אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשדות ים מתווכחים כמה מזומן לתת לחברים וכמה לשמור לפנסיה צילום: נמרוד גליקמן

בלעדי לכלכליסט

בשדות ים מתווכחים כמה מזומן לתת לחברים וכמה לשמור לפנסיה

החברים יצביעו בעוד שבועיים איך לחלק את התמורה ממכירת 19% ממניות אבן קיסר. צוות של הנהלת הקיבוץ מציע לחלק רק חצי מהסכום במזומן, אך חלק מהחברים דורשים לחלק את מרביתו. בינתיים קיבלו הקיבוצניקים מקדמה של 5 מיליון שקל מתנה לחג

07.10.2014, 06:55 | גולן חזני

איך מחלקים 600 מיליון שקל בין 400 חברים? הדילמה הזו מעסיקה בימים אלה את קיבוץ שדות ים. ארבעה חודשים אחרי האקזיט הגדול ממכירת 19% מהמניות במפעל אבן קיסר מתחיל בקיבוץ באופן רשמי המאבק על השימוש שייעשה בכספי האקזיט. עיקר המאבק הוא בין חברים שדורשים לחלק את רוב הכסף במזומן לחברי הקיבוץ, מול אלו שסבורים שיש לשמור חלק ממנו ולהשקיע בתשתיות ובפנסיות.

קראו עוד בכלכליסט

בתוך כחודש יילכו החברים לקלפי מיוחדת שתוקם לשם כך ויקבלו החלטה איזה שימוש ייעשה בכסף. זאת לאחר שבשבוע הבא צפויה אסיפה שבה יחליטו החברים אלו מבין ההצעות יועלו להצבעה בקלפי. ההחלטה תתקבל אחרי שהוקם צוות של 16 אנשים שמורכב משישה חברים מהוועדה הכלכלית של הקיבוץ, ביניהם עמיר רותם, עמית בן־צבי ואור גלבוע, שישה חברים מוועד ההנהלה של הקיבוץ, ביניהם דורון חורב מנהל הקהילה ושחר דגני יו"ר הנהלת הקיבוץ, וכן ארבעה נציגי ציבור. על הצוות הוטל להכין הצעה לחלוקת הדיבידנד.

אולי כדי להרגיע את הרוחות מעט, חילקה הנהלת הקיבוץ כ־5 מיליון שקל בראש השנה האחרון בין החברים, כך שכל משפחה קיבלה בין 32 ל־100 אלף שקל בונוס על השנה הטובה.

יואל סלע. החדשים מתעניינים בכסף, צילום: אלעד גרשגורן יואל סלע. החדשים מתעניינים בכסף | צילום: אלעד גרשגורן יואל סלע. החדשים מתעניינים בכסף, צילום: אלעד גרשגורן

האם הפעם הוותיקים יקבלו בדיוק כמו החדשים?

הצעה אחת של הצוות בדיון שהתקיים היתה לשלושה שימושים: צורכי החבר, צרכי הקיבוץ והשקעות עתידיות. הכוונה בצרכי החבר היא לחלוקת מזומן בין החברים, והסכום שהוקצה לכך הוא כ־300 מיליון שקל לפי ההצעה. 200 מיליון שקל יועברו לפיה לצרכי הקיבוץ ובעיקר להגדלת הפנסיות הרעועות של החברים, השקעה בתשתיות המיושנות ובנייה של בתים חדשים לדור הצעיר. 100 מיליון שקל הוקצו להשקעות בתחומים אחרים כולל בהייטק.

בדיון נוסף שנערך לאחר מכן הציגו ארבעה חברים הצעות נוספות. אחת מהן דיברה על חלוקה שוויונית בין שלושת הסעיפים כשלכל אחד יוקצו 200 מיליון שקל. הצעה אחרת דיברה על סכום גבוה יחסית של 250־300 מיליון שקל להשקעות עתידיות, וחלוקה של 100־150 מיליון שקל בלבד לחברים. ההצעה הפרובוקטיבית ביותר הועלתה על ידי אחד מהחברים החדשים יחסית: חלוקה של כ־400 מיליון שקל בין החברים, וכ־200 מיליון שקל לתשתיות ובנייה.

להצעה הזו היה פן נוסף שעורר סערה גדולה. עד היום החלוקה המקובלת של דיבידנדים נעשתה לפי המפתח הבא: 30% מהסכום חולק בצורה שווה בין החברים, ו־70% מהסכום חולק על פי שנות הוותק בקיבוץ. בהצעה האחרונה הכוונה היתה לחלק באופן שווה. כזכור, בראיון ב"כלכליסט" ביוני טען אחד מבני דור המייסדים השייט יואל סלע, כי החברים החדשים שקלט הקיבוץ מתעניינים בעיקר בעצמם ולא בקיבוץ.

המאבק הבא יהיה על הפרטת הקיבוץ

ברקע, אגב, מתפתח מאבק נוסף שצפוי להיות הדיון הבא: הפרטת הקיבוץ. מרבית הוותיקים מעוניינים לאחר מכירת מניות המפעל בהפרטה, וטוענים כי מדובר בהליך בלתי נמנע וכי הקיבוץ השיתופי הגיע לסוף דרכו ועל החברים להתפרנס מעבודה ולא לחכות מדי חודש לתקציב שמחולק. דווקא בין הקבוצה של החברים החדשים יחסית יש התנגדות להפרטה, שגורפת ביקורת קשה וטענות כי מדובר בחוסר רצון לעבוד.

לאחר האקזיט נותרו, אגב, בידי הקיבוץ עוד 32% ממניות החברה ששווויין כיום הוא 600 מיליון דולר.

מקיבוץ שדות ים נמסר בתגובה: "אסיפת חברי קיבוץ שדות ים תצטרך לקבל בקרוב החלטה בדבר השימוש בכספים ובנוגע למדיניות ההשקעות כמתחייב מקבלת הכספים שהגיעו לקיבוץ ממכירת חלקים מאחזקתו של מפעל 'אבן קיסר'. גם בעניין זה, כמו בעניינים אחרים, ישנן דעות אחרות והצעות שונות של חברים ואלה יוצגו אף הן בפני חברי הקיבוץ כאשר ההחלטה הסופית תתקבל על פי נהלי הקיבוץ, באמצעות הצבעה בקלפי".

תגיות

32 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

30.
תשובה ל 29
ההפסד הכי גדול של החברה כמעט לא מוזכר. כרומגן החליטה למחוק (!) 150 מתוך 200 המפיצים שלה לפני 4 חודשים. את אלה שנשארו אילצו לחתום על חוזה דרקוני ולא חוקי ואחרי חודשיים התכחשו גם לו והחלו לנסות למכור ישירות לצרכן הסופי ע"י פרסום ברדיו ותוך שימוש במעט מפיצים שגם להם היא לוקחת עמלת תיווך (מישהו אמר מונופול?). ברור ש 150 המפיצים שכרומגן אוסרת עליהם לקנות ממנה מוכרים יצרנים אחרים, הם לא יפסיקו לעבור ו ה 50 שנשארו התאגדו והחליטו - לא לקנות או להקטין את הרכישות ממנה. תוסיף על זה 3 מפיצי ענק שהחליטו לא למכור את כרומגן יותר והנה לך הפסד של מיליונים כל חודש!
כרומפיץ  |  08.10.14
29.
כרומגן מוכרת השנה יותר ומפסידה יותר!!!
כרומגן מוכרת השנה יותר דוודים לשווקים בהם היא מפסידה (עסקת עמידר, קבלנים... וכו). הניסיון להנפקה לא צלח מסיבות ברורות של ניסיון להציג מחזור ולא רווחיות וכן לנסות להשיג תשואה להשקעת טנא ללא מכפיל סביר. הבעיה כרגע בכרומגן היא חוסר יכולת לפרוץ שיווקית בארץ ובעולם. שוק היצוא נעלם ובארץ נאלצים למכור במחירים הרבה יותר נמוכים מאי פעם. כושדר ההישרדות של כרומגן נפגע מאוד בשנים האחרונות ונדרש שינוי מהותי בניהול עסקי החברה.
אנאליסט , פתח תקווה  |  08.10.14
28.
להלל מהצפון מתגובה 26
ומי לדעתך שילם את הערבויות של המדינה, אם לא המיסים שלי? ו" מריבית ואינפלציה לא שפויות", כהגדרתך, היו נחלת כולנו - עירוניים (שהם הרוב) וקיבוצניקים. אבל אותנו אף אחד לא פיצה, רק אתכם, במיליארדים. אתם לא טובים מתשובה ולבייב - עשיתם עלינו תספורת, אבל כשאתם מרוויחים זה "שלכם"...
07.10.14
לכל התגובות