אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלופי ההתייקרות צילום: עמית שעל

אלופי ההתייקרות

חמש שנים של עליות במחירי הדיור מסתיימות במלכוד, אבל הסוקרים של הלמ"ס מצליחים למצוא זווית אופטימית

04.11.2014, 08:03 | עינת פז-פרנקל

שוק הדיור בישראל מעמיד את הציבור במצב ללא מוצא. ההתייקרות המשמעותית של הדירות בכל רחבי הארץ דוחפת את המשפחות הצעירות להסתמך על שוק השכירות. אבל כשגם מחירי השכירות מזנקים ביותר מ־40%, מתחילות להיגמר להם האפשרויות

קראו עוד בכלכליסט

במאמר שפרסם לאחרונה "האקונומיסט", שאליו נלווה מדד מחירי הדירות העולמי שעורך המגזין, נכתב כי מחירי הדירות במדינות רבות "הרקיעו שחקים" מאז שוך המשבר הכלכלי העולמי בסוף 2008. באוסטרליה למשל זינקו מחירי הדירות ב־34%, בבריטניה ב־24% ובארה"ב ב־21%. אם אלו עליות מרקיעות שחקים, אז הישראלים יכולים ללמד את עורכי המגזין הבריטי שיעור באנדרסטייטמנט. באותן שנים בדיוק - מתחילת 2009 ועד קיץ 2014 - זינק מדד מחירי הדירות בישראל ב־69%, כאשר בערים מסוימות נרשמו עליות בשיעורים גבוהים מכך.

שוק הדיור בישראל מעמיד את הציבור במצב ללא מוצא, צילום: אוראל כהן שוק הדיור בישראל מעמיד את הציבור במצב ללא מוצא | צילום: אוראל כהן שוק הדיור בישראל מעמיד את הציבור במצב ללא מוצא, צילום: אוראל כהן

מחירי הדירות הגבוהים אינם מותירים ברירה לישראלים, וכך כחצי מיליון משקי בית גרים היום בשכירות. אלו המשפחות שאין להן הון עצמי לקנות דירה, ובמקביל נפגעות גם מכך שמחירי השכירות זינקו בעשרות אחוזים בחמש השנים האחרונות. המשפחות הללו לא מעודדות מכך שמחירי הדירות זינקו ב־69% מאז 2009 בעוד מחירי השכירות צמחו בשיעור נמוך מכך. בקצב התשלומים הזה, הן לעולם לא יצליחו לחסוך כסף כדי לאגור את ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה.

אבל כשסוקרי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה דפקו על הדלת של הישראלים הללו ושאלו אותם "האם אתם מרוצים מהדירה שבה אתם גרים?" - 86% אמרו שהם מרוצים. האם הלמ"ס יכולה היתה לשאול את השאלות המתבקשות? בוודאי. למשל: האם אתה חושב ששכירות של 6,000 שקל לחודש על דירה קטנה וישנה בתל אביב היא סבירה? או, האם אתה מרוצה מכך שדירת 4 החדרים החדשה בפתח תקווה עלתה לך לפחות 1.5 מיליון שקל, שהיית צריך לגרד הון עצמי אגדי של 600 אלף שקל עבורה וש"בזכותה" השתעבדת למשכנתא של 20 ואפילו 30 שנה?

נראה שאת השאלות הקשות בתחום הדיור אין מי ששואל בלמ"ס. פלא שבסקרים אנחנו יוצאים אלופי האנדרסטייטמנט?

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
הכותבת ורבים אחרים לא הבינו איפה באמת יש מילכוד. גם אלו שהספיקו לקנות "והגיעו לדירה" יאכלו אותה
מי שקנה דירה, הולך לשלם עליה בין 20% יותר ועד 60% יותר ממה שהוא חשב שישלם. נכון, את מחיר הקניה הוא סיכם, והעביר כבר את הכסף לאיש שמכר לו או לחברת הבניה. אבל יש עדיין נעלם אחד גדול, ואלו תשלומי המשכנתא שמחכים לו. תשלומים אלו מושפעים משיעור הריבית שיהיה בעולם ב 25 השנה הקרובות. אם חס וחלילה הריבית תחזור לרמה נורמלית (כן, בכוונה המשפט מנוסח בצורה אבסורדית) הרי שהריבית בישראל תחזור לסביבה של 5.5% - 4.0% וזה אומר זינוק אדיר בהחזרים החודשיים. הרי מי שקנה ב 2009-2013 עשה זאת בהלוואות משכנתא שמתבססות על ריבית משתנה, כאשר 80% מהכסף נלקח בריבית שאינה מובטחת, אלא משתנה. חלק משתנה כל חודש (פריים) חלק משתנה כל שנתיים וחצי, חלק משתנה כל 5 שנים, אבל בשורה התחתונה, הרוכשים של השנים האחרונות לקחו הימור ענק, הם לא קיבעו את הריבית של ההלוואה כי יצא להם הרבה הרבה יותר זול לקחת ריבית משתנה. ללא הריבית המשתנה הזולה, הם לא היו יכולים לקחת משכנתא של 1 מיליון ולשלם החזרים חודשיים כמו אנשים שלקחו כמה שנים קודם לכן משכנתא צנועה של 500,000 בלבד. בנתיים ההימור הצליח, כי הנגידה רק הורידה את הריבית עוד ועוד והקטינה להם את ההחזרים החודשיים. האמריקאים הכניסו את העולם לטירוף של ריביות אפסיות, החל מסוף 2008 . כל העולם ישר קו איתם, וישראל עשתה זאת במרץ 2009. מחיר עסקה ממוצעת בתל אביב ובאר שבע עלה ב 52% בין מרץ 2009 לספטמבר 2009 , אבל ההוזלה של הריבית המשתנה עדיין אפשרה לרכוש בקלות דירות. כעת האמריקאים הודיעו שהם הולכים להעלות ריבית בחזרה. להערכתם מאמצע 2015 עד סוף 2017 הריבית תחזור לרמה הנורמלית שלה, וזה אומר שאנשים בארץ יכרעו תחת עול החזרי המשכנתא. זה אומר שכל הריביות יזנקו - ריבית פריים, ריבית משתנה כל 5 שנים, וגם הריבית הקבועה. מי שלקח את כל המשכנתא בריבית משתנה, וגם פרס ל 30 שנה, יראה זינוק של 60% בהחזר החודשי (זה לא טעות, זו ריבית דריבית של 25 שנה שנותרו לו להלוואה, מוכפלת בשינוי ריבית של 4.5%). מי שלקח קצת ריבית קבועה, או שפרס לתקופה קצרה יותר, ירגיש התייקרות של כ 40% שזה פשוט המון. על כל האחוזים שכתובים פה יש להוסיף הצמדה למדד, אם לקחו כזאת במשכנתא (הצעירים אוהבים הצמדה כזו, היא מקטינה את ההחזר החודשי הראשוני שלהם וזה מה שמעניין אותם). לטווח הארוך, ההחזר ישאר גבוה. ההחזרים הנוחים של היום, שדי דומים לדמי השכירות, הם היוצאי דופן.
תומר  |  04.11.14