אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למדינה לא בוער שתשלמו פחות ופרסום מחירי המזון באינטרנט יידחה צילום: עמית שעל

למדינה לא בוער שתשלמו פחות ופרסום מחירי המזון באינטרנט יידחה

תקנות שמשרד הכלכלה אמור היה לקבוע לצורך פרסום מחירי כל מוצרי המזון בישראל טרם אושרו ויגרמו לעיכוב משמעותי ביישום החוק. המשרד: התקנות בשלבים האחרונים

21.10.2014, 08:29 | נורית קדוש

חשיפת מחירי מוצרי המזון באינטרנט במסגרת חוק המזון צפויה להתעכב, וזאת מכיוון שמשרד הכלכלה עדיין לא התקין את התקנות הנדרשות לצורך יישומו של פרק שקיפות המחירים בחוק.

קראו עוד בכלכליסט

במסגרת חוק המזון נכלל פרק שנועד לאפשר לכל צרכן לבדוק באינטרנט מהם מחירי כל המוצרים בכל אחד מסניפי רשתות המזון בישראל. החוק קובע כי בתוך שישה חודשים מיום פרסומו ברשומות (החוק פורסם ב־27 במרץ 2014) יתקין המשרד את התקנות, שיגדירו כיצד יידרשו הקמעונאים להעביר את כלל המידע ביחס למחירי המוצרים שלהם.

לקוחות בסניף רמי לוי, ערב החג. החובה לעדכן את המחירים באינטרנט בכל שעה מדאיגה את הקמעונאים, צילום: עמית שעל לקוחות בסניף רמי לוי, ערב החג. החובה לעדכן את המחירים באינטרנט בכל שעה מדאיגה את הקמעונאים | צילום: עמית שעל לקוחות בסניף רמי לוי, ערב החג. החובה לעדכן את המחירים באינטרנט בכל שעה מדאיגה את הקמעונאים, צילום: עמית שעל

כניסתו לתוקף של פרק שקיפות המחירים בחוק המזון נקבעה לחצי שנה לאחר פרסום התקנות כדי לאפשר לקמעונאים להיערך. אלא שמאז פרסום החוק חלפו שבעה חודשים ובמשרד הכלכלה עדיין לא פרסמו את התקנות. על פי הערכות, כתוצאה מהעיכוב צפוי יישומו של פרק השקיפות בחוק להידחות שבועות ארוכים.

סוגיית הקנסות פתוחה

 

על פי החוק, תחול על הקמעונאים חובה לעדכן את המחירים באינטרנט של כלל הסניפים שלהם בתדירות של אחת לשעה. הוראה זו מדאיגה את הקמעונאים, שעוד בדיוני ועדת הכלכלה העלו את החשש שטעות חד־פעמית תגרום לכך שיושתו עליהם קנסות כבדים (סמכויות הענישה המינהלית שניתנו בחוק לממונה על הגבלים מאפשרות לו לקנוס קמעונאי שהפר את הוראותיו ב־45 אלף שקל).

על רקע חששות אלה הוחלט כי שר הכלכלה יקבע נסיבות מקלות ושיקולים שיאפשרו להפחית את סכומי הקנסות שנקבעו בחוק. אלא שמשרד הכלכלה עדיין לא קבע את התקנות הנוגעות להפחתת הקנסות הכספיים, ובנוסף הוא נדרש לקבוע תקנות הנוגעות למוצרי מזון שבפיקוח (במסגרת תקנות אלה יוגדרו הוראות ברורות לקמעונאים בדבר שטחי המכירה הייעודיים שיוקצו למוצרים שבפיקוח). גם התקנות האחרונות טרם הוגשו על ידי משרד הכלכלה, ועדיין לא ברור מתי יוסדר הנושא.

"שרויים בחוסר ודאות"

 

מחר יקיים הממונה על הגבלים עסקיים פרופ' דיויד גילה מפגש עם יצרני מזון. כמה מהיצרנים דורשים הבהרות בנושאים שונים וטוענים כי ניסוח החוק אינו ברור דיו. בנוסף, תקיים רשות ההגבלים בעוד חודש מפגש עם כלל הגורמים בענף המזון בנושא החוק.

יצרני המזון אמרו ל"כלכליסט" כי במפגש עם גילה הם צפויים להעלות כמה סוגיות, שלדבריהם עדיין נותרו פתוחות בחוק המזון. מדובר בסוגיות הנוגעות לאופן שבו יחושבו שטחי המדף בסופר לצורך החוק, סוגי המבצעים שיוכלו יצרני מזון להציע לצרכן ושאלת עתידו של הציוד שהעבירו היצרנים לקמעונאים ונמצא ברשותם.

הממונה על הגבלים דיויד גילה. היצרנים דורשים הבהרות, צילום: עומר מסינגר הממונה על הגבלים דיויד גילה. היצרנים דורשים הבהרות | צילום: עומר מסינגר הממונה על הגבלים דיויד גילה. היצרנים דורשים הבהרות, צילום: עומר מסינגר

לפני חודש פרסם גילה טיוטת פטור המאפשרת לספקים להיות מעורבים בקביעת מבצעי הנחות לצרכנים שאסר החוק. אלא שהספקים טוענים כי טיוטת הפטור אינה מבהירה מהם סוגי המבצעים שמותר יהיה להעניק לצרכנים, ואילו מבצעים ייחשבו אסורים למרות הפטור. "אנחנו שרויים בחוסר ודאות בכל הנוגע להתנהלות שלנו מינואר הקרוב", טוען בכיר בענף המזון. "אנחנו מבקשים לדעת אם ניתן לעשות מבצע על סחורה שכבר סופקה לרשת, כלומר על מלאי קיים, או שאסור לעשות זאת. הפטור על המבצעים לא ברור לנו, והתחושה היא שגילה הבין באיחור שאיסור מעורבות במבצעים יפגע בצרכן שעליו נועד החוק להגן, אבל למרות זאת לא ניתן פטור גורף אלא משהו חלקי ולא לגמרי ברור".

לדברי אותו בכיר, סוגיה מהותית נוספת נוגעת לאופן מדידת שטחי המדף בחנויות, על רקע סעיף בחוק הקובע כי שטח המדף של "ספקים גדולים מאוד" יוגבל ל־50% משטח המדף בחנות. "עוד שלושה חודשים החוק ייכנס לתוקף, ואין לנו מושג איך יימדד שטח המדף בחנויות ומה יהיה השטח שיוקצה", אומר הבכיר. "גם לא הובהר אם הציוד שיש לנו בחנויות, כמו מקררים, יוכל להישאר או שניאלץ למכור אותו לקמעונאים. בהקשר הזה נרצה לדעת אם מותר לנו להמשיך לפרסם את המותגים ברחבי החנות באמצעות פסי מדף ואמצעי פרסום שונים שאותם צריך לעצב ולהזמין מראש ועוד".

"נגביל הסכמי סחר"

 

מנכ"ל אחת מחברות המזון הגדולות העריך כי חוסר הבהירות יוביל לכך שהסכמי הסחר שעל החברות לחתום עם הקמעונאים עד ינואר יהיו קצרי טווח. "אף אחד לא יסכים לקחת סיכון כל כך גדול ולחתום על הסכם לשנה או לשנתיים כנהוג בענף, בלי לדעת מראש מה ההשפעה של חוק המזון. נחתום על הסכמים לחודשיים־שלושה בלבד ונתקן אותם תוך כדי תנועה. זה מאוד מכביד על אנשי הסחר, והאנרגיה של כולם תופנה לעניין הזה".

בכיר בחברת מזון אחרת טען כי הסכמי הסחר שייחתמו בשבועות הקרובים יהיו מחמירים: "כל עוד יש כל כך הרבה דברים לא ברורים בחוק, הסכמי הסחר יהיו כפופים למחלקה המשפטית, וכשעורכי דין מעורבים בהסכמים כאלו הם באופן טבעי הולכים לחומרה".

בתוך כך, בעוד שבועיים תתכנס ועדת הכלכלה לדיון לצורך היערכות ליישום חוק המזון. בדיון ישתתפו נציגי משרד הכלכלה, משרד האוצר, משרד החקלאות, רשות ההגבלים העסקיים, התאחדות התעשיינים, איגוד תעשיות המזון, איגוד לשכות המסחר, יצרני מזון, ארגוני צרכנים ועוד. בדיון יידרשו כל הגורמים להראות מה עשו לקראת כניסת חוק המזון לתוקף ואם ניתן יהיה לעמוד בלוח הזמנים שנקבע בו.

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה לפניית "כלכליסט": "התקנות עברו הליכים של שימועים והתייעצות עם הציבור. כרגע הן נמצאות בשלבים האחרונים של הכנה להגשה".

תגיות