אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפקט הפחד בשם הרפואה הפרטית צילום: מקס מורון

אפקט הפחד בשם הרפואה הפרטית

נדמה שיש מי שבשם אינטרסים כלכליים, מבקש לסכל מהלכים חשובים להבראת המערכת הציבורית, תוך הכתמת שמם של כלל ציבור הרופאים, והצגתם כעבריינים בפוטנציה

24.10.2014, 07:58 | עדי ניב יגודה

רבים הם בעלי האינטרסים המבקשים להציג את המלצות "ועדת גרמן" בכל הנוגע לרפואה הפרטית ככאלו שלכאורה באות "לייבש" את הרפואה הפרטית, או לפגוע באפשרות הבחירה של הציבור. הצגה מטעה שכל מטרתה להבטיח את המשך מגמת השגשוג של הרפואה הפרטית, וזאת תוך ניצול המערכת הציבורית ועל חשבונה. כן, בדיוק אותה רפואה פרטית אשר נשענת על רופאים מצוינים שרכשו את הניסיון והמוניטין ברפואה הציבורית. רפואה פרטית שבמקרה של סיבוך רפואי שולחת את המטופל לבית החולים הציבורי.

קראו עוד בכלכליסט

חדר ניתוח, צילום: אוראל כהן חדר ניתוח | צילום: אוראל כהן חדר ניתוח, צילום: אוראל כהן

כבר בראשית הדברים חשוב לציין כי לרפואה פרטית יש תפקיד חשוב במארג הבריאות הישראלי. רפואה פרטית שמתקיימת לצד הרפואה הציבורית, ואף מאתגרת אותה. עם זאת, בשנים האחרונות את הפעילות הפרטית מאפיינת מגמה מסוכנת של פגיעה מכוונת ברפואה הציבורית, כמו גם עלייה בהוצאה הפרטית לבריאות. יותר ויותר מטופלים מוסטים, שלא לומר נדחפים באמצעות תעלולים יחצ"ניים ופעולות שיווק אגרסיביות לזרועות הרפואה הפרטית. פעולות שיווקית המבוססות בעיקר על מוטיבים כגון: "אפקט הפחד" ו -"שנאת סיכון". פעולות שמאדירות את הרפואה הפרטית, מטשטשות את הגבולות ומגדילות את שיעור הסטת המטופלים מהשירות הציבורי המקצועי והחינמי (סל הבריאות) לשירות הפרטי בתשלום.

כעת, על רקע החשש מפני ירידה ברווחים בשוק הפרטי החלו חלק מבעלי האינטרסים לנקוט בטיעונים שכל מטרתם להלך אימים על ציבור הרופאים והמטופלים כאחד. מקוממת במיוחד היא הטענה שבמבחן המציאות הסדרת תחום ביטוחי הבריאות ומיסוי הרפואה הפרטית, הם שיגרמו בעתיד לעלייה ברפואה השחורה. כאמור, בשם אינטרסים כלכליים, נדמה שיש מי שמבקש לסקל מהלכים חשובים להבראת המערכת הציבורית, תוך הכתמת שמם של כלל ציבור הרופאים, והצגתם כעבריינים בפוטנציה. הנחת המוצא שאם יהיה מיסוי על מוסדות רפואיים פרטיים הרופאים יבחרו לקחת כסף בניגוד לחוק, פוגענית ופסולה היא. נכון, כמו בכל תחום יכול שגם בקרב העוסקים ברפואה ישנם 'עשבים שוטים'. לכן, וככל שבעתיד בשל מהלך זה או מכל סיבה אחרת יתפתה רופא פלוני לעבור על לחוק, יש לטפל בעבריין במלוא חומרה. ובכל מקרה, אסור שטיעון בדמות פריחת 'רפואה שחורה' הוא שיהווה חסם מפני הסדרה ושיפור השירות הציבורי לכלל האזרחים.

חשוב להבטיח שלאזרחי מדינת ישראל תהיה אפשרות בחירה אמיתית בין רפואה ציבורית לרפואה ציבורית. אבל לא את אותה אפשרות בחירה שמבקשים לשמר גורמים אינטרסנטים. אפשרות שכיום קיימת רק לבעלי האמצעים - אלו שמצבם הכלכלי מאפשר להם לבחור בין ציבורי לפרטי. יש לפעול באופן שבו מערכת הבריאות הציבורית תזכה שוב באמון הציבור, ותהיה הבחירה הראשונה והטבעית של הציבור. לשם כך, יש לוודא שהמערכת הציבורית תזכה לחיזוק משמעותי מבחינה תקציבית, אך לא רק. בכוחה של הרפואה הציבורית להתחזק, בין היתר באמצעות ריסון מהלכים שיווקיים פוגעניים, מניעת הסטה ויצירת מסלול שבו כסף מהרפואה הפרטית חוזר למערכת הבריאות הציבורית (כפיצוי על שימוש בנכסים ציבוריים). בנוסף, יש חשיבות אמיתית לפעול נגד השיטה של 'חדרי ניתוח להשכרה'. פרקטיקה שמנוגדת לאינטרס של ציבור המטופלים. בתי החולים הפרטיים חייבים לקבל אחריות מלאה על כל הפרוצדורות והטיפולים הנעשים בהם, כמו גם על הכספים שמשלם המטופל.

עו"ד עדי ניב-יגודה, מומחה למשפט רפואי; מרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל-אביב וחבר ב"וועדת גרמן"

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
פליטת קולמוס אומרת הכל
פסקה אחרונה: <<חשוב להבטיח שלאזרחי מדינת ישראל תהיה אפשרות בחירה אמיתית בין !!! רפואה ציבורית לרפואה ציבורית.!!! >> כלומר - להפוך את כולם לשווים, כולם יטופלו אך ורק במערכת ציבורית, שפועלת רק בשעות 9 עד 13. כך אפשר יהיה לצמצם את התורים במהירות - פשוט הרבה מאוד אנשים ימותו. דרך אחרת היא - יש להפעיל את התי החולים הציבוריים 24 שעות ביממה. על כל השירותים שהם נותנים. כולל כל סוגי הטיפולים והניתוחים. במתכונת התשלום הציבורי, ולא במתכונת שר"פ. לא ייתכן שבבתי החולים הציבוריים, הציוד היקר וחדרי הניתות היקרים, פועלים רק 6-8 שעות בכל יום, ועומדים ללא שימוש בכל שאר הזמן. במערכת הפרטית, אם מישהו קונה ציוד יקר, הוא דואג שהציוד הזה יעבוד 24 שעות ביממה, כדי למקסם את ההכנסות. יש לדאוג שגם הציוד הציבורי יפעל 24 שעות ביממה.
24.10.14