אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת שוק ההון

דורית סלינגר: "אני לא מפחדת מחברת ביטוח בלי גרעין שליטה"

המפקחת על הביטוח במשרד האוצר אמרה את הדברים בוועידת שוק ההון של "כלכליסט" והתייחסה גם לתחרות בשוק הפנסיה: "יש תחרות, אבל לא מספיק. אין ספק שמי שנהנה מדמי ניהול נמוכים הם העובדים שפועלים בתוך ועד חזק"

05.11.2014, 12:02 | תומר ורון

"אני מאמינה שלאחר שהחוזים הקיימים של מנהלי ענף הפיננסיים יסתיימו הם יתחדשו ברוח החוק שפועל לחוקק משרד האוצר", כך אמרה דורית סלינגר, המפקחת על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר בכנס שוק ההון של "כלכליסט" כשהיא מתייחסת לסוגיית שכר הבכירים. 

קראו עוד בכלכליסט

"אנחנו מדברים על גופים פיננסיים שקיבלו רישיון מהמדינה לנהל כספי חוסכים, זה בעיני הופך את הגופים האלו להיות מחוייבים ביותר לאמות מידה מוסריות. להקפיד על הקשר בין השכר לביצועים, ביצועים גם לחוסכים. לא רק מנכ"ל הפינקס אייל לפידות הוגבל, גם בהראל השכר שאושר רק לאחרונה הוא בהתאם לרוח שלנו. אני מאמינה שעוד כמה שנים כל התעשייה הפיננסית תתיישר לפי ההוראות שלנו".

"יש לנו קריטריונים מאוד ברורים למי מותר ולמי אסור לקבל היתר שליטה"

סלינגר התייחסה כמו כן לנושא גרעין השליטה בחברות הביטוח ואמרה "אני לא נבהלת מחברת ביטוח ללא גרעין שליטה. אנחנו לא מכוונים לזה אבל זה מנגנון שהוא קיים ויש גם בנקים ללא גרעין שליטה. גם בספרות המקצועית אין החלטה חד משמעית מה עדיף. מצד אחד החשש הוא מהנהלה חזקה ומצד שני יש בעלי שליטה שיש להם עסקים אחרים ולכן לא תמיד ממוקדים רק בעסק עצמו. אנחנו בתהליך בדיקה על רכישות חברת כלל או הפניקס. אנחנו לא מנסים לכוון לשום דבר, יש לנו קריטריונים מאוד ברורים למי מותר ולמי אסור לקבל היתר שליטה".

באחרונה החל אגף הביטוח ושוק ההון ברפורמה חדשה שתנסה לטפל בתמרצים שמפעילים את סוכני הביטוח. "נסיעות לחו"ל ומתנות זה נראה מאוד מושך אבל אני רוצה להזכיר שאנחנו ברפורמה מאוד גדולה בנושא התיווך", אמרה סלינגר. "אנחנו מתמקדים בזכות הבסיסית שיש לפרט לבחור את הסוכן שהוא רוצה לעבוד איתו ואת הגוף הפיננסי. אנחנו מטפלים גם בעמלות ובפעילות הסוכנים. אנחנו לא נכנסים לתגמול, לא אומרים סכומים, אבל אנחנו כן מדברים על מבנה של התגמול כדי למנוע אפשרות של הטיית הסוכן ולאפשר לו לייעץ בלי הטיות".

 
דורית סלינגר, המפקחת על שוק ההון בשיחה עם כתבת "כלכליסט", רחלי בינדמן, צילום: עמית שעל דורית סלינגר, המפקחת על שוק ההון בשיחה עם כתבת "כלכליסט", רחלי בינדמן | צילום: עמית שעל דורית סלינגר, המפקחת על שוק ההון בשיחה עם כתבת "כלכליסט", רחלי בינדמן, צילום: עמית שעל

"אלו שנהנים מדמי ניהול נמוכים הם בעיקר העובדים המאוגדים"

כשנשאלה סלינגר על רמת התחרות בשוק הפנסיה אמרה כי, "יש תחרות, אך אין מספיק תחרות. אנחנו פועלים כדי לעודד את הנושא הזה. המספרים מראים שיש ירידה בדמי הניהול בגלל שורה של צעדים שהפיקוח עשה".

סלינג המשיכה: "האם אנחנו שבעי רצון? עדיין לא. אלו שנהנים מדמי ניהול נמוכים הם בעיקר המאוגדים, אלו שפועלים בתוך ועד חזק שיודע לנצל את כוח השוק השלו. אלה שלא מאוגדים משלמים את דמי הניהול הגבוהים ביותר. אנחנו רוצים לטפל בנושא הזה, אנחנו פועלים להביא לכך שהגופים יידעו את הלקוח כמה לקוחות אחרים באותו גוף משלמים בממוצע וכך יידע איפה הוא עומד ביחס אליהם".

כמו הנאומים הקודמים, גם סלינגר דיברה על השפעות הריבית האפסית במשק: "סביבת הריבית הנמוכה מעוותת את הערכת הסיכונים. תמחור הסיכונים בכלל השווקים בעולם כמו בישראל לוקה לפעמים בחסר. המרווחים לא משקפים את רמות הסיכון. הם נמצאים ברמות שהיו ערב המשבר של 2008. זה בהחלט מטריד".

"ההשתפות של הגופים המוסדיים מההנפקות שנעשו פה בשנה האחרונה עמדה על 15%-20. חלק מהסיבות הם שהמרווחים לא תאמו את תאבון הסיכון של הגופים הפנסיוניים המוסדיים. כשגופים מוסדיים לא משתתפים בהנפקות, יש לזה משמעות מאוד גדולה. גופי הפנסיה מנסים למצוא אלטרנטיבות. כך קרה שההלוואות הפרטיות שמעניקים הגופים המוסדיים צמחו כמו גם ההשקעות בחול, אם זה במניות, באג"ח קונצרני באופן ישיר ובתעודות סל – בניהול השקעות, זה נראה לי לגיטימי לחלוטין.

בשבוע שעבר הוציא אגף שוק ההון והביטוח את רפורמת הסיעוד שפועלת לייצר פוליסת סיעוד אחידה בין כל הגופים. "זו רפורמה משמעותית מאוד כי הביטוח הסיעודי הוא חשוב מאוד, רוכשים אותו בגיל צעיר יותר והמימוש שלו הוא בגיל מבוגר יותר כשאי אפשר לבצע אפילו פעולות יומיומיות בסיסיות", אמרה סלינגר. "לכן חשוב ליצור מנגנון יציב כדי שהפרט יוכל לעמוד בתשלומים ככל שהגיל עולה כך שהדבר הזה יהיה בר השגה. אנחנו מנסים לשמור על ניהול יציב שיוכל לתת את הכיסוי הזה כאשר יזדקקו לו. קופות החולים מצאו בביטוח הסיעודי גימיק שיווקי כדי למשוך לקוחות ולכן יצרנו פוליסה אחידה כך שיוכלו להשוות בין הקופות בצורה פשוטה".

באשר לאופן התמחור של הפוליסה הסיעודית הוסיפה סלינגר כי "הדבר הנכון ביותר הוא להעמיס את אותם מבוטחים בני 60 ומעלה שאין להם שום פתרון אחר על הקולקטיב הגדול. זה עלות זניחה לקהל הרחב ונותן הרבה למבוטחים עצמם. אין מטרה שמבוטחים ייצאו לשוק הפרטי, הם יישארו בקופות החולים".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
מתי יהיה אפשר להתנייד בקלות בין פוליסות ביטוח בריאות ?
היום זה לא ניתן אלא אם מתחילים את כל התהליך מחדש ...זה דורש תקופות אכשרה וביטוחים חופפים. כל שנה שנתיים ממליצים לי להרחיב את הפוליסה ... להוסיף עוד מרכיבים כי הפוליסה מתיישנת ... ואין לי שום אופציה לעבור לחברה מתחרה אלא אם אתחיל הכל מהתחלה ואספוג תקופת אכשרה בחפיפה לפוליסה הקיימת. צריך ניוד קל ופשוט על בסיס הסטוריה של העדר תביעות.
m  |  05.11.14
1.
ללא בעל שליטה עדיף על אלשטיין ובן משה? מעניין...
הצהרה מוזרה. מצד אחד הפיקוח מערים קשיים מטורפיםעל בעלי שליטה, אבל כשאין בעל בית וההנהלה עושה מה שהיא רוצה זה יותר טוב? אפשר לחשוב שבן משה ואלשטיין הם צמד נוכלים-מחבלים שכל כוונתם להחריב את כלל ביטוח ורק אם המוסדיים הגדולים (חברות הביטוח המתחרות) המזיקים הגדולים באמצעות הבורסה ינהלו את החברה (מינוי דירקטוריון והנהלה באמצעות האסיפות שרק הם ולא המשקיעים הקטנים מהציבור מגיעים אליהן) אז עם ישראל יוכל לישון טוב בלילה בידיעה שכלל ביטוח פועל כשורה.
יריב  |  05.11.14