אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עובדי המגנזיום בכיל: "ההנהלה עושה שימוש ציני בעובדים כדי לקבל הקלות" צילום: אוראל כהן

עובדי המגנזיום בכיל: "ההנהלה עושה שימוש ציני בעובדים כדי לקבל הקלות"

לקראת דיון שיערך מחר בוועדת הכלכלה במסקנות ועדת ששנסקי 2, טוענים העובדים כי השינויים שנערכו בדו"ח הסופי מעקרים מתוכן את איומי כיל לסגור את מפעל המגנזיום

02.11.2014, 23:25 | תומר גנון

"הנהלת כיל ממשיכה לעשות שימוש ציני וכוחני בעובדיה, תוך התמדה באיומים לסגירת מפעל המגנזיום ופיטור מאות עובדים על מנת לקבל הקלות נוספות מהממשלה". כך טוענים עובדי מפעל המגנזיום של החברה, בנייר עמדה ששלחו לוועדת הכלכלה לקראת הדיון שיערך מחר במסקנות ועדת ששנסקי 2 ואיומי כיל להפסיק להשקיע בישראל. הוועדה המליצה להטיל על כיל מס רווחי יתר בשיעור של עד 42%.

"קרוב לחצי שנה עומדים חייהם של 400 עובדי מפעל מגנזיום שבנגב ומשפחותיהם באי ודאות מוחלטת, מאז החלה הנהלת כיל לאיים בסגירת המפעל ובפיטורי עובדיו על רקע דיוני ועדת ששינסקי 2, שעסקה בשיעור התמלוגים והמיסוי שישולמו בעבור שימוש במשאבי הטבע של מדינת ישראל", כותב יו"ר הועד, אבי בן שושן.

הפגנת עובדי כיל (ארכיון), צילום: נמרוד גליקמן הפגנת עובדי כיל (ארכיון) | צילום: נמרוד גליקמן הפגנת עובדי כיל (ארכיון), צילום: נמרוד גליקמן

"מסקנות ועדת ששינסקי הסופיות, שפורסמו ב-20 באוקטובר 2014, קבעו הלכה למעשה כי רווחים שיווצרו לכיל כתוצאה מפעילות המגנזיום - בחברות אחרות - לא ימוסו. משמע, תוצאות המסקנות לא יפגעו כלל ברווחיות מפעל המגנזיום ולא ברווחי הסינרגיות, וכך לכיל לא יהיה כל תמריץ או תירוץ לסגור את מפעל המגנזיום. הועדה אף הוסיפה סעיפים ספציפיים אשר בהם פירוט מנגנון מוצע, שנועד לוודא את המשך פעילות המפעל".

"למרות שינויים אלו במסקנות הועדה המעקרות מתוכן את הצהרות הנהלת כיל כי מסקנות ששינסקי 'יאלצו' את החברה לסגור את מפעל המגנזיום ולפטר את מאות עובדיו", כותב בן שושן, "במכתב לעובדי המפעל מתאריך 26 באוקטובר 2014 לא חזרה בה הנהלת החברה מהצהרתה על התכנית לסגירת המפעל. היא טענה בפני העובדים כי רק שינוי נוסף של הממשלה במסקנות הועדה יוביל לביטול תכנית הסגירה והפיטורין. כך, ממשיכה הנהלת כיל לעשות שימוש ציני וכוחני בעובדיה תוך התמדה באיומים לסגירת המפעל ופיטור מאות עובדים, על מנת לקבל הקלות נוספות מהממשלה".

מכיל נמסר: "כיל עשתה מאמצים רבים למען קיומו של מפעל המגנזיום, גם כשאחרים ויתרו ועזבו, כולל השקעות של כשניים וחצי מיליארד שקל. השקעות אלו לא רק כיסו על הפסדים אלא גם נועדו לאפשר הצדקה כלכלית לקיומו של המפעל. למרות ניסיוננו לשנות את החלטות ועדת ששינסקי, השינוי שנעשה בהמלצות הועדה אינו מהותי, והן עדיין פוגעות קשה בהצדקת קיומו הכלכלי של מפעל המגנזיום. בנוסף לזה, ההמלצות עוד יכולות להשתנות לרעה בממשלה או בכנסת.

עובדה זו לא נעלמה גם מעיניהם של שלושה מחברי ועדת ששינסקי (מנכ"ל משרד הכלכלה, עמית לנג, מנכ"לית משרד התשתיות הלאומיות, אורנה הוזמן בכור, ומנהל מינהל אוצרות טבע במשרד התשתיות הלאומיות, יוסי וירצבורגר), שכתבו הסתייגויות למסקנות הוועדה. בהתייחסותם לסוגיית המגנזיום כתבו השלושה כי 'לא הושגה ודאות כלכלית לקיום מפעל המגנזיום המעסיק כ-400 עובדים ישירים וכ-700 עובדים נוספים באופן עקיף. ודאות זאת, תושג (על פי הבנתם), בהחרגה מהכמות המחושבת לצורכי מס יסף את כמות האשלג והברום המופקים כתוצאה מפעילות מפעל המגנזיום (המייצר את הסילביניט והכלור)'.כאמור, תנאים אלה ואחרים לא אומצו על ידי ועדת ששינסקי ולצערנו הרב אין ודאות בנוגע להצדקת קיומו של המפעל.  

תגיות