אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים היווניים מתחילים לצאת מהבוץ צילום: בלומברג

השורה התחתונה

הבנקים היווניים מתחילים לצאת מהבוץ

אי־היציבות הפוליטית ביוון והמהלומות הרבות שספגה כלכלת המדינה פגעו קשות במערכת הפיננסית והרחיקו את המשקיעים. עם זאת, בשל שיפורים בנתוני המקרו, לצד מיזוגים והתייעלות תפעולית, הבנקים היווניים חוזרים להיות אפיק השקעה מעורר עניין

02.11.2014, 08:12 | טרנס קלינגמן

כלכלת יוון עברה טראומה בשנים האחרונות: התמ"ג הצטמק ב־24% מהשיא של 2007, ושיעור האבטלה זינק לכיוון ה־30%. בנוסף, רמת החוב הלאומי יצאה מכלל שליטה והגיעה ל־170% מהתוצר הלאומי. גוש היורו נאלץ להשיק חבילת סיוע ליוון שכללה, בין היתר, מחיקת חוב ממשלתי שהורידה באופן זמני את החוב לתוצר לכיוון ה־150%.

בהתחלה השווקים הגיבו בחיוב לתוכנית החירום של יוון, ומדד המניות היווני טיפס ביותר מ־80% מהשפל שאליו הגיע ביוני 2012. אולם, מאז גברו הסיכונים הפוליטיים, ועל אף השיפור בנתונים הכלכליים המשק היווני נשאר שברירי במיוחד. המשקיעים החלו לפקפק ביכולת של יוון לצאת מהמשבר מבלי לעבור סיבוב נוסף של מחיקת חובות (הפעם גם בסקטור הפרטי שכולל את משקי הבית) ואולי אף עזיבה של גוש היורו. בשל צבירת הוצאות הריבית והמשך התכווצות הכלכלה, החוב לתמ"ג טיפס שוב לכיוון ה־170%.

תשואת האג"ח הממשלתית היוונית טיפסה ל־9%

אם הפרלמנט היווני לא יצליח לבחור בנשיא חדש, הבוחרים שוב ייאלצו להגיע לקלפי. היוונים כבר עייפים מתקופת הצנע הארוכה ומתפתים לבחור במפלגות יחסית קיצוניות שאולי יביאו פתרונות רדיקליים. כעת הסקרים מראים יתרון מוחץ למפלגת סריזיה (Syriza), מפלגת שמאל קיצונית, אשר תומכת בהגדלת הגירעון, מחיקת חובות והישארות בגוש היורו, מטרות אשר נראות סותרות זו את זו. בשל התגברות הסיכון הפוליטי שוק המניות היווני כבר ירד ב־20% מהשיא שאליו הגיע במרץ השנה, ותשואת האג"ח הממשלתית היוונית הארוכה החלה לטפס שוב לאזור הסכנה של 9%, זאת אחרי שירדה לאזור ה־5.5% בעקבות תוכנית ההצלה וההתייצבות הכלכלית ביוון.

 , צילום: Kostas Tsironis צילום: Kostas Tsironis  , צילום: Kostas Tsironis

הסיכון הפוליטי הגובר (כולל איום של מחיקת חובות נוספים ועליית תשואות האג"ח) פגע קשות בסקטור הבנקים ביוון, שהתאושש במידה רבה מהמשבר הקודם הודות למהלך של מיזוגים, רכישות והזרמת הון על ידי משקיעים פרטיים וקרנות גידור. לכן, אין זה פלא שעל אף המימושים האחרונים המשקיעים בוחנים השקעה במניות הבנקים היווניים בסקפטיות רבה.

עם זאת, כאשר בוחנים את הביצועים התפעוליים של הבנקים היווניים, ניתן לזהות שיפור של ממש. בעקבות מסע המיזוגים והרכישות כוח התמחור של הבנקים השתפר. כיום ארבעת הבנקים הגדולים מחזיקים בנתח שוק של יותר מ־90% ממערכת הבנקאות. ניתן לזהות גם שיפור מתמשך במרווח הריבית, כאשר הבנקים משלמים ריבית נמוכה יותר בגין פיקדונות וגובים ריבית גבוהה יותר בגין הלוואות. בנוסף, בעקבות צמצום כוח האדם ורציונליזציה של מערכת הסינוף, כעת ההכנסות לעובד ולסניף נמצאות בתהליך שיפור מתמשך והבנקים היווניים בדרך להתברג לרשימת היעילים ביותר באירופה.

רמת החוב מהווה מעל 35% מתיק האשראי

עקב האכילס של המערכת הבנקאית היוונית הוא רמת החוב הבעייתית אשר אינה נושאת ריבית ואשר מהווה מעל 35% מסך תיק האשראי. כדי להפוך את הבנקים היווניים לבני־השקעה, הכלכלה היוונית צריכה להראות שיפור של ממש, וכבר ניתן לצפות בסימנים הראשונים של ההתאוששות. שיעור האבטלה ירד משיא של 28% ל־26%. התמ"ג צפוי להתרחב בפחות מ־1% השנה וב־1.4% ב־2015 אחרי שש שנים רצופות של צמיחה שלילית. בנוסף, הבנקים היווניים זכו להקלה בעת פרסום תוצאות מבחני הלחץ למערכת הבנקאית באירופה, ובעקבות גיוסי ההון ופעולות אחרות שנקטו הבנקים מתחילת השנה, הם לא נדרשים לגיוס הון נוסף.

משקיע שמוכן להתעלם מהסיכון הפוליטי במדינה ולהתמקד דווקא בשיפור נתוני המאקרו ובשיפור היעילות והרווחיות התפעולית של הבנקים היווניים, יכול לשקול חשיפה מסוימת לסקטור הפיננסי ביוון. אפשר להסתפק ברכישת תעודת סל של יוון שבה המשקל של הבנקים מגיע לכ־45%. לחלופין, ניתן להשקיע במניות בנקים בודדות כגון בנק פיראוס ונשיונל בנק של יוון.

אלטרנטיבות השקעה מומלצות

תעודת סל מדד יוון של LYXOR (סימול: GRE FP)

תעודת סל מדד יוון של LYXOR גובה דמי ניהול של 0.45% בשנה ומנהלת נכסים בהיקף של 280 מיליון יורו. מניות הפיננסים מהוות כ־45% מסך נכסי התעודה, בהם נשיונל בנק של יוון ובנק פיראוס.

נשיונל בנק של יוון (סימול: ETE GA)

זהו הבנק הגדול ביותר ביוון ויש לו פעילות ענפה גם בטורקיה. הבנק נסחר בבורסה באתונה לפי שווי שוק של 8 מיליארד יורו, המשקף מכפיל הון של 0.8 ומכפיל רווח של 5.50.

בנק פיראוס (סימול: TPEIR GA)

לבנק פרופיל סיכון גבוה יחסית. הוא נסחר בבורסה באתונה לפי שווי שוק של 8 מיליארד יורו. הבנק עדיין מדווח על הפסדים, אולם צפוי לחזור לרווחיות ב־2015 ולהשיג תשואה על ההון של כ־3%.

השורה התחתונה: משקיע שמוכן להתעלם מהסיכון הפוליטי ביוון ולהתמקד בשיפור ביעילות וברווחיות התפעולית של הבנקים, יכול לשקול חשיפה לסקטור

 

טרנס קלינגמן הוא מנהל מחלקת המחקר בפסגות גלובל

דגלי יוון והאיחוד האירופי, צילום: בלומברג דגלי יוון והאיחוד האירופי | צילום: בלומברג דגלי יוון והאיחוד האירופי, צילום: בלומברג

תגיות