אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דראגי: "יש לבצע רפורמות כבר עכשיו"; שויבלה: "להימנע מהקלה כמותית" צילום: אוראל כהן, בלומברג

דראגי: "יש לבצע רפורמות כבר עכשיו"; שויבלה: "להימנע מהקלה כמותית"

מחלוקת נתגלעה בין נשיא הבנק האירופי המרכזי, מריו דראגי ושר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה סביב הצעדים הבאים שבהם יש לנקוט אם כלכלת גוש היורו תמשיך להיחלש

10.10.2014, 15:31 | שירות כלכליסט

מחלוקת נתגלעה בין נשיא הבנק האירופי המרכזי, מריו דראגי ושר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה סביב הצעדים הבאים שבהם יש לנקוט אם כלכלת גוש היורו תמשיך להיחלש.

דראגי הבטיח בפתיחת הכינוס השנתי של קרן המטבע הבינלאומית בוושינגטון כי יאמץ אמצעי הקלה מוניטארית נוספים במידת הצורך, וקרא לממשלות שיכולות להרשות לעצמן להקל עוד את המדיניות הפיסקאלית. "איני בטוח שמצפים לנו עוד זמנים טובים אם לא נבצע רפורמות כבר עכשיו", אמר דראגי. "נראה לי כי כעת יש לממשלות תמריץ חזק לעשות את הדבר הנכון, ואם לא יעשו את הדבר הנכון הן יעלמו לתמיד מהסצנה הפוליטית, מכיוון שלא ייבחרו מחדש".

מריו דראגי. חושש מדשדוש, צילום: אוראל כהן, בלומברג מריו דראגי. חושש מדשדוש | צילום: אוראל כהן, בלומברג מריו דראגי. חושש מדשדוש, צילום: אוראל כהן, בלומברג

אולם מנגד, שויבלה הזהיר מפני הקלה כמותית בדומה לזו שאומצה בארה"ב, וקרא להמשך משמעת תקציבית. הוא אמנם תמך בקריאה לביצוע רפורמות מבניות, אך טען כי הממשלות צריכות לדבוק במשמעת פיסקאלית והזהיר כי יהיה קשה יותר להשיק מדיניות הקלה כמותית באירופה מאשר בארה"ב. "סבב של תמריצים מצד הבנק המרכזי יאיים ליצור סכנה מוסרית עצומה", שכן הוא יפחית את הלחץ על הממשלות לתקן את הכלכלות שלהן. "מדיניות מוניטארית יכולה רק לקנות זמן", סיכם.

הדעות השונות הללו רק מדגישות את העדר חזית אחידה בקרב קובעי המדיניות בגוש היורו, בעוד הכלכלה ממשיכה להידרדר. בקרן המטבע אף מעריכים כי ישנו סיכוי של 40% למיתון שלישי באזור מאז 2008. במקביל, הורידו בקרן המטבע השבוע את תחזית הצמיחה לגוש היורו ל-0.8% השנה ו-1.3% בשנה הבאה. "אנחנו מקווים שייעשה יותר", אמרה יו"ר הקרן כריסטין לגארד לעיתונאים, וקראה לבנק האירופי לשקול את האפשרות לרכוש אג"ח ממשלתיות.

היום מתוכננים להיפגש שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של מדינות ה-G20, והביצועים הכלכליים של אירופה ככל הנראה ישלטו על סדר היום. הצמיחה בכלכלת גוש היורו נותרה ללא שינוי ברבעון השני, והאינפלציה הואטה לרמתה הנמוכה ביותר מזה חמש שנים.

"יש חשש סביב דלפציה, איננו חוזים זאת אך בהחלט רוצים למנוע", סיפר לעיתונאים שר האוצר הקנדי ג'ו אוליבר. "אף אחד לא טוען שזה יהיה קל, בדיוק להיפך".

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
נראה שמישהו עלה על הטריק של הבנקאים - שכל עניינם הוא לחלק כסף חינם לחבריהם
כל הבנקים המרכזיים, עושים רק דבר אחד - מחלקים כסף חינם -- לבנקים -- ולבנקים בלבד !! מה עושים הבנקים עם הכסף שהם מקבלים בחינם ? שופכים אותו לבורסה, במסחר בינם לבין עצמם, תול העלאת מחירי הניירות. למה הפעולה הזו של הבנקים מובילה ? היא מובילה לדבר אחד בלבד - להעלאת הרווחים "על הנייר" שיש לבנקים. מה עושים הבנקים עם הרווחים "על הנייר" האלו ? נותנים בונוסים שמנים, של מיליארדי דולרים, למנכלים למיניהם. אפילו סנט שחוק אחד, מכל הכסף הגדול שנשפך על הבנקים לא הגיע לתעשייה היצרנית. פשוט - כי הרבה יותר קל להרוויח כסף מהרצת מניות בבורסה. זה מה שקורה כבר לפחות 6 שנים. לא יכול להיות שכל ה"גאונים" בבנקים המרכזיים עוד לא עלו על ה"טריק" זהז. מה שאומר שהמטרה היחידה של אותם נגידים של הבנקים המרכזיים היא אחת - לעזור לחבריהם הבנקאים להתעשר, על חשבון כלל תושבי העולם. יש לדאוג לכך שאם הבנקים ימשיכו לקבל כסף חינם, קבלת הכסף הזה תותנה בכך שכל הכסף שיקבלו, עד הסנט האחרון, יופנה להשקעה, ולאשראי לעסקים יצרניים, ושעל כל סנט שיועבר לבורסות, יחולט דולר באופן מיידי. רק כך אפשר יהיה להוציא את הכלכלה מהמשבר. אם הבנקאים היו רוצים מלכתחילה, מתחילת המשבר, בשנת 2008, למנוע מיתון, ולהוביל את הכלכלה לצמיחה - הם יכלו לתת את אותו סכום, בחינם, ללא ריבית, לממשלות, כדי שישקיעו בבניית תשתיות, גשרים, סכרים, מערכות חשמל. כך היו הרבה מאוד משרות להרבה מאוד אנשים, ולא היה צורך "לחלץ" אף בנק, כי כולם היו יכולים להחזיר את ההלוואות שלקחו. זו עוד הוכחה לכך שמה שבאמת מעניין את נגידי הבנקים המרכזיים, זה דאגה להתעשרות מהירה של חבריהם הבנקאים. אם הבנקאים היו צריכים לחכות להחזר החובות, ואם לא היו יכולים לשפוך את הכסף לבורסות, ולהריץ את המניות, היה לוקח להם הרבה יותר זמן להראות רווחים, והיה להם הרבה יותר קשה לקחת בונוסים של מיליארדים.
10.10.14