אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יוסי לוי: "גם היום, אחרי הכישלון בשמן, אני מאמין שהנפט עוד יימצא" צילום: אוראל כהן

יוסי לוי: "גם היום, אחרי הכישלון בשמן, אני מאמין שהנפט עוד יימצא"

אתמול הפתיע מנכ"ל שמן והודיע שהוא עוזב לאלתר את תפקידו לאחר שלוש שנות כהונה. ההערכות הן ששמן תתקשה להביא מנכ"ל חיצוני חדש בהיעדר אופק השקעה במאגר

04.11.2014, 10:46 | ליאור גוטמן

האם חברת האנרגיה שמןמתקרבת לסוף הדרך? על פי שתי הודעות החברה מתחילת השבוע, שכוללות העברת 15% מרישיון הקידוח לקבלן זר ונטישה של מנהלי החברה - התשובה עלולה להיות חיובית באופן רשמי עוד השנה.

קראו עוד בכלכליסט

אתמול הפתיע מנכ"ל שמן יוסי לוי והודיע שהוא עוזב לאלתר את תפקידו לאחר שלוש שנות כהונה. ללוי הצטרף יעקב רז, דירקטור בחברה זה שלוש שנים. ההערכות הן ששמן תתקשה להביא מנכ"ל חיצוני חדש בהיעדר אופק השקעה במאגר.

שלשום דיווחה שמן שהיא מעבירה לקבלן הקידוח CDC 15% מהרישיון ועוד כ־2.1 מיליון דולר עד 2015, במקום חוב של כ־5.3 מיליון דולר. קידוח ים 3 של חברת שמן יצא לדרכו לפני כשנתיים בקול תרועה רמה. הוא הציג פוטנציאל להפקה של עד 270 מיליון חביות נפט - כמעט שלוש שנות צריכה של כלל המשק המקומי. בספטמבר 2013 עוד דיווחה החברה על מציאת "סימני נפט באיכות גבוהה". אולם, כחודש לאחר מכן הדהימה החברה את השוק כשדיווחה על מאגר עקר, כלומר, כזה שלא ניתן להפיק ממנו נפט ברמה המסחרית. ההפסד מהקידוח נאמד ב־180 מיליון דולר. שמן ביקשה וקיבלה אישור להאריך את הרישיון עד ל־2015, אך כל קידוח נוסף יאלץ את הבעלים להשקיע 80-50 מיליון דולר.

יוסי לוי וגבי אשכנזי, בימים יפים יותר על אסדת הקידוח של שמן, צילום: שי סלינס יוסי לוי וגבי אשכנזי, בימים יפים יותר על אסדת הקידוח של שמן | צילום: שי סלינס יוסי לוי וגבי אשכנזי, בימים יפים יותר על אסדת הקידוח של שמן, צילום: שי סלינס

 

מאמין למרות הכישלון

ל"כלכליסט" לוי אומר שאינו מצטער על כניסתו לחברה. "יש לי ניסיון של 26 שנה בתחום, הייתי ממגלי מאגר תמר. בשנות התשעים איש לא רצה להתקרב לתחום, צחקו עלינו".

בדיעבד, אתה לא מצטער על הדיווחים האופטימיים מלפני שנה?

"לא אני המצאתי את שיטת הדיווח. עשינו הרבה קידוחים יבשים, וגם היום, אחרי הכישלון בשמן, אני מאמין שהנפט עוד יימצא".

המשקיעים חשבו אחרת, והגישו בקשה לתביעה ייצוגית של 65 מיליון שקל בגין הטעיית הציבור.

"אני פועל לפי כללי רשות ני"ע, שאומרת חד וחלק שכל דיווחי החברה נעשו כדין. היא לא מצאה לנכון להשתתף בתביעה". מגיש התביעה הייצוגית, עו"ד יוגב חלפון, טוען שלרשות ני"ע "נוח" שלא להסכים עם התביעה, כיוון שכך היא יכולה לגלגל אשמה ממנה והלאה.

לוי מסרב להתייחס לשאלה האם החברה הגיעה למיצוי דרכה בשלב זה, אולם די לעיין בדו"ח לרבעון השלישי של 2014, שבו הצהירה שמן: "לחברה גירעון בהון ובהון החוזר בסך 2.9 מיליון דולר. נכון למועד אישור דו"ח זה, החברה לא מבצעת פעילות עסקית משמעותית. גורמים אלה מעוררים ספקות משמעותיים בדבר יכולתה להמשיך ולהתקיים כעסק חי".

שמן סיימה את הרבעון השלישי של 2014 ללא הכנסות ובהפסד של 1.37 מיליון דולר, מתוכם הוצאות הנהלה וכלליות של 1.07 מיליון דולר. 2013 נחתמה בהפסד של 130 מיליון דולר. באותה שנה הסתכמה עלות שכרו של לוי בכמיליון דולר, אולם לאחר כישלון הקידוח קיצץ לוי את שכרו ב־50%. בשלושת החודשים הראשונים של 2014 הסתכמו עלויות השכר שלו ב־95 אלף דולר.

למרות הבשורות הקשות, לוי מצהיר שלחברה יש נכס לא מבוטל - הפסדים של 150 מיליון דולר. לוי מסביר: "אם מישהו רוצה להמשיך את פעילות החברה ויתגלה נפט או גז - יש לו הגנה מסוימת, כי הוא לא ישלם מס עד הוצאות של 200 מיליון דולר. החברה צוברת הפסדים לצורכי מס כתוצאה מפעילות, והוא ישלם מס רק כשיכסה את ההפסדים".

אלון חסן? ההר הוליד עכבר

שמן נקשרה באחרונה לענייני השחיתות בנמל אשדוד. החברה השתמשה בנמל כעורף לוגיסטי לקידוח, ונשענה על שירותי אחסון של חברת דנה לוגיסטיקה, שבבעלות יניב בלטר ודוד חסן, הראשון חבר והשני קרוב משפחה של יו"ר ועד העובדים המושעה של הנמל, אלון חסן. לוי, כמו היו"ר הקודם של החברה, הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, נחקרו בפרשה כדי להבין איך נולדה ההתקשרות, מי שילם למי והאם מישהו שלשל לכיסו שלמונים.

"ההר הוליד עכבר. אין שום טענה נגד שמן ובעלי המניות, אין לנו שום נגיעה לזה", אומר לוי. "בנמל עצמו הפנו אותנו לחברות קבלן, אמרו לנו איך לעבוד ועשינו מכרז. דנה זכתה כי היתה הכי זולה". במסגרת חקירת הפרשה עלה גם שמו של יעקב רז, שעזב עם לוי וכיהן עד 2011 כיו"ר נמל אשדוד. בדומה ללוי, גם במקרה של רז החקירה העלתה חרס, ובהמלצת הפרקליטות לא הוזכר שמו של איש מחברת שמן בהגשת כתבי אישום בחודש שעבר.

תגיות