אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לפחות בכלכלה אנחנו מדינה אחת צילום: שאטרסטוק

לפחות בכלכלה אנחנו מדינה אחת

פועלים וסוחרים עוברים בקלות מהגדה לישראל, וייתכן שזה יהיה בקרוב המצב במעבר מעזה

20.10.2014, 08:23 | דני רובינשטיין

מבחינה כלכלית לפחות נראה שצעדיה הראשונים של ממשלת ההסכמה בין פתח לחמאס עולים יפה. בתקשורת הפלסטינית מדווחים שהממשלה תשלם את משכורות 45 אלף עובדי ממשלת חמאס שלא קיבלו אותן בארבעת החודשים האחרונים. את הכסף לכך תרמה קטר.

 

עוד מדווחים על הסדר עם ישראל לפתיחת המעברים שנסגרו ולהרחבת מעבר כרם שלום, שדרכו מתחילים להעביר עכשיו חומרי בניין בהיקף ניכר לשיקום ההריסות. אנשי מנגנוני ביטחון של ממשלת ההסכמה (רבים מרמאללה) הוצבו במעבר.

 

פועלים מעזה יחזרו לעבוד בישראל

ידיעה מפתיעה מסר לפני כמה ימים חוסיין אל־שיח', האחראי ברמאללה למגעים האזרחיים עם ישראל. לדבריו, הושגה הבנה שלפיה פועלים מעזה יחזרו לעבוד בישראל. גם יש סיכוי שבקרוב יתחיל יצוא סחורות מעזה.

ההתפתחויות הללו מעידות שממשלת ישראל נאלצה לחזור בה (לפי שעה) ממדיניות "הבידול" שנקטה להפרדה וניתוק בין הגדה ועזה בעקבות השתלטות תנועת חמאס על הרצועה.

עובדים פלסטינים ליד גדר ההפרדה בגדה (ארכיון), צילום: אי פי אי עובדים פלסטינים ליד גדר ההפרדה בגדה (ארכיון) | צילום: אי פי אי עובדים פלסטינים ליד גדר ההפרדה בגדה (ארכיון), צילום: אי פי אי

במישור המדיני יש קיפאון, ושני הצדדים צועדים במסלול התנגשות על רקע המערכה המדינית נגד ישראל, שבה התחילו מחמוד עבאס ושותפיו בחמאס.

ואולם, במישור הכלכלי אפשר בהחלט להבחין בהתפתחות מנוגדת לכיוון שיתוף ואפילו נורמליזציה מסוימת. הגדה המערבית - וכמובן מזרח ירושלים - כבר הפכו מזמן, במידה רבה, לחלק אינטגרלי מכלכלת ישראל. 66% מהיבוא לשטחים הפלסטיניים הוא מישראל ו־81% מהיצוא הפלסטיני הוא לישראל. לעומת זאת, עבור ישראל סחר החוץ עם הפלסטינים הוא שולי.

מבחינה כלכלית אין גבול בין ישראל לגדה

מבחינה כלכלית הגבול בין ישראל לגדה המערבית כמעט נמחק. למרות גדר ההפרדה כ־100 אלף פלסטינים מהגדה עובדים בישראל ובהתנחלויות, עם או בלי רישיון. המאמץ הישראלי לפיקוח על מעבר מסודר של סחורות מהגדה לא עובד. החוקים הכלכליים חזקים פי כמה מהפוליטיקה. כאשר שכר העבודה של פועלים מקצועיים בישראל גבוה פי שלושה מזה שבגדה, גדרות ההפרדה לא מועילות. גם העלות הגדולה של מעבר סחורות במעברים הרשמיים, התורים ושיקוף הסחורות מביאים את הפלסטינים להתאמץ, ואף להצליח, להתחמק מהמעברים.

אם פועלים וסחורות מעזה יתחילו להיכנס לישראל, העקרונות הכלכליים שייצרו כלכלה אחת לישראל ולגדה יהיו תקפים בחלקם גם לעזה. מדינית ימשיכו מן הסתם לדבר על שתי מדינות, כלכלית יהיה מדובר במדינה אחת.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
בלי עזה שאנחנו מנתקים אותה מהעולם יהיה פה מיתון
אנחנו תלויים מאוד במכירות לעזה אנחנו עושים את הסגר בכדי שיהיו חייבים לקנות מאיתנו בכל מחיר אם יהיה להם נמל- מדינת ישראל תיפגע כלכלית קשות גילוי נאות: אני תעשיין שמרוויח המון מהמכירות לעזה כולם בממשלה יודעים על התלותשלנו בעזה ולכן נלחמים על הסגר
אורי  |  20.10.14
לכל התגובות