אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן המטבע: שמירה על ריבית נמוכה לאורך זמן עלולה להוביל למשבר פיננסי חדש צילום: בלומברג

קרן המטבע: שמירה על ריבית נמוכה לאורך זמן עלולה להוביל למשבר פיננסי חדש

בקרן כותבים, כי שיעורי הריבית הנמוכים מעודדים השקעות בנכסים בעלי תשואות גבוהות וסיכון גבוה, ומעודדים משקיעים לבצע הימורים גדולים

11.10.2014, 09:58 | שירות כלכליסט
שמירה על שיעורי ריבית נמוכים במיוחד לאורך זמן עלולה להוביל לפריצת משבר פיננסי חדש, מכיוון שהריבית הנמוכה מעודדת נקיטת סיכונים בשווקים העולמיים, כך הזהירו השבוע בקרן המטבע הבינלאומית.

קראו עוד בכלכליסט

בארגון טענו כי בכך שבמשך למעלה ממחצית עשור עלויות ההלוואה הרשמיות עומדות קרוב לאפס, התגברו דווקא הספקולציות ולא ההשקעות, כפי שקיוו. האזהרה פורסמה בדו"ח היציבות הפיננסית היוצא פעמיים בשנה. בדו"ח ציינו כי שיעורי הריבית הנמוכים אמנם "מהותיים" בכל הקשור לתמיכה בכלכלה, מכיוון שהם מעודדים את הצרכנים להוציא כספים ואת העסקים לגייס עובדים ולהשקיע, אך במקביל הם מעודדים גם השקעות בנכסים בעלי תשואות גבוהות וסיכון גבוה, ומעודדים משקיעים לבצע הימורים גדולים.

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, צילום: נמרוד גליקמן נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג | צילום: נמרוד גליקמן נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, צילום: נמרוד גליקמן

אחד החששות הוא שההשקעות בסיכון גבוה מבוצעות בעיקר בשווקים המתעוררים, כך שהם נותרים פגיעים לעלייה אפשרית בשיעורי הריבית בארה"ב. "תוכניות הקלה מוניטאריות שנועדו לתמוך בהתאוששות ולקדם נקיטת סיכונים כלכליים הובילו לנקיטת יותר סיכונים פיננסיים", נכתב בדו"ח.

הסיכון - מבנקאות הצללים

טענה נוספת שעלתה בדו"ח היא כי הסיכון ליציבות אינו נובע יותר מהבנקים המסורתיים אלא ממערכת בנקאות הצללים, כלומר מוסדות כמו קרנות גידור, קרנות ניהול כספים ובנקי השקעות שלא שומרים פיקדונות של הציבור. "קובעי המדיניות עומדים בפני חוסר איזון עולמי חדש", ציין חוזה וינאלס, היועץ הכלכלי של קרן המטבע. "נקיטת סיכונים פיננסיים מוגזמת שמערערת על היציבות".

לדבריו, הבנקים המסורתיים בטוחים יותר כעת לאחר ההזרמה של הון נוסף, אך הם אינם חזקים מספיק כדי לתמוך בהתאוששות הכלכלית. לטענתו של וינאלס הבנקים המסורתיים צריכים לשנות את המודל העסקי שלהם. תהליך זה יכלול שינוי באופן הענקת ההלוואות וכן ידרוש מיזוגים וקיצוצים בפעילות הבנקים.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
נראה להם שזה מאעניין את הבנקאים ?
כל הבנקים המרכזיים, עושים רק דבר אחד - מחלקים כסף חינם -- לבנקים -- ולבנקים בלבד !! מה עושים הבנקים עם הכסף שהם מקבלים בחינם ? שופכים אותו לבורסה, במסחר בינם לבין עצמם, תול העלאת מחירי הניירות. למה הפעולה הזו של הבנקים מובילה ? היא מובילה לדבר אחד בלבד - להעלאת הרווחים "על הנייר" שיש לבנקים. מה עושים הבנקים עם הרווחים "על הנייר" האלו ? נותנים בונוסים שמנים, של מיליארדי דולרים, למנכלים למיניהם. אפילו סנט שחוק אחד, מכל הכסף הגדול שנשפך על הבנקים לא הגיע לתעשייה היצרנית. פשוט - כי הרבה יותר קל להרוויח כסף מהרצת מניות בבורסה. זה מה שקורה כבר לפחות 6 שנים. לא יכול להיות שכל ה"גאונים" בבנקים המרכזיים עוד לא עלו על ה"טריק" זהז. מה שאומר שהמטרה היחידה של אותם נגידים של הבנקים המרכזיים היא אחת - לעזור לחבריהם הבנקאים להתעשר, על חשבון כלל תושבי העולם. יש לדאוג לכך שאם הבנקים ימשיכו לקבל כסף חינם, קבלת הכסף הזה תותנה בכך שכל הכסף שיקבלו, עד הסנט האחרון, יופנה להשקעה, ולאשראי לעסקים יצרניים, ושעל כל סנט שיועבר לבורסות, יחולט דולר באופן מיידי. רק כך אפשר יהיה להוציא את הכלכלה מהמשבר. אם הבנקאים היו רוצים מלכתחילה, מתחילת המשבר, בשנת 2008, למנוע מיתון, ולהוביל את הכלכלה לצמיחה - הם יכלו לתת את אותו סכום, בחינם, ללא ריבית, לממשלות, כדי שישקיעו בבניית תשתיות, גשרים, סכרים, מערכות חשמל. כך היו הרבה מאוד משרות להרבה מאוד אנשים, ולא היה צורך "לחלץ" אף בנק, כי כולם היו יכולים להחזיר את ההלוואות שלקחו. זו עוד הוכחה לכך שמה שבאמת מעניין את נגידי הבנקים המרכזיים, זה דאגה להתעשרות מהירה של חבריהם הבנקאים. אם הבנקאים היו צריכים לחכות להחזר החובות, ואם לא היו יכולים לשפוך את הכסף לבורסות, ולהריץ את המניות, היה לוקח להם הרבה יותר זמן להראות רווחים, והיה להם הרבה יותר קשה לקחת בונוסים של מיליארדים.
11.10.14