אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבצע במשביר: אג"ח בלי דירוג ובלי ביטחונות בריבית 8% צילום: ענר גרין

מבצע במשביר: אג"ח בלי דירוג ובלי ביטחונות בריבית 8%

קבוצת הקמעונאות שבשליטת רמי שביט תנסה לגייס היום 72 מיליון שקל באג"ח שקליות במסגרת מכרז מוסדי. פירעון הקרן של הסדרה החדשה אמור להתחיל בנובמבר 2016, וייפרס עד שנת 2020

20.10.2014, 08:32 | גיל קליאן ורחלי בינדמן

המשביר 365, קבוצת הקמעונאות שבשליטת רמי שביט, תנסה לגייס היום מהמשקיעים המוסדיים כ־72 מיליון שקל באג"ח שקליות. ריבית המקסימום במכרז נקבעה על 7.8% לסדרה, שתהיה במח"מ של 3.9 שנים. בשקלול ההנחה במסגרת המכרז המוסדי, מדובר בריבית אפקטיבית של 8.08% למשתתפים בו.

זוהי ריבית גבוהה במיוחד. לשם השוואה, אג"ח ו' של מירלנד — אג"ח שקלית אחרת במח"מ דומה (של 3.96 שנים) — נסחרת כיום בתשואה לפדיון של 5.7%. ההבדל המרכזי בין האג"ח, פרט לתחומי הפעילות של החברות, הוא הדירוג: האג"ח של מירלנד מדורגות ואילו לאג"ח של המשביר אין דירוג. במשביר מקווים כי המכרז הציבורי יזכה לביקושים גדולים, שיצליחו להוריד את הריבית הסופית בסדרת האג"ח, סדרה ד'.

חוות דעת פסימית על הגיוס של המשביר, שהגיעה לידי "כלכליסט", נכתבה על ידי פירמת הייעוץ גיזה. בסיכומה נכתב כי "המקורות התזרימיים השוטפים לא צפויים להספיק לכיסוי מלוא פירעון החוב בשנים הקרובות. פירעון האג"ח נסמך על מקורות חיצוניים, דוגמת הקצאת ההון שבוצעה (להכשרה ביטוח תמורת 49 מיליון שקל — ג"ק ור"ב), הנפקת מניות נוספות, מימוש מניות קשרי תעופה ומיחזור חוב כדוגמת הנפקת האג"ח החדשה".

עוד נכתב בחוות הדעת של גיזה כי "במידה שהחברה תבצע השקעות מהותיות נוספות במיזמים שונים, כדוגמת הרחבת פעילות הסופרמרקטים, עלולה להיות לכך השפעה שלילית על כושר ההחזר שלה. החברה עלולה להיתקל בקשיים במיחזור החוב לאור היעדר הדירוג, התשואות הגבוהות שבהן נסחרות האג"ח (5%–6%) והיעדר נכסים שיוכלו לשמש כבטוחות בעת הצורך".

רשת הסופרמקטים קוסט 365 , צילום: נמרוד גליקמן רשת הסופרמקטים קוסט 365 | צילום: נמרוד גליקמן רשת הסופרמקטים קוסט 365 , צילום: נמרוד גליקמן

פירעון הקרן של הסדרה החדשה אמור להתחיל בנובמבר 2016, אז תצטרך החברה לפרוע רק 5% מהקרן. שנה לאחר מכן תידרש החברה לפרוע 15% מהקרן, ואת השארית בשלושה תשלומים שווים בתחילת נובמבר בשנים 2018–2020.

גיזה הוסיפה בניתוח: "הכנסות המשביר צפויות לכסות את הוצאות התפעול, המסתכמות ב־22 מיליון שקל בשנה, אך אינן מספיקות לפירעונות הקרן, המסתכמים ב־36–40 מיליון שקל בשנה. לפיכך, פירעון הקרן יישען על יתרות הנזילות, מימוש מניות קשרי תעופה ומיחזור חוב".

המשביר העריכה בעבר כי תרשום הכנסה של 35 מיליון שקל ממימוש מניות קשרי תעופה בשנת 2015. מה שמדאיג את המשקיעים הוא המשך ההשקעה של שביט במיזם הסופרמרקט של המשביר, קוסט 365, שבינתיים רק שואב את כספי הקבוצה ומייצר לה הפסדים תפעוליים.

לפני שבועיים בלבד דיווחה המשביר כי תבצע השקעה נוספת של 15 מיליון שקל בקוסט 365, עד סוף 2015, ובמקביל תבחן עד סוף השנה את המשך דרכה של הרשת. האפשרויות שנשקלות כעת נשקלו גם בעבר ולא הבשילו לכדי פתרון, ובהן מכירה או מיזוג עם רשת אחרת.

קוסט 365 לא הצליחה להתרומם, והמשביר בתגובה חתכה בשקט בשקט את יעדי ההתרחבות של רשת המזון. עם ההשקה אמר שביט כי הרשת חייבת להגיע לפריסה ארצית כדי לממש את האסטרטגיה שלה למחירי מדף אחידים בכל הסניפים, והציב יעד של 30 סניפים. בתחילת השנה היעד נחתך ל־20 סניפים ובהודעה האחרונה של המשביר, שפורסמה לפני שבועיים, דובר כבר על 12 סניפים בלבד.

עם זאת, שביט סיפק מעט תקווה למשקיעים כשדיווח במקביל לצמצום נוסף במספר הסניפים של קוסט 365 על מגעים עם צד ג', ששמו לא פורסם, להיכנס כשותף ברשת ניו־פארם. לדברי המשביר, אותו שותף מסתורי הציע להזרים לרשת הפארם, חברה־בת של המשביר 365 אחזקות, 50 מיליון שקל תמורת אחזקה של 25% ממניותיה.

החתמים בגיוס של המשביר הם רוסאריו חיתום, לאומי פרטנרס חתמים, פועלים אי.בי.אי, איפקס הנפקות וענבר הנפקות ופיננסים..

תגיות