי החקירות של הרשות. הוא נחקר תחת אזהרה בפרשת TRD, שהוליד כתב אישום נגד בעלי החברה בטענה שלא דיווחו על השקעות ספקולטיביות. בר תקווה היה חלק מצוות הביקורת של פירמת רואי החשבון BDO שנחשד באי־פיקוח נאות. התיק נגדו נסגר.
אלא שהפעם בר תקווה כבר היה חשוד מרכזי בפרשה. הוא נשאל אם העביר בעבר מידע מוקדם על דיווח לבורסה לגורם שלא אמור לקבל אותו. "אני לא מעביר מידע לגורם שעלול לנצל המידע הזה לטובת רכישת ני"ע", אמר בטרם ידע על השיחה המוקלטת וה־SMS שבידי הרשות. "אף אחד לא מקבל את הדיווח 'בוא תראה מה אני עומד לדווח' לפני שאני מפרסם את זה בצורה מוחלטת".
בהמשך החקירה, כשבר תקווה הבין שבידי החוקרים שיחה ו־SMS שלו, הוא אמר לחוקר צחי בן ארצי: "המניה ירדה ואנשים שהשתתפו בהנפקה הפסידו. היו לי לא מעט טלפונים מאנשים זועמים שמאוד יכול להיות ששלומי היה ביניהם. יכול להיות שבשיחה כזו או אחרת, כדי לשדר אופטימיות, סיפרתי לו, או נפלט לי על דיווח או עסקה שהחברה נמצאת במהלכה". בהמשך הוסיף "הכוונות שלי היו לא בזדון. לא בכוונה שיעשו שימוש במידע. היתה שיחת הרגעה ודו"ח מצב".
החוקר: "אתה מבין שמה שמסרת לו היה מידע פנים?".
בר תקווה: "אם נמסר לו מידע שלא דווח, אני לא עורך דין, אבל סביר להניח שזה מידע פנים".
החוקר: "אם סיפרת לשלומי מידע שעדיין לא פורסם לציבור, מדובר במידע פנים. זה לפי מה שאתה הגדרת".
בר תקווה: "בסדר. נו יאללה, מה אני אעשה".
בהמשך החקירה התברר שהמידע שגזפרום היא החברה הרוסית שקשורה לעסקה היה לא נכון. "למה אמרת לשני את זה?", נשאל בר תקווה. "אני לא יודע. רציתי לשדר אופטימיות באשר למניה".
עו"ד פרופ' קנת מן ועו"ד גיא נאמן, שמשרדיהם מייצגים את רן בר תקווה, מסרו בתגובה: "אם בודקים את מכלול הראיות, המסקנה היא כי רן בר תקווה לא עבר על האיסור בדבר מסירת מידע פנים, לא עשה כל עסקה, לא קיבל כל טובת הנאה ולא התכוון להעניק שום יתרון בשוק לאף אחד. בנסיבות אלה יכולנו להראות מדוע אין מקום להגשת כתב אישום כנגד מרשנו".
מעו"ד ד"ר גיל עשת, המייצג את שלומי שני, נמסר: "לא היה כל שימוש במידע פנים מצדו של שני, כפי שנימקנו בהרחבה בשימוע".
עסקת הענק שהתנדפה: לפרימיום לא היה כסף לקנות את רציו
העדויות של בר תקווה ושני שופכות אור על המו"מ שניהלה פרימיום ב־2011 לרכישת 15% מהשותף הכללי רציו — מו"מ שלא הבשיל לבסוף לעסקה. הרקע למו"מ היה סכסוך מתוקשר בין בעלי השליטה בשותף הכללי, ליגד רוטלוי ויגאל לנדאו, לבין איש העסקים האשדודי שלומי שוקרון. ב־2010 התפוצצה "פרשת מאיר אברג'יל", כשהתברר כי בכירי העולם התחתון היו מעורבים בסכסוך בין רוטלוי ולנדאו, שמחזיקים באמצעות רציו ברישיון קידוח הגז לווייתן, לשוקרון. הצדדים הגיעו לפשרה שלפיה 15% ממניות רציו יימכרו לצד שלישי, והתמורה תועבר לשוקרון.
מי שניסה לתפור את העסקה שבמסגרתה שוקרון ימכור את מניותיו לפרימיום היה שני. "ראיתי את שוקרון בעיתון עם הבולדוזר הזה", סיפר שני שהתכוון לראיון שפורסם ב"כלכליסט", "והחלטתי שאני עושה עסקה". שני העיד כי קיבל את הסכמת פרימיום ופעל לשכנע את שוקרון ורוטלוי שהמניות יימכרו ב־200 מיליון שקל. כשנחתמו ההבנות, התפרסמה הודעה לבורסה. "הלכתי על הסוס הלא נכון", אמר שני בחקירתו. "הם רצו לקנות ב־200 מיליון שקל ובקושי היה להם 5 מיליון". עבור עסקת התיווך ואף שלא יצאה לפועל, קיבל שני 200 אלף שקל.
לא התפרסמו תגובות לכתיבת תגובה