אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבקר: "המרכז הרפואי תל השומר השכיר דירות של משרד השיכון לתיירות מרפא" צילום: צביקה טישלר

המבקר: "המרכז הרפואי תל השומר השכיר דירות של משרד השיכון לתיירות מרפא"

ממצאי הדו"ח עולה כי בית החולים פעל בניגוד לנהלים, והותיר לעובדים להתגורר בדירות הללו למעלה מ-20 שנה; שכר הדירה שנגבה מהמרכז הרפואי והועבר לטובת הדיור הציבורי היה כרבע מהסכום שנקבע

29.10.2014, 16:34 | דותן לוי
המרכז הרפואי תל השומר השכיר דירות שירות, המיועדות לשמש את צוות בית החולים, לאורחים המגיעים מחו"ל במסגרת תיירות המרפא בניגוד לנהלים, כך עולה מדוח המבקר שבדק את התנהלות המרכז לגבי הדירות הללו.

בשטח המרכז הרפואי נבנו 560 יחידות דיור, מהן 337 דירות השייכות למשרד הבינוי והשיכון. במהלך השנים המשרד מסר את ניהול הדירות לידיה של החברה המשכנת עמידר, והיא משכירה אותן למרכז הרפואי, המשכיר את הדירות לשוכרים מטעמו - עובדים שהוא מוצא חיוניים לצרכיו. דירות אלה הושכרו במשך עשרות שנים כאשר התקבולים המגיעים מדמי השכירות הועברו לטובת הדיור הציבורי.

בית החולים בתל השומר, צילום: יריב כץ בית החולים בתל השומר | צילום: יריב כץ בית החולים בתל השומר, צילום: יריב כץ

דוח המבקר, שבחן את ניהול הדירות הללו, מצא כי בעוד המרכז הרפואי מחויב לדווח למי מושכרות הדירות ומדוע, בפועל אין כל פירוט מדוע הושכרו הדירות לאיש צוות כזה או אחר. יתרה מכך, הפיקוח של משרד הבריאות על השימוש שהמרכז הרפואי עושה בדירות היה לקוי, ובמשרד כלל לא ידעו על השימוש החורג הנעשה בדירות.

ממצא נוסף חשף כי תקופות ההשכרה היו ארוכות מהרגיל, אף שנוהל משרד הבריאות ונוהל המרכז הרפואי קובעים כי תקופת השכירות המרבית היא שבע שנים. במרץ 2012 נמצאו 26 דיירים שהתגוררו בדירות השירות לתקופה ארוכה מהמותר, חלקם אף יותר מ-20 שנה, וזאת ללא אישורו של משרד הבריאות הנדרש על פי הנהלים.המרכז הרפואי התחייב לפני משרד הבריאות לפנות חלק מהדיירים הוותיקים, אך פינה רק חלק מהם.

"מתן אפשרות לדיירים להתגורר בדירות השירות תקופות ממושכות, יותר משבע שנים, מעורר חשש שהדירות האמורות לתת פתרון מגורים זמני לעובדים חיוניים ולסייע לעובד להיקלט בעבודה לה הוא נדרש, ייהפכו למגורים של קבע והמרכז הרפואי יתקשה להשיבן למאגר דירות השירות העומדות לצרכיו", לשון הדו"ח. נוסף על כך, נכתב בדו"ח כי מדובר בהעדפה של עובדים מסוימים הנהנים מהטבה כלכלית מהותית ומתמשכת, העלולה לבוא על חשבון עובדים זכאים אחרים.

עוד חושף הדו"ח כי משנת 2000 לא עדכנו משרד השיכון ועמידר את גובה שכר הדירה החודשי עבור כלל הדירות, והוא עמד מאז ועד שנת 2013 על כ-146 אלף שקל - כרבע משכר הדירה החודשי שהמרכז היה אמור לשלם בפועל, בהתאם לסיכומים עם משרד השיכון ולפיהם שכר הדירה השנתי יקבע על פי הערכת השמאי הממשלתי ויוצמד למדד המחירים לצרכן אחת לשלושה חודשים.

תגובת משרד השיכון: "אנו פועלים ליישום המלצות מבקר המדינה שעיקרן עיגון היחסים וזכויות המדינה מול המרכז הרפואי, בחוזה חדש. אנו פועלים ברמות המשפטיות הגבוהות ביותר כדי לעגן חוזה שיגדיר ויגלם את כל הנגזרות שהועלו בדוח המבקר, לרבות עיגון זכויות המדינה בנכסים, דיווח על מי משוכן בזכויות משנה בנכסים ובאילו סכומים המבנים מושכרים וכמובן תשלום שכר דירה ראוי התאם לשומה. הלשכה המשפטית פנתה לפרקליטות המדינה (לאחר שנעשתה פניה ליועצת המשפטית של משרד הבריאות שלא הניבה תוצאות) על מנת לקדם יעד זה. הנושא נמצא במעקב של אורי בר חיים מנהל אגף בכיר נכסים וחברות במשרד יחד עם הלשכה המשפטית".

מבית החולים שיבא תל השומר נמסר בתגובה: "חלק מהביקורת על שיבא נמתחה על בית הסטודנט שמיועד לאירוח מדענים אורחים וסטודנטים, המבקר בחר להלביש על ההוסטל הזה לסטודנטים את הכותרת "מגורים לעובדים חיוניים"! ולא היא.ביקורת זו ולפיה חדרים בהוסטל לסטודנטים ניתנו על בסיס מקום פנוי למטופלי בית החולים ומשפחותיהם, לרבות תיירי מרפא, אינה מוצדקת וחייבת להידחות ! התבטאותו של של המבקר שבית החולים לא רשאי לייצר הכנסות מהשימוש בדירות היא לעג לרש. המבקר סרב לקבל כי למרות ששיבא הוא בית חולים ממשלתי הוא מחוייב בחוק ליצור את כל הכנסותיו בעצמו, ומכאן שגם נכסיו חייבים לייצר הכנסות על מנת שיהיה כסף לטפל בחולים! מי אמור לסבול באם תיושם המלצת המבקר? שוב החולים! שאר הביקורת מול שיבא וועדת האיכלוס של דירות השירות היא לגיטימית ומוצדקת. בית החולים מקבל את הביקורת וכבר פעל ליישם המלצת המבקר, וכפי שהמבקר מציין כבר בתקופת הביקורת שופרה תפקודה של הוועדה".

 

תגיות