אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההרגלים שיהפכו אתכם לעשירים צילום: שאטרסטוק

ההרגלים שיהפכו אתכם לעשירים

אנחנו יצורים של הרגלים, ואפשר לנצל זאת לשיפור המצב בחשבון הבנק; לא חייבים לוותר על בילויים כדי לחסוך וגם שינויים קטנים יכולים להוביל, בסופו של דבר, לעצמאות כלכלית

11.10.2014, 07:56 | מעין מנלה
"אחרי החגים" כבר ממש מעבר לפינה. הוצאות החגים, החופשות וארוחות החג ממש עוד שבוע כבר יהיו מאחורינו וזה הזמן לנצל את תקופת השגרה הארוכה על מנת לאמץ הרגלים שישפרו ולו במעט את המצב בחשבון הבנק. אנחנו יצורים של הרגלים. יש כאלה שתמיד נמצאים במינוס גם אם המשכורת שלהם גבוהה ויש כאלו שמצליחים לחסוך גם במשכורת נמוכה מהממוצע. יש כאלה שעבורם כל טיול לקניון מסתכם באוברדרפט ואחרים שיעמדו בקלות בפיתויים. כולנו יודעים שצריך לחסוך ולנהוג באחריות עם הכסף, אבל לא תמיד זה פשוט, בדיוק כפי שאנחנו יודעים שאנחנו צריכים לאכול מזון בריא ולעסוק בפעילות גופנית אבל לא בהכרח מתמידים בכך.

קראו עוד בכלכליסט

"הרגלים של אנשים נוטים להתקבע במהלך הזמן ולהפוך חלק משגרת החיים, במיוחד אם הפעולה מספקת לנו תגמול חיובי ותחושת הנאה", אומרת ד"ר אורלי רדליך בעלת מכון רדליך לכלכלת המשפחה. לדבריה, "כאשר מדובר בפעולות הגורמות להנאה, הרבה יותר קשה להשתחרר מהרגל שרכשנו, ויתרה מכך, אנו נוטים לחזור על ההתנהגות ולקבע עוד יותר את ההרגל גם אם הוא פוגע בנו".

עם זאת, חשוב לזכור, שהרגלים ניתן לשנות במיוחד כאשר הצלחנו לזהות אותם. כך לדוגמא, אם אתם יודעים שיש לכם הרגל לרכוש בגדים חדשים בכל פעם שאתם נפגשים עם חברים בקניון, תוכלו לתכנן פגישות עם חברים במקום אחר ולהימנע מהפיתוי.

רגילים לקנות כל פעם כשאתם נפגשים עם חברים בקניון? תקבעו במקום אחר, צילום: שאטרסטוק רגילים לקנות כל פעם כשאתם נפגשים עם חברים בקניון? תקבעו במקום אחר | צילום: שאטרסטוק רגילים לקנות כל פעם כשאתם נפגשים עם חברים בקניון? תקבעו במקום אחר, צילום: שאטרסטוק

השינויים לא צריכים להיות עצומים. לא צריך לעבור מחיי נהנתנות לחיי סגפנות כי רוב הסיכויים שהשינוי הזה לא יחזיק מעמד. אפשר להתחיל בקטן, כך למשל, אם אתם מחליטים שאתם רוצים להתחיל לחסוך, כדאי שיהיה לכם כלל פשוט שיהיה יחסית קל לביצוע כמו למשל - לחסוך בכל חודש 200 שקל. כדי להפוך את הביצוע לקל עוד יותר - אפשר להפקיד את הכסף לחיסכון בהוראת קבע. לאחר שיוצרים הרגל של חיסכון אפשר להגדילו בהדרגה. חיסכון של 200 שקל בחודש יצטבר לכ-30 אלף שקל לאחר עשר שנים. זה אולי לא נשמע הרבה אבל לדברי רדליך, "חישבו לרגע מה תרגישו אם מחר ייפתח לכם חיסכון כזה, לא הייתם רוצים לקבל עכשיו 30 אלף שקל? זה יכול לממן תואר ראשון לילד. כמובן שרצוי לחסוך יותר, זה רק ידרוש מכם לעבור על התקציב שלכם ולהחליט על מה ניתן לוותר לטובת המתנה העתידית שתכינו לעצמכם".

עבור הרבה אנשים שחיים ממשכורת למשכורת אפילו חיסכון של 200 שקל בחודש נראה כמו משימה בלתי אפשרית, אבל הכל מתחיל בבדיקת המצב הקיים - כמה כסף אתם מכניסים וכמה אתם מוציאים. יכול להיות שתגלו שאתם יכולים לצמצם את ההוצאות למשל ב-500 שקל בחודש. זה לא נשמע הרבה אבל חישבו על כך כעל העלאה. אם הייתם מקבלים תוספת שכר של 500 שקל בחודש, בוודאי הייתם שמחים.

ד"ר אורלי רדליך, צילום: ליאור לייבוביץ ד"ר אורלי רדליך | צילום: ליאור לייבוביץ ד"ר אורלי רדליך, צילום: ליאור לייבוביץ

נסו למצוא את הדברים הקטנים שבהם אתם יכולים לחסוך ואל תנקטו צעדים שיגרמו לכם מרמור. למשל, אם אתם שונאים את המחשבה של לוותר על קניית קפה בחוץ, נסו לקבוע יום בשבוע שבו אתם לא מוציאים כסף בכלל. אם אתם לא רוצים לוותר על בילוי עם חברים בפאב או באר, הגבילו את עצמכם למשקה אחד. לגבי יציאות למסעדות, רדליך ממליצה להזמין מנה גדולה משותפת שתאפשר לכם ליהנות מהבילוי בלי לבזבז הרבה, או לחילופין להזמין חברים ל"על האש" כאשר כל אחד יביא איתו בשר או סלט וכך תיהנו מארוחה עשירה וחסכונית.

כדי להפחית את הפיתויים לקנות מעבר למה שצריך, כדאי להסיר את עצמכם מרשימות התפוצה של אתרי הקופונים ומבצעי המועדון. "עסקה שתפחית לכם את המחיר במסעדה טובה או בחנות מעצבים, לא הופכת את הרכישה לצעד חכם עבורנו", אומרת רדליך.

הרבה פעמים אנשים מחליטים החלטות ומנסים לשנות הרגלים ואז קורים דברים בלתי צפויים שמחזירים אותם מיד להרגלים הישנים. למשל, נניח שהחלטתם לחסוך ולצמצם הוצאות ואפילו אולי יצאתם מהאוברדרפט. בדיוק אז, החבר הכי טוב מודיע לכם שהוא מתחתן, ברור לכם שזה לא האירוע היחיד שיהיה השנה, ובטח שלא תחסכו על משפחה או חברים. עבור מצבים כאלו מומלץ להגדיר מראש תקציב להפתעות שיכלול גם סעיף למתנות. כמו כן, כדאי להחליט מראש כמה תוכלו לתת בכל אירוע.

כדי להשתחרר מהחובות, גם כן, מומלץ להתחיל בקטן. "ערכו רשימה של החובות שלכם, כאשר במקום הראשון ממוקם החוב הקטן ביותר, שהכי קל להחזירו. אם תסגרו תחילה את החוב הקטן ביותר, תקבלו משוב מהיר, יחד עם תחושת הישג והנאה, ויש סיכוי גבוה יותר שתתמידו בתכנית ותסגרו בהדרגה גם את החובות הבאים", אומרת רדליך.

תגיות