אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דיויד גילה דורש את הפרוטוקולים של איגוד המזון מתחילת השנה צילום: אוראל כהן

נחשף בכלכליסט

דיויד גילה דורש את הפרוטוקולים של איגוד המזון מתחילת השנה

לאחר שנחשף כי איגוד המזון מגבש דפוס פעולה להתמודדות עם התלקחות חברתית אפשרית סביב יוקר המחיה, הממונה על ההגבלים דורש לקבל בתוך שבועיים מידע מקיף מהפגישות הללו כדי לוודא שהן לא גלשו להסכמות אסורות

26.10.2014, 06:43 | נורית קדוש ותומר גנון

הממונה על הגבלים עסקיים, דיויד גילה, דורש מאיגוד המזון לקבל בתוך שבועיים מידע מקיף על פעילותו החל מתחילת 2014. כך עולה ממכתב דרישת נתונים ששלח גילה ביום רביעי האחרון לאיגוד, הפועל במסגרת התאחדות התעשיינים.

קראו עוד בכלכליסט

המהלך של גילה מחירי המזון: יד ימין מחמירה, יד שמאל מקלה יצרני המזון לא מתרגשים, הם כבר מורגלים שגילה משקיע יותר מאמץ בהתווית הכללים מאשר באכיפתם נורית קדוש, תגובה אחתלכתבה המלאה

דרישת נתונים היא שלב מקדמי לאיסוף מידע בטרם החלטה אם וכיצד יפעיל הממונה את סמכותו. גילה דורש לקבל את שמות המשתתפים, הפרוטוקולים, תיעוד של ההסכמות בכתב ובעל פה, וכן את מסמכי העבודה של איגוד המזון מתחילת השנה. הוא הדגיש כי ברצונו לקבל בנוסף כל מידע על הערכות חברות המזון לקראת מחאה אפשרית על יוקר המחיה.

"מהלך להורדת המע"מ"

הרקע להחלטתו של גילה לדרוש את הנתונים הוא בין היתר התוכנית של האיגוד, שנחשפה ב"כלכליסט", לגבש דפוס פעולה למקרה שהדיון הציבורי סביב יוקר המחיה יוביל להתלקחות חברתית. "מפרסומים בעיתונות ובין היתר באתר 'כלכליסט' עולה כי לאחרונה התקיימו במסגרת איגוד המזון פגישות בין מנהלי יצרניות המזון בישראל, אשר על פי הנטען גיבשו דפוסי פעולה להתמודדות עם טענה צרכנית בנושא יוקר המחיה וקידום מהלך להפחתת שיעור המע"מ על מזון", כתב גילה לאיגוד המזון.

במסגרת הפגישה שנערכה באיגוד בתחילת חודש אוקטובר, נקבע כי בעוד במהלך המחאה של שנת 2011 היצרנים נמנעו מלהגיב, האסטרטגיה הנוכחית תהיה לגלגל את האשמה אל קובעי המדיניות באמצעות קידום מהלך להפחתת שיעור המע"מ על המזון. מדובר בתוכנית שעל פניו אין בה כל פגם חוקי. ככל הידוע, בשלב זה לרשות ההגבלים אין מידע קונקרטי על פעילות, הסכמות או הבנות לא חוקיות בין יצרני המזון במהלך הפגישות שנערכו באיגוד. החוק, חשוב להדגיש, מתיר ליצרנים להיפגש במסגרת האיגוד, ולשוחח על שורה של נושאים, למשל אסטרטגיה תקשורתית או מהלכים מול הרגולטור. לפני חודשיים פרסם גילה גילוי דעת סופי ובו הנחיות חדשות המגדירות באופן ברור על מה מותר ועל מה אסור ליצרנים לדבר. האיסורים העיקריים הם פרסום המלצות מטעם האיגוד לחבריו בנושאים הקשורים למחירים ומדיניות תמחור, אסטרטגיה עסקית ומכרזים.

סופרמרקט. הממונה על הגבלים עסקיים באיתות אזהרה לחברות המזון, צילום: כרמית פלר סופרמרקט. הממונה על הגבלים עסקיים באיתות אזהרה לחברות המזון | צילום: כרמית פלר סופרמרקט. הממונה על הגבלים עסקיים באיתות אזהרה לחברות המזון, צילום: כרמית פלר

על אף שפגישות של איגודים הן חוקיות, ברשות ההגבלים מאוד חוששים מהן לאור ניסיון העבר. כך למשל, פגישות שנערכו בעבר במסגרת התאחדות הקבלנים, הובילו להגשת כתב אישום נגד בכירים בהתאחדות בשל הנחיה לחברות לא להשתתף במכרז להקמת חדרי מיגון בעוטף עזה. כמו כן, פגישה שנערכה ב־2010 בין מנכ"לי המאפיות הגדולות הולידה כתב אישום נגדן בשל החלטה על הפסקת מבצעים וחלוקת שוק.

סירוב עשוי להוביל לחקירה

המידע שיקבל גילה מהאיגוד אמור לסייע לו לקבוע האם כל ההסכמות וההבנות בפגישות שנערכו השנה באיגוד המזון היו חוקיות. סירוב של האיגוד להעביר מידע, או העברת מידע חלקי, הוא הפרה של חוק ההגבלים ועשוי להוביל לפתיחת חקירה פלילית. לפי הערכות גילה רוצה לאותת לחברות המזון שהוא חושש שהפגישות שלהם בנושא יוקר המחיה יגלשו לדיונים והסכמות אסורים. מהתאחדות התעשיינים נמסר: "כל דיוני איגוד תעשיית המזון נעשים תוך הקפדה מדוקדקת על דרישות החוק ובפיקוח צמוד של עו"ד. כל דרישה של הממונה, העומדת בדרישות דיני ההגבלים העסקיים, תענה בשיתוף פעולה מלא".

תגיות