אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סמי קצב: "כסף מהתעשיות הביטחוניות מגיע בעקיפין לנדל"ן" צילום: נמרוד גליקמן

ראיון כלכליסט

סמי קצב: "כסף מהתעשיות הביטחוניות מגיע בעקיפין לנדל"ן"

קצב, תעשיין בתחום הנשק, מתכנן להרחיב את פעילותו בנדל"ן ולהקים מתחם פנאי ובילוי בכפר סבא: "אנחנו לא מגייסים אג"חים ומשתדלים לפעול בצורה שמרנית מאוד"

06.11.2014, 16:07 | דותן לוי

"אני משער שבתוך חמש שנים חברת הנדל"ן שבבעלותי תשנה את פניה ותגדל בתחום. לעת עתה אנחנו בכיוון הנכון, אבל מטעמי שמרנות אנחנו עושים את זה בזהירות". כך אומר ל"כלכליסט" איש העסקים סמי קצב, בעליה של חברת הנדל"ן אושירה. קצב מוכר הרבה יותר מפעילותו בתעשיות הנשק, ובבעלותו שורת מפעלים ובהם מפעל הנשק IWI (תעש לשעבר), מפרולייט, מפעל יוני סקופ מערכות אופטיות, לצד בעלות על מספנות ישראל.

קראו עוד בכלכליסט

תחום הנדל"ן בקבוצת סמי קצב קיים כבר כ־20 שנה – פרק זמן זהה לזה של פעילותו בתעשיות הנשק – בתחילה במסגרת פעילות משותפת עם חברת ברן באמצעות חברת נס־פן. כאשר זו נמכרה לחברת אמות, העביר קצב את פעילות הנדל"ן שלו לחברה רדומה שבבעלותו שבעיקר החזיקה מפעלים ופעילות תעשייתית, וממנה צמחה חברת אושירה. בימים אלה פרויקט הדגל של אושירה הוא הקמת מתחם ענק של משרדים, מסחר, בילוי ופנאי בכניסה לאזור התעסוקה עתיר ידע בכפר סבא, אשר יכלול 19 בתי קולנוע כאשר חמישה מתוכם יהיו תלת מימד.

כמו כן החזיקה אושירה מפעלים בנהריה ובבאר שבע. כיום מחזיקה בבניין בבאר שבע המושכר לממשלה ולמשרדי ראיית חשבון (בית נועם); שני מגדלי משרדים בשדרות רגר בבאר שבע; ומגרש בבאר שבע שעליו מתכננת החברה להקים בית משרדים נוסף וכן מלון עסקים בוטיק.

למה החלטתם להרחיב את פעילות הנדל"ן דווקא עכשיו?

קצב: "תמיד היה לנו נדל"ן, עד 2011 כל נושא הנדל"ן היה מרוכז בחברה משותפת שלנו עם ברן, וברגע שיצאנו אנחנו מרחיבים את הפעילות. אנחנו לא חברה הרפתקנית בשום אופן, לא מגייסים אג"חים ומשתדלים לפעול בצורה זהירה ושמרנית מאוד. לכן יש שני פרויקטים שלנו שהם מאוד גדולים".

הדמיית פרויקט אושילנד, הדמייה :אושירה  הדמיית פרויקט אושילנד | הדמייה :אושירה הדמיית פרויקט אושילנד, הדמייה :אושירה

הכיוון הוא מסחר ומשרדים, בלי מגורים?

קצב: "נכון. אני חושב שכל אחד צריך לעסוק בתחום ההתמחות שלו ולנו יש ניסיון במסחר ומשרדים. אנחנו עוסקים בזה שנים רבות ופחות מכירים את נושא המגורים. בסך הכל היום אנחנו מתרכזים בשני תחומים: מפעלים ותעשייה ביטחונית ונדל"ן. בנושא הביטחוני אנחנו מחזיקים בשישה מפעלים בארץ ועוד שני מפעלים בארה"ב".

מהם מקורות המימון שלכם?

"אנחנו לא חברה בורסאית, בהדרגה הרחבנו את המפעלים הביטחוניים שעובדים יפה ועכשיו אנחנו מרחיבים את הנדל"ן. אנחנו מעסיקים יותר מ־1,500 עובדים ומייצאים לכ־40 מדינות. אני מעדיף להשקיע בתחום הנדל"ן בישראל ולבנות את הארץ. ההון העצמי שלנו מגיע מהבית, ממני ובעקיפין מהתעשיות הביטחוניות, אבל את הצהרת ההון אני נותן למס הכנסה ולכן לא אפרט בנושא. כל החברות שלנו עצמאיות ואין העברה של כספים בין החברות. אני חושב שהחברות היום הן במצב לעשות עסקים נוספים, אבל כל חברה בתחומה ובלי שנזדקק למינופים גדולים".

סמי קצב. "גדלתי בבאר שבע ואעשה שם פרויקטים", צילום: נמרוד גליקמן סמי קצב. "גדלתי בבאר שבע ואעשה שם פרויקטים" | צילום: נמרוד גליקמן סמי קצב. "גדלתי בבאר שבע ואעשה שם פרויקטים", צילום: נמרוד גליקמן

מהם היעדים שלכם להתרחבות?

"אין לנו עתודות קרקע נוספות, את אלה הקיימות רכשנו מפרטיים. באר שבע, למשל, היא המקום שבו גדלתי. אני לא שוכח את זה, וכל עוד אפשר אני אעשה שם פרויקטים. כרגע עתודות הקרקע מספיקות לי לעוד בניין משרדים, ובהמשך נשקול רכישה של חברה מהתחום לצד הרחבה של החברה הקיימת".

בצמוד למתחם עתיר ידע בכפר סבא כבר קיים פאואר סנטר בבעלות אושירה בשטח של כ־12 אלף מ"ר, אשר מאוכלס במלואו וצפוי לעבור בקרוב מתיחת פנים, וכן שטחי משרדים של כ־60 אלף מ"ר ומרכז מסחרי שישתרע על כ־45 אלף מ"ר. בין המסחר למשרדים מתוכננת הפרדה מוחלטת. בבנייני המשרדים ישתרעו הקומות על שטח של בין 2,300 מ"ר ועד ל־5,000 מ"ר, כך שיתאימו בעיקר לחברות הייטק שמחפשות קומות רחבות היקף - אשר כמעט אינן קיימות בבנייני משרדים רגילים שבהם שטחי הקומות נעים סביב ה־1,000 מ"ר.

כחברה קטנה בתחומה, איזה יתרון יש לכם במרכז מסחרי?

"אנחנו מאמינים שיש מקום לכולם ועובדה שהמדינה מתפתחת בכל התחומים. זה פרויקט ייחודי, ואנחנו חושבים שהייחודיות בו היא ההבנה של מה הוא יכול לתת ואיך יוכל לשרת את הקהל שמגיע לפה. אצלנו נושא האמינות והשירות הוא מעל לכל דבר בעסקים שלנו".

אתה בונה על דור ההמשך?

"בתי היא יו"ר של מפעל מטרולייט ודירקטורית ביתר החברות. הבת השנייה עוסקת בשיווק באחת החברות, ובני סיים שבע שנים בחיל הים והשתחרר רק כעת, נראה מה הוא יחליט. יש לי מנהלים טובים וזה דור ההמשך".

"לא חוששים מרוויה"

לדברי מנכ"ל חברת אושירה אביב כהן, יש מעט חברות שיכולות לשכור היקף שטחים כזה כמו בכפר סבא, והן מצויות במגעים עם שלוש חברות בינלאומיות בנוגע לאפשרות שיעברו למבנים החדשים. בחברה ינסו לפתות את החברות במחיר אטרקטיבי אך בונים בעיקר על המיקום. "אנחנו יודעים לספק חבילה של יתרונות במיקום שהוא על צירי הרוחב, כביש 531 ובסמוך לכביש 6 ולפרויקטי מגורים שבהם מתגוררים הרבה אנשי הייטק", אומר כהן.

יש מקום לעוד קניונים?

כהן: "העולם הולך לכיוון אחר. היום הכל דומה בקניונים ובמרכזי המסחר, ולכן צריך להכניס אלמנטים שיוסיפו אל מעבר לקנייה. לאור השינויים בהרגלי הצריכה המסחר החדש יצטרך להיות חווייתי - אם פעם הקולנועים היו בחצר האחורית, היום זה לא קורה והם חוזרים לחזית, בעוד המרכולים יוצאים החוצה או קטנים. גם אנחנו הולכים לכיוון החווייתי".

בכפר סבא עצמה כבר פועלים בתי קולנוע בקניון ערים, וגם אצל השכנות הוד השרון ורעננה פועלים בתי קולנוע. כמו כן הקניון נמצא במרחק נסיעה ממתחם הסינמה סיטי. אתם לא חוששים מרוויה בתחום?

כהן: "לא, תסתכל על היחס של האוכלוסייה במדינה לעומת כמות הצופים. בשנה שעברה נרכשו בישראל 14 מיליון כרטיסי קולנוע, פחות מ־2 כרטיסים לאדם. באירופה הממוצע עומד על 4.5 כרטיסים לאדם לשנה, בצרפת כ־5 כרטיסים וכך גם בארה"ב. כלומר אנחנו רחוקים מאוד מהרגלי הצריכה המערביים בתרבות הקולנוע, ועובדה שרואים את זה בגידול שנתי. היום הקולנוע הוא חווייתי אבל בעבר זה לא היה ככה".

החוויה שעליה מדבר כהן כוללת קומת קולנוע עם טרקלין אירועים גדול והיא משלבת אטרקציות ומסחר. כל חמשת בתי הקולנוע יהיו בתלת־ממד ולדבריו באיכות גבוהה משמעותית מיתר בתי הקולנוע בארץ. המרכז גם יכלול מזרקות, פארק חיצוני חינמי, מגלשה אקסטרימית שתאפשר ירידה של שלוש קומות בתוך המרכז, מסעדות ובתי קפה, מתחם לפעילות אינטראקטיבית לילדים לצד מתחם שוק.

תגיות