אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סדר היום הכלכלי מאיים על שלמות הממשלה צילום: בשמת איבי

סדר היום הכלכלי מאיים על שלמות הממשלה

המלצות ששינסקי 2 ייתקלו בהתנגדות חריפה של שרים המקורבים לראשי רשויות בדרום. העברת התקציב תלויה בברית החדשה בין לפיד לליברמן, ולמע"מ 0% צפויות עוד הרבה מהמורות פוליטיות בדרך לאישורו. מושב החורף של הכנסת ייפתח עם ניחוח בחירות מוקדמות באוויר והשבירות הקואליציונית תכתיב את ההכרעות הכלכליות הבוערות

22.10.2014, 06:54 | רוני זינגר

1. האופוזיציה מתכוננת לקרב התשה במע"מ 0%

ביום שני הקרוב בשעות הצהריים ועדת הכנסת תיתכנס סוף סוף ותדון בחוק מע"מ 0%. בכך תסתיים תקופת הקפאה של כחודשיים, עליה הכריז יו"ר הוועדה יריב לוין כשהכריז שהוא לא יקדם את החוק של יאיר לפיד עד שלא יוודא שתקציב המדינה עובר בממשלה.

לכאורה, בכך עובר החוק השנוי במחלוקת מכשול נוסף בדרך לאישורו ולפחות על הנייר נראה כי הדרך לאישורו בטוחה למדי, כשהדבר צפוי לקרות בסוף נובמבר. אבל בכנסת כמו בכנסת, הכללים יכולים להשתנות ברגע.

הפיליבסטר יימשך

על פי התוכניות המקוריות של לפיד, החוק היה אמור להיכנס לתוקפו כבר בספטמבר, אלא שהוא לא זיהה את האמבוש שטמנו לו מפלגות האופוזיציה ובראשן החרדים. אחרי שמושב הכנסת הקודם הסתיים במתח גבוה ובכשלונו של לפיד להעביר את החוק, ועדת הכספים שבה לדון בו בקיץ. כעת עם התחדשות הדיונים החרדים מבטיחים להמשיך להיאבק בו.

אחרי שהחוק יעבור את ועדת הכנסת הוא יחזור לוועדת הכספים. שם חברי האופוזיציה, ובראשם חברי הסיעות החרדיות, ימתינו כשהם מצויידים בכוחות מחודשים להתנגד לו אחרי פגרה ארוכה. גם הם, כמו כולם, כבר יודעים שהחוק הזה יעבור בסוף, אבל הם נשבעו לשבש עד כמה שיוכלו את הדרך שהוא יעשה עד לאישור. לכן לא מן הנמנע שנזכה שוב לפיליבסטר מתמשך על הסעיפים שנותר להצביע עליהם בהצעה.

שר האוצר לפיד. העיכובים לא מדאיגים את יש עתיד, צילום: בשמת איבי שר האוצר לפיד. העיכובים לא מדאיגים את יש עתיד | צילום: בשמת איבי שר האוצר לפיד. העיכובים לא מדאיגים את יש עתיד, צילום: בשמת איבי

אחד הנושאים המרכזיים שיעמדו לדיון בוועדת הכספים הוא הדרך בה חישב השמאי הממשלתי את הנוסחה למחירי הדירות ומתן ההטבה עליהן. "השמאי הכין נוסחה מסובכת ולא ישימה בשום אופן. אחרי שבדקנו את זה אנחנו מתכוונים לדרוש הסברים", אמר אתמול ח"כ יצחק כהן מש"ס. כהן הבטיח כי הפיליבסטר שבו גם הוא לקח חלק בכדי לעכב את אישור החוק יימשך בשבוע הבא "גם בוועדת הכנסת וגם בכספים. אנחנו מבינים שהחוק כנראה יעבור בסוף, אבל חשוב לנו להמשיך ולעורר דיון ציבורי. הציבור חייב להבין שמוליכים אותו שולל, כי אין שום דבר טוב בתוכנית הזו. נמשיך ונעשה שימוש בכל הכלים החוקיים כנגדה".

ברקע הדברים נמצא גם תקציב המדינה שאושר ואשר טומן בחובו תוספות ענק לתקציב ביטחון לצד הגדלת יעד הגירעון. היו חברי כנסת שהתבטאו נגד העובדה שבזמן שמגדילים את הגירעון מחוקקים חוק בעייתי שעלותו תעמוד על כ־3 מיליארד שקל בשנה. עובדה זו לבדה יכולה לחזור ולעמוד שוב ברקע הוויכוחים לאישור סופי של החוק.

לפיד לא דואג

אחרי העיכובים בוועדת הכספים, הנושא יגיע לשלב המתיש באמת במליאת הכנסת. שם, לאור אלפי ההסתייגויות שהוגשו לחוק, צפויים חברי הכנסת המתנגדים לנאום במשך שעות וימים שכן לכל אחד מהם מוקצבות שתי דקות להביע את התנגדותו. הדבר יאריך בוודאות את הזמן עד לרגע שבו תתקיים ההצבעה.

לאור חוסר התלהבותו של ראש הממשלה נתניהו מהצעת החוק, קשה לראות מצב שבו הוא מתערב כדי לקדם את אישורו. אך ביש עתיד ממילא לא באמת מודאגים. שם אמנם קיוו שהחוק ייכנס לתוקף כבר בנובמבר, אבל גם אם הדבר יקרה בדצמבר הרי שזמן יש בשפע — אין פגרה שמאיימת על התמשכות הדיונים והתקציב כבר עבר. גם כאן, הברית עם ישראל ביתנו תסייע בכך שחברי הסיעה של האחרונה הסירו את התנגדויותיהם והם אינם אמורים להיות אלה שיתקעו עוד מקלות בגלגלים של חוק הדגל של לפיד.

2. השרים כבר מתנגדים ליישום מסקנות ששינסקי 2 בלחצם של ראשי רשויות הדרום מהליכוד

 

"אני מבטיח שההמלצות של ששינסקי לא יגיעו כמו שהן לממשלה. אפעיל את כל כוחי בקרב השרים כדי שלא יצביעו בעד החוק הזה ונלך עם זה עד הסוף", כך הצהיר אתמול ראש עיריית דימונה בני ביטון, שמכהן גם כיו"ר פורום ערי הפיתוח של מרכז השלטון המקומי. ביטון הסביר כי את המאבק במסקנות ששינסקי הוא מנהל עבור תושבי עירו: "עד שיש מפעל שמרוויח מצוין באזור הדרום ומספק פרנסה מצוינת לתושבים, באים ולוקחים אותו. אנחנו רואים שכיל כבר קיבלה החלטה לא להמשיך ולהשקיע במפעלים באזור".

ביטון הוא דמות דומיננטית במפלגת הליכוד, והוא שהוביל בחודשים האחרונים חזית לוחמנית בעניין מסקנות ששינסקי מול משרד ראש הממשלה ושר האוצר יאיר לפיד. מול האחרון הוא זוכה לסיוע מקודמו בתפקיד בעירייה, שר הרווחה מאיר כהן, למרות השתייכותו למפלגה של לפיד. רוב ראשי הרשויות בדרום הם אנשי הליכוד וישראל ביתנו, ורובם הפעילו לובי נגד מסקנות הוועדה בתמיכת מרכז השלטון המקומי, שבראשו עומד אדם חזק אחר בליכוד — ראש העיר מודיעין חיים ביבס.

 

ראש מפלגת ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ושרי הליכוד מקשיבים היטב ללובי הזה. השר סילבן שלום, בכובעו כשר לפיתוח הנגב והגליל, כבר הביע התנגדות להמלצות, שכן לטענתו המיסוי יגרע מפעילות כיל בדרום ובזאת יפגע בעובדי המפעל המתגוררים ביישובים הסמוכים. גם שר הכלכלה נפתלי בנט ומנכ"ל משרדו עמית לנג יצאו נגד המסקנות בטענה כי הן עשויות להביא לעצירת השקעות במפעלים ובהמשך לפיטורי עובדים. בינתיים הלחץ המופעל על יתר שרי הליכוד הוא כה גדול, עד שנכון לעכשיו לא ברור מי מהם ירים יד ויתמוך במסקנות, ולא מן הנמנע שהן יעברו תהפוכות עוד בטרם יעלו בכלל לדיון בישיבת הממשלה.

ריח הבחירות באוויר, ואף אחד לא רוצה להיות מי שייצא נגד ראשי רשויות חזקים בליכוד. במשרד ראש הממשלה כבר הבינו את המורכבות של העניין, ונראה כי בימים הקרובים יתקיימו פגישות עם כל הצדדים, אולי בניסיון למצוא ריכוך במסקנות שיניח את דעת כולם.

 

3. הרצון להימנע מגזירות יסייע לתקציב לעבור גם ערב בחירות

 

רגע לפני מושב החורף של הכנסת שייפתח בשבוע הבא, יכנס הבוקר ראש הממשלה בנימין נתניהו מפגש מיוחד של ראשי הקואליציה ובו אמורים הצדדים לדון בשיתוף הפעולה ביניהם במהלך המושב הקרוב. המפגש הזה, שתכליתו לנסות ולייצב את המערכת הפוליטית, יתקיים בצל שורה של פעולות בהן נקט נתניהו לאחרונה ובהן איתת על הכנת השטח לקראת בחירות אפשריות.

 

כך למשל נתניהו הודיע שלשום כי למרות הבטחותיו, הוא החליט שלא לתמוך בחוק הגיור שמקדמת שרת המשפטים ציפי לבני וחברה למפלגת התנועה אלעזר שטרן. במפלגות החרדיות הבינו אתמול את הרמז היטב, בפרט על רקע פגישות שקיימו הח"כים החרדיים עם נתניהו בחודשים האחרונים, בהן הוא סיפר להם על הקושי שלו לעשות יותר עבור החרדים בממשלה הנוכחית ועל רצונו לראות אותם בקואליציה שלו.

לכאורה תקציב המדינה יכול היה להיות הטריגר לפירוק הממשלה, במיוחד כשמלכתחילה היה מדובר בתקציב של פשרות. אלא שמכיוון שהתקציב הבא צפוי להיות תקציב קשה בהרבה, עם העלאות מסים וגזירות נוספות, נדמה שלאיש בקואליציה אין בינתיים אינטרס לעכב את העברתו ולהקדים את הגזירות. אם הברית החדשה בין ליברמן ללפיד תיסדק גם המציאות הזו עשויה להשתנות.

התקציב יאושר בכל מקרה

המערכת הפוליטית נחלקת בימים האחרונים לשניים: לאלו שלא מתרגשים מאיומי הבחירות ומאמינים שהדבר יקרה, למרות האיומים, רק בעוד חודשים ארוכים, ולאלו החברים במפלגת הליכוד.

האחרונים, ובהם גורמים בולטים במרכז הליכוד, היו מוכנים להישבע אתמול שבנובמבר נתניהו יקיים פריימריס לראשות הממשלה ושבמאי־יוני כבר יתקיימו הבחירות: "זה יהיה מושב הכנסת האחרון ואח"כ בלאגן", אמר אחד מהם.

יתר חברי הקואליציה, על אף הסקפטיות בדבר קיומן המיידי של בחירות, לא יושבים בחיבוק ידיים. ציר יאיר לפיד־אביגדור ליברמן חזק מתמיד וציפי לבני היא צלע שלישית לשניהם. השלושה מתכוונים לשלב ידיים בפעילות של הכנסת הקרובה — חוק הגיור למשל בהחלט עשוי לעבור, על אפו וחמתו של נתניהו, אם כל השלושה תומכים בו.

אולי זה כל העניין: במערכת הפוליטית יש מי שאומרים שהרעידה הנוכחית בממשלה מתחילה ונגמרת בנתניהו בלבדו. החרדה של ראש הממשלה מכך שמאחורי גבו עשוי להתרקם בליץ בהשתתפות לפיד, ליברמן ולבני, או בהרכב של שניים מהם, לצד החשש מהבל פיו של משה כחלון שנושף בעורפו והיעדר איומים ממשיים בתוך הליכוד, כל אלה עשויים להוביל לכך שראש הממשלה עצמו יפרק את החבילה ולו רק מהחשש שמישהו אחר יעשה זאת לפניו.

הפעילות של נתניהו בעניין מכניסה מתח לקואליציה שהחל מיום שני הקרוב תתמודד עם שורה של אתגרים לא פשוטים בכנסת. כך למשל במערכת הפוליטית קיימת תמימות דעים לפיה תקציב המדינה יאושר בכנסת, אך נשאלת השאלה כמה חבוט ושונה הוא יהיה מכפי שנכנס לוועדת הכספים.

שר האוצר לפיד ובעיקר אנשי משרדו, בראשם הממונה על התקציבים אמיר לוי, השקיעו עבודת הכנה ארוכה מול משרדי הממשלה. זו הסיבה שבניגוד לתקציבים קודמים, ה"מסחרה" הנהוגה בין האוצר לשרי הממשלה על תקציבהם היתה מצומצמת למדי, שכן הם כבר עשו אותה בצורה מסודרת חודשים קודם לכן בפגישות מסודרות.

בזירת הקרב של ועדת הכספים חברי הכנסת לא יתאמצו להפגין את אותה אחריות אישית שהפגינו שרי הממשלה בכדי להעביר תקציב, ונראה כי כל חבר כנסת מתכוון להילחם על הסעיף שחשוב לו.

כך למשל כבר בימים האחרונים תפס הסעיף השולי של הפסקת ההכרה בעבודה בתחנות דלק כעבודה מועדפת את תשומת לבם של ח"כים רבים שזכו לפנייה מהלוביסטים של חברות הדלק והבטיחו שיאבקו עבורם בעניין.

פירות ה"מסחרה" שקיימו השרים עשויים להפחית את מאבק ועדת הכספים, אבל לא לנטרל אותו. כאלו למשל הם שורת הקיצוצים שספגו משרדי הממשלה של הבית היהודי, עליהם יו"ר ועדת הכספים ניסן סלומינסקי כבר הבטיח להיאבק. אלא שבינתיים התברר שדיל אחר שעשו בנט ולפיד כבר החזיר בדרכים אחרות את הקיצוצים האמורים.

הקיץ דחה את הקץ

היחסים הקרובים בין יש עתיד לישראל ביתנו צפויים להמשיך ולהתקיים גם במושב הכנסת הקרוב, כשחברי הכנסת של ישראל ביתנו מתפקדים לא פעם בוועדת הכספים כרשת הביטחון של יש עתיד בנושאים שונים, ובוודאי כך יהיה גם בהצבעה על התקציב.

לאור הדיבורים על כך שמדובר בתקציב אחרון לפני בחירות, אי אפשר שלא לתהות מדוע אם כך היה דחוף לצדדים להעביר אותו.

גם לפיד וגם נתניהו היו יכולים לפוצץ את הקואליציה תוך הטחת אשמות אחד בשני, אבל נראה שהמציאות, שבה היה ברור לשני הצדדים שהקיץ, המלחמה שהסתיימה והאלטרנטיבות הדחוקות הם טיימינג רע לבחירות, גברה על הכל. לכן שוב ושוב לחשו במסדרונות: "נעביר את התקציב, אחר כך ממילא כבר הכל יתפרק".

 

תגיות