אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בסוף אנשים מוצאים עבודה, אני לא חש שיש משבר במשק" צילום: נמרוד גליקמן

"בסוף אנשים מוצאים עבודה, אני לא חש שיש משבר במשק"

מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג דוחה את הטענות על המצב הקשה במשק. מפעלים אמנם נסגרים לדבריו, אך במקביל יש גם ביקוש למענקי ההשקעות של המשרד שמיועדים לפיתוח

27.10.2014, 08:30 | דוד רפאלי

מפעלים נסגרים, אבל בד בבד יש ביקוש גדול מאוד למענקי ההשקעות שלנו. כך אומר מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג ל"כלכליסט".

לדבריו, "אנחנו מוציאים בכל שנה כ־350 מיליון שקל על הקמת מפעלים חדשים או הרחבת מפעלים קיימים. מדובר ב־20% מההשקעה בממוצע, ומכאן שכ־1.75 מיליארד שקל הושקעו בישראל". הסכום מיועד להקמת קווי ייצור ולתוספת של עובדים.

עמית לנג. "מפוטרים נקלטים לעבודה" עמית לנג. "מפוטרים נקלטים לעבודה" עמית לנג. "מפוטרים נקלטים לעבודה"

גם בנוגע לנתוני האבטלה לנג אופטימי: "הנתונים מדברים בעד עצמם, בצד המפוטרים יש יותר קליטות".

דווקא בשנה האחרונה מצבת כוח האדם בתעשייה ירדה, לפי הנתונים שההתאחדות פרסמה.

"אבל בסוף אנשים מוצאים עבודה ועובדים נקלטים, לא רק בתעשייה. מנגד, אני שותף לגמרי לדעת התאחדות התעשיינים בנוגע לעלויות הקבועות שלהם. זה משהו שהממשלה חייבת לטפל בו. לצערי זה לא בתחום סמכותי; אני מדבר בעיקר על ארנונה, מים וחשמל. אנחנו צועקים על זה כמוהם מעל כל במה, אבל זה לא בתחום אחריותי. אני חושב שצריך לטפל בעליות הפסיכיות האלה. החשמל הולך לרדת בשנה הקרובה, וזו לפחות בשורה חיובית. הגז הטבעי הוא סוגיה שפשוט גורמת לי לתלוש שערות. זה לא מתקדם, זה תקוע בבירוקרטיה בין כמה משרדים. אנחנו גם צועקים את זה".

אומרים בתעשייה שלנג איש אוצר.

"הבאתי לתעשייה השנה יותר ממה שהביאו כל קודמיי. אני איש אוצר, וצריך להודות על זה כי בזכות מערכת היחסים שיש לי עם האוצר אני מצליח להוציא תקציבים".

גובה תקציב המדען הראשי ביחס לכלל תקציב המשרד פחת בשנות כהונתו של לנג כמנכ"ל. גם גובה התמיכה במגזר העסקי (בעיקר באמצעות מרכז ההשקעות) דשדש ביחס לתקציב משרד הכלכלה. ואולם בסיס התקציב נקבע בטרם כניסתו של לנג לתפקיד. במסגרת התקציב המתוכנן לשנת 2015, צפוי תקציב המדען הראשי ותקציב מרכז ההשקעות לגדול ב-50 מיליון שקל כל אחד, וזאת חרף הקיצוצים שהוטלו בעקבות מבצע צוק איתן.

גל פיטורים: 100 עובדי Playwise, 50 בדור פילם ו־15 מעובדי בבילון

שלוש חברות נסגרו או צמצמו משמעותית את פעילותן בחודש האחרון וכ־320 עובדים פוטרו או יפוטרו בקרוב. חברת ההימורים באינטרנט פלייווייז (Playwise) תיסגר ותפטר את 100 עובדיה, חברת דור פילם שבבעלות משפחת דנקנר הפסיקה לייצר יריעות פלסטיות ופיטרה כ־50 מתוך 100 עובדיה, וכמובן מפעל מגבות ערד שנסגר ו־170 עובדיו פוטרו.

כ־100 העובדים של פלייווייז התבשרו בסוף השבוע שהחברה תיסגר. ההודעה הגיעה מהנהלת החברה־האם הפיליפינית, מפעילת משחקי ההימורים AsianLogic, המעסיקה כ־1,200 עובדים.

מקורב לחברה סיפר ל"כלכליסט" כי העובדים הופתעו מההחלטה, שכן רק לפני חודשים ספורים החברה יצאה בקמפיין לגיוס עובדים. החברה נוסדה בפתח תקווה ב־2012 בידי יוסי גנות ועודד גיל, ושימשה כזרוע הפיתוח של החברה־האם.

מנכ"ל פלייווייז עודד גיל מסר: "החברה־האם של פלייווייז ישראל הביעה רצון לסגור את מרכז הפיתוח והעובדים קיבלו הודעה על כך. בימים אלה נערכת הנהלת החברה לסייע לכלל העובדים להשתלב במקומות עבודה חדשים".

חברה נוספת שצמצמה את פעילותה ואת עובדיה היא דור פילם שבבעלות משפחת דנקנר, שפיטרה 50 מתוך 100 עובדיה במפעל שהוקם ב־1999 באזור התעשייה בר לב שבגליל המערבי. החברה הפסיקה לייצר יריעות פלסטיות לתחומי האריזה והבידוד ועברה לייבא אותן מחו"ל. גורמים בחברה הודו שהמפעל סגר קו ייצור, אך המעיטו בחשיבות העניין והכחישו כי הוא מצוי בקשיים. מדור פילם נמסר: "דור פילם השקיעה בבניית קו ייצור חדש, שיחליף את הקו הישן שיעילותו היתה מוגבלת".

גם יצרנית תוכנת התרגום וסרגלי הכלים בבילון מפטרת 15 עובדים בעקבות החלטתה לסגור את חטיבת החיפוש. אחרי שמכרה גם את פעילות התרגום לפני חודש, יישארו בה רק 22 עובדים שיעסקו רק בפיתוח.

170 מפוטרי מפעל מגבות ערד שנסגר בשבוע שעבר יתכנסו מחר בבוקר לאסיפה עם נציגי ההסתדרות, שבה ידונו בדרכי הסיוע לעובדים.

"כלכליסט" פנה למשרד הכלכלה ולהתאחדות התעשיינים בבקשה לברר כמה מפעלים וחברות נסגרו השנה, כמה נפתחו וכמה עובדים פוטרו, אך לשני הגופים לא היתה תשובה בנושא.

אסף גלעד, מאיר אורבך, דוד רפאלי וניר צליק

תגיות