אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

נשואים + מינוס

חוב משקי הבית תפח מינואר ב־15 מיליארד שקל

חובות משקי הבית גדלו ב־3.7% מתחילת השנה. קצב הצמיחה של ההלוואות שלא לדיור עקף לראשונה את קצב צמיחת המשכנתאות. זינוק של 17% נרשם בשעבודי פנסיה וקרנות השתלמות לטובת הלוואות צרכניות

27.10.2014, 06:44 | תומר ורון

חובות משקי הבית תפחו ב־15 מיליארד שקל מתחילת השנה (3.7%) והם מסתכמים ב־425 מיליארד שקל, נכון לסוף אוגוסט. כך עולה מנתונים שפרסם אתמול (א') בנק ישראל.

קראו עוד בכלכליסט

עיקר החוב - 298 מיליארד שקל (70%) - הוא המשכתנאות, שצמחו ב־3.6% מתחילת השנה. עם זאת, קצב הגידול של המשכנתאות האט בחודשים האחרונים, והשנה הדביק אותו לראשונה קצב הצמיחה של ההלוואות הצרכניות שלא לדיור.

צפו בסרט המלא - נשואים + מינוס

 

נתון זה מחזק את התמונה המוצגת בסרט התיעודי "נשואים + מינוס", שעלה בשבוע שעבר באתר "כלכליסט". הסרט מעיד בין היתר שההלוואות שהבנקים מעניקים שלא למטרות דיור זינקו ב־37% בחמש וחצי השנים האחרונות.

בלונדון אפילו האשראי יותר נוח: 18% מהבריטים בחובות בשל גישה קלה לאשראי עשרות גופים מציעים אשראי למעמד הביניים הבריטי, וכיום מספיק לשלוח הודעת טקסט כדי לקבל הלוואה מיידית של מאות ליש"ט. וכשהרגולטור עוצם עיניים, מיליוני אנשים שוקעים בחובות כבדים. האם ישראל בדרך לשם? יואב בורנשטיין, לונדוןלכתבה המלאה

המשכנתאות החדשות צפויות להסתכם השנה בכ־50 מיליארד שקל, סכום דומה לזה שנרשם בשנה שעברה - שיא כל הזמנים. זאת על אף רפורמת 0% מע"מ שמקדם שר האוצר יאיר לפיד, אשר במסגרתה יינתן פטור ממע"מ לרוכשי דירה ראשונה מקבלן. אמנם החוק עדיין לא אושר בכנסת ומועד כניסתו לתוקף עדיין לא ברור, אולם בחצי השנה האחרונה ירדו המכירות של דירות חדשות, ובאוצר טוענים כי הדבר נובע מההמתנה להשפעות החוק.

למרות ההאטה ברכישת דירות חדשות גדלה יתרת המשכנתאות בכ־10 מיליארד שקל מתחילת השנה, נתון השקול לקצב שנתי של 15 מיליארד שקל. זאת בהשוואה ל־2013, שבה נרשמה עלייה של כ־19 מיליארד שקל. עם זאת, ברבעון האחרון של השנה קצב נטילת המשכנתאות עשוי לזנק, כך שייתכן ש־2014 תסתיים בקצב דומה לקצב בשנה שעברה.

המפקח על הבנקים דודו זקן הטיל בשנים האחרונות כמה מגבלות על נטילת משכנתאות במטרה לצנן את השוק. הפעם האחרונה היתה לפני כחודש, כשקבע כי החשיפה למשכנתאות תעלה לבנקים יותר כסף, מאחר שהם יידרשו לרתק 1% מגובה התיק שלהם במטרה להגדיל את כרית הביטחון שלהם. ההגבלה צפויה להיכנס לתוקף בתחילת 2015, ויישומה ייפרס על פני שנתיים. בבנק ישראל מקווים כי הגבלה זו תצנן מעט את הגידול בתיק המשכנתאות של הבנקים, המהווה כמעט שליש מסך האשראי הבנקאי.

זינוק חד בהלוואות על חשבון הפנסיה

 

ההלוואות שלא לדיור עלו מתחילת השנה ב־4.5 מיליארד שקל, והסתכמו ב־126 מיליארד שקל בסוף אוגוסט.

צמיחה חדה במיוחד נרשמה בהלוואות הצרכניות מהגופים המוסדיים, שניתנות כנגד שעבוד פנסיה, קופת גמל או קרן השתלמות. הלוואות אלה זינקו בכ־17% מתחילת השנה והסתכמו ב־5.3 מיליארד שקל. אף כי הסכום נמוך מאוד ביחס להלוואות מהבנקים ומחברות האשראי, שיעור הצמיחה שלו צריך לשמש נורת אזהרה: הלוואות אלה, שניתנות בריבית נמוכה, הן שעבוד של העתיד למען ההווה, ובמקרים חריגים כמו פיטורים הלווה יכול להתקשות להחזיר את הסכום וכך לפגוע בחיסכון העתידי שלו.

זקן. המגבלות שהטיל על שוק המשכנתאות לא ציננו אותו, צילום: עמית שעל זקן. המגבלות שהטיל על שוק המשכנתאות לא ציננו אותו | צילום: עמית שעל זקן. המגבלות שהטיל על שוק המשכנתאות לא ציננו אותו, צילום: עמית שעל

נקודה נוספת המחייבת התייחסות של הרגולטור היא המרכזיות של המערכת הבנקאית בכל הנוגע להלוואות למשקי הבית. בעוד הרפורמות בתחום האשראי למגזר העסקי גרמו לאפיק החוץ־בנקאי לעקוף את הבנקים בהיקף האשראי שהוא מעניק, הרי ש־90% מההלוואות שנוטלים משקי הבית הן מהבנקים - נתח שרושם יציבות כבר שנים ארוכות.

בגלל היעדר ידע מפורט על ההיסטוריה של הלקוח הגופים הפיננסיים מציעים ריביות גבוהות למי שלא מחזיק בחשבון קבוע אצלם במטרה לפצות על הסיכון שבהלוואה. בעקבות כך ללקוחות אין תמריץ ליטול הלוואה שלא דרך הבנק שבו הם מנהלים את חשבון העו"ש, ולכן תחום האשראי הקמעונאי סובל מחוסר תחרותיות.

הפיחות בשקל הגדיל את יתרות האשראי העסקי

 

יתרת החוב העסקי גדלה ב־3 מיליארד שקל מתחילת השנה והסתכמה ב־781 מיליארד שקל. באוגוסט לבדו עלתה היתרה בשיעור גדול יחסית של 1.4% לכ־10.6 מיליארד שקל, שנבע ברובו מפיחות השקל מול הדולר בשיעור חריג של 4.1% באותו החודש, מה שהגדיל את השווי של החובות הצמודים לדולר או נקובים בדולרים.

בספטמבר הנפיק המגזר העסקי, ללא בנקים וחברות ביטוח, איגרות חוב קונצרניות בהיקף של כ־4.1 מיליארד שקל, רובן באמצעות אג"ח סחירות בבורסה; סכום הגבוה מממוצע ההנפקות החודשי מתחילת השנה - כ־3.6 מיליארד שקל. נוסף לכך גייס המגזר העסקי באוגוסט הלוואות בנקאיות וחוץ־בנקאיות והנפיק איגרות חוב סחירות בארץ בהיקף כולל של כ־2.9 מיליארד שקל.

הגידול באשראי העסקי באוגוסט אינו מעיד בהכרח על גידול בביקושים לאשראי בקרב העסקים הגדולים. זאת מכיוון שנתוני בנק ישראל כוללים גם את האשראי לעסקים קטנים ובינוניים. כפי שהעידו דו"חות הבנקים ליוני (הדו"חות האחרונים שקיימים), שוק האשראי לתאגידים הגדולים שקוע בהאטה מתמשכת, ומתחילת השנה נחתכה יתרת האשראי העסקי ב־5.2%.

למרות מע"מ 0%: היקף המשכנתאות החדשות באוקטובר צפוי להיות זהה לנתון שנרשם בשנה שעברה

המשכנתאות החדשות שנטל הציבור באוקטובר צפויות להסתכם ב־3.4–3.6 מיליארד שקל, כך על פי הערכות הבנקים השונים. מדובר בנתון זהה לזה שנרשם בחודש ספטמבר בשנה שעברה, שבו חלו חגי תשרי.

הציפייה לאישור תוכנית 0% מע"מ שמקדם שר האוצר יאיר לפיד גרמה להאטה בשוק הדירות החדשות, אך הורדות הריבית של בנק ישראל לשפל כל הזמנים - 0.25% - הביאו להמשך הזרמת הביקושים.

גורמים בבנקים מעריכים כי אם הריבית תרד ל־0%, יגדל נתח המשקיעים בקרב רוכשי הדירות. "אנחנו מזהים לאחרונה שהמשקיעים מרימים מעט את הראש", אומרים בבנקים. "זה קורה בזהירות, אבל הורדת ריבית נוספת בהחלט תאיץ את התופעה".

היקף המשכנתאות החדשות שניטלו מתחילת השנה עומד על 42 מיליארד שקל, ועד סוף השנה הסכום צפוי לגיע ל־50 מיליארד שקל, בדומה לסכום שנרשם אשתקד.

תגיות