אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלו"ז של לפיד ב-2014 נחשף: תשומת לב מיוחדת לליברמן צילום: עומר מסינגר

בלעדי לכלכליסט

הלו"ז של לפיד ב-2014 נחשף: תשומת לב מיוחדת לליברמן

לבקשת "כלכליסט" מסרה לשכת שר האוצר, בשם השקיפות, את לוח הזמנים שלו מינואר ועד אוקטובר. חוק 0% מע”מ תופס את תשומת לבו הכלכלית, שר החוץ מפתיע עם שמונה ארוחות צהריים משותפות

09.11.2014, 07:18 | שאול אמסטרדמסקי

8 ארוחות צהריים אישיות עם שר החוץ אביגדור ליברמן, 34 פגישות ביטחוניות לפחות, 13 פגישות אחד על אחת עם נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, 19 פגישות אחד על אחד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, 20 פגישות עם פעילים פוליטיים, 54 פגישות בפורומים שונים בנושאי דיור, 11 מפגשים ליליים עם פורום אסטרטגי של יועצים, שש פגישות עם יו״ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, עוד אחת עם יו"ר ההסתדרות הקודם עופר עיני, שתי פגישות עם שר האוצר הפלסטיני שוקרי בשארה ו־108 פגישות אישיות עם עיתונאים.

קראו עוד בכלכליסט

נתונים מרתקים אלה ורבים נוספים נחשפים בלוח הזמנים המלא של שר האוצר יאיר לפיד מתחילת 2014 ועד היום, שנחשף כאן לראשונה. לשכת השר העבירה את הנתונים בתגובה לפניית "כלכליסט" בשבוע שעבר.

נבירה בלוח הזמנים של לפיד בשנה החולפת מספקת הצצה מרתקת לסדר יומו של שר האוצר. מניתוח וקטלוג הפגישות של לפיד עולה כי הוא מחלק את זמנו בקפידה בין המקצועי לפוליטי, בין פוליטיקאים שונים, קרובים ורחוקים כאחד, לבין נושאים מדיניים וביטחוניים. בחודשי הקיץ תדירות הפגישות הביטחוניות נוסקת, בתחילה בגלל חטיפת שלושת הנערים ביהודה ושומרון ביוני, ובהמשך בגלל מבצע צוק איתן שפורץ בתחילת יולי.

לאורך כל השנה, להוציא בחודשי המלחמה, ניכר כי לפיד מקדיש חלק גדול מפגישותיו המקצועיות לנושאי הדיור. שיא בדיונים אלה נרשם בחודש אפריל לאחר שלפיד הודיע על תוכנית 0% מע"מ לרוכשי דירה ראשונה מקבלן - שהתפרסמה לראשונה באמצע מרץ.

בנוסף, ניכר כי לפיד מקדיש תשומת לב משמעותית לתקשורת. הוא מקפיד להתראיין באופן תכוף לכלי תקשורת בישראל ובעולם, וכן נפגש בתדירות גבוהה מאוד עם עיתונאים רבים. מלבד זה, הוא מקיים בביתו, לרוב בשעות המאוחרות של הלילה, פגישות עם פורום היועצים האסטרטגיים הקרובים לו הקרוי ביומן "פורום באומן": הפרסומאי יורם באומן, ראש מטה שר האוצר דני וסלי, יועצו ואיש אמונו הלל קוברינסקי, מקורבו אורי שני ויועצת התקשורת נילי רייכמן. בנוסף, הוא נפגש באופן תדיר עם יועץ הקמפיין שלו מארק מלמן, ומקפיד גם להקדיש חלק קטן מזמנו למפגשים מדיניים, בהם עם שגרירי ארצות הברית, בריטניה וירדן.

ליברמן. למי נמאס ממי?, צילום: אוראל כהן ליברמן. למי נמאס ממי? | צילום: אוראל כהן ליברמן. למי נמאס ממי?, צילום: אוראל כהן

ארוחות הצהריים עם ליברמן, אגב, נפסקות אי שם באמצע השנה. מי יודע, אולי נמאס להם זה מזה.

ינואר: הכור ויוחנן לוקר

בתחילת השנה, הלו"ז של לפיד לא מבשר על משהו מיוחד. יש הרבה פגישות עם עיתונאים, קצת עם ראש הממשלה וקצת עם נגידת בנק ישראל. בינואר לפיד מקיים פגישה מסתורית במלון אמריקן קולוני שהנושא שלה הושחר בידי אנשי השר, ונפגש בביתו עם האלוף במילואים יוחנן לוקר, ראש הוועדה לבחינת תקציב הביטחון שצפויה להציג את המלצותיה בסוף 2014. בהמשך השנה ייפגש עם עוד שניים מחברי הוועדה: לשעבר נשיא אלביט, יוסי אקרמן, ומנכ"לית ביטוח לאומי לשעבר אסתר דומיניסיני.

לפיד נפגש בינואר גם עם ראש המוסד תמיר פרדו, וכן עם יו"ר הוועדה לאנרגיה אטומית שאול חורב ומנכ"ל הכור הגרעיני בדימונה. בהמשך השנה מצוינות עוד שתי פגישות כאלה לפחות, כשהכותרת של אחת מהן היא "תדרוך מסווג לשר האוצר". ויש גם פגישה עם השחקן משה איבגי.

איבגי. השתלב בלו"ז, צילום: עמית מגל איבגי. השתלב בלו"ז | צילום: עמית מגל איבגי. השתלב בלו"ז, צילום: עמית מגל

בפברואר שר האוצר נפגש פעמיים עם ליברמן (לארוחת צהריים), פעמיים עם ראש הממשלה, פעמיים עם הנגידה, פעמיים עם פעילים פוליטיים ועשר פגישות עם עיתונאים. הוא גם נפגש עם המועמדות לנשיאות דליה איציק ודליה דורנר. בהמשך השנה גם פואד בן אליעזר הגיע. לפיד הצביע לבסוף ביוני לנשיא הנבחר רובי ריבלין. לפיד סייר במוסד, וראש המוסד וראש השב"כ גם הגיעו לפגישה בלשכתו. כך גם השחקנית אורנה בנאי. גם מנכ"ל סיטי בנק העולמי, וגם שר האוצר הפלסטיני שוקרי בשארה. ללפיד פגישה נוספת עם בשארה בהמשך השנה (שהוצגה לתקשורת בתור פגישתם הראשונה).

מרץ: הדיור משתלט

בחודש מרץ נהיה מעניין יותר. ב־18 במרץ התפרסמה ב"ידיעות אחרונות" תוכנית 0% מע"מ של לפיד. לכותרת הזו קדמו פגישה אצל ראש הממשלה יומיים לפני לכן, ועוד פגישה בנושא הדיור אצל ראש הממשלה ב־17 במרץ, בשעות הערב. בפגישה נכחו גם נגידת בנק ישראל וראש המועצה הלאומית לכלכלה, יוג’ין קנדל.

למחרת היום הסיפור התפוצץ בתקשורת והתחיל לתפוס נפח גבוה בלוח הזמנים של לפיד. באותו יום הוא קיים פגישות עם פלוג (שניסתה לשכנע אותו לרדת מזה), עם ראש אגף התקציבים אמיר לוי (שניסה לשכנע אותו לרדת מזה) ועם הכלכלן הראשי של משרד האוצר מיכאל שראל (שבישר לו שהוא מתכוון להתפטר אם לפיד לא יירד מזה). ביום שישי בסוף אותו שבוע הגיעו לדיון בעניין בביתו של לפיד שר הבינוי אורי אריאל (שמתנגד לתוכנית), מנכ"ל משרדו שלמה בן אליהו (שמתנגד לתכנית) ויו"ר מנהל מקרקעי ישראל בנצי ליברמן (שגם הוא, כמו כולם בעצם, מתנגד לתוכנית).

מאותו חודש, תחום הדיור צבר תאוצה בלוח הזמנים של לפיד. בשלב מסוים לפיד ביקש לקבל עדכון כמעט שבועי על התקדמות חוק 0% מע"מ. לעתים הוא מקבל עדכון בכל יום. המעדכנים מתחלפים: לעתים אלו אנשי הדרג המקצועי כמו היועץ המשפטי של המשרד או השמאי הממשלתי במשרד המשפטים ולעתים הם אנשיו הפוליטיים של לפיד ובהם יועצו אורי שני. ניכר שהוא מקדיש לחוק חלק גדול מאוד מזמנו, כפי שגם מעידים אנשי המקצוע במשרד האוצר.

בחודש מאי מתחילים פקידי האוצר להציג ללפיד את יעדי תקציב 2015. גם איש ההון הישראלי־אמריקאי, צ׳ארלס ברונפמן קפץ לביקור בבית השר, וגם חולה ALS שביקש להיפגש עם לפיד. בהמשך שרת הבריאות יעל גרמן הציגה ללפיד את המסקנות המסתמנות של הוועדה הציבורית בראשה עמדה במשך שנה, שלושה שבועות לפני שהוצגו לציבור.

יולי: התקציב נזנח

באמצע יוני מציגים אנשי אגף תקציבים לשר האוצר הצעה מרחיקת לכת לרפורמה בפנסיה התקציבית - הטלת מס על מקבלי פנסיה תקציבית, העלאת ההפרשות לפנסיה של עובדים בפנסיה תקציבית שעוד לא פרשו וצעדים נוספים - אך לפיד דוחה אותה. במקביל, לפיד מקיים פגישות עם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, בתקופה זו בעיקרה סביב חוק רשות השידור. גם אנשי הדסה מצליחים לתפוס זמן עם שר האוצר, סביב המשבר בבית החולים. גם רענן דינור, מנכ"ל משרד ראש הממשלה בתקופת אהוד אולמרט וכיום מנכ"ל באחת מהחברות שבשליטת משפחת לבנת, אחת מהמשפחות החזקות במשק, נועד עמו. לדברי אנשי לפיד, דינור מקדם מול שר האוצר באופן פרטי את תחום הטיפול באנשים עם מוגבלויות.

רענן דינור, צילום: אוראל כהן רענן דינור | צילום: אוראל כהן רענן דינור, צילום: אוראל כהן

העיסוק בתקציב היה אמור לתפוס תאוצה בתקופה זו, אך הדבר לא קרה. עוד לפני חטיפת הנערים, לפיד ונתניהו מסמסו את ההחלטות בעניין התקציב. מרגע שהנושאים הביטחוניים משתלטים על סדר היום, חלק גדול מהלו"ז של לפיד מתחיל להיות מושחר - ככל הנראה מדובר בישיבות הקבינט הביטחוני - והנושאים הכלכליים נדחקים לקרן זווית. למעשה, עד זמן קצר לפני החגים, ללפיד כמעט שאין פגישות בנושאים הללו. נושאי התקציב חוזרים ביתר שאת ממש ערב ראש השנה, אז מחליטים סוף סוף לפיד ונתניהו על מתווה הגירעון לשנה הבאה ועל מסגרת התקציב. הממשלה דנה בתקציב רק בתחילת אוקטובר.

באוקטובר, מלבד שלוש פגישות נוספות בנושא הדיור, את תשומת לבו הכלכלית הקדיש לפיד לחוק לעידוד השקעות הון (אחרי שנה של דממה, נערכו באוקטובר שתי פגישות בנושא זה, ולא מן הנמנע שבקרוב יוצגו המלצותיה של ועדה בראשות מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן), להמלצות המסתמנות של ועדת ששינסקי למיסוי אוצרות טבע, ומעט ליו"ר ההסתדרות (ומשום מה גם ליו"ר ההסתדרות הקודם). וגם יו"ר ומנכ"ל אסם הגיעו ללשכת השר.

תגיות

32 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

29.
שר האוצר היקר - הידעת ? אנחנו משלמים 70-80 אחוז מס
שקיפות זה דבר יפה, אבל נמאס משטויות. האם מישהו יודע כמה מיסים משלמים בישראל? בין 70 ל 80 אחוזיםץ כל אחד יכול לחשב את מס ההכנסה שלו, אך שוכחים לקחת גם את הדברים הבאים : מס בריאות 5%, ביטוח לאומי 5%, 18% מע"מ, מילאת דלק ב-300 שקלים, אחוז ניכר מזה הוא מס עקיף, קנית רכב המס כבר בפנים, מיסים על כל השירותים במדינה, ארנונה, מים חשמל ועוד. ושלא לדבר על הגז. יוצא שמכל השכר ברוטו שלנו אנחנו נהנים ב- 25% לערך כל השאר המדינה לוקחת.
אייל , ירושלים  |  09.11.14
28.
לפיד במצוקה הוא מנסה וזה לא יוצא. מתנגדים לו מסיבות פוליטיות ומצלחים.
ללפיד אין עניין להכשל והוא פועל להשיג איזושהי כותרת של הצלחה אך הוא עושה זאת לבד מבלי שדאג ללובי פוליטי שעומד מאחוריו ויכול לסיע לו בתוך הממשלה והכנסת. הדיור זו בעיה שרודפת את המדינה שנים רבות וכל עוד הביקוש גובר גם המחירים יעלו. בשווקים מוצרי המזון נרכשים והציבור בוכה ומשלם ואינו עושה דבר שצרכנים אמורים לעשות כנגד העושקים. בנמל התעופה בקניונים ובמסעדות מסתבר שלציבור יש כסף להשתולל ורוכשים דברים מיותרים שיכלו לחיות בלעדיהם. לפיד בבעיה רצינית שאינה בשליטתו והא לא יהיה מסוגל לשנות כלום ממה שוא מתכנן.
צבי האשכנזי , חיפה  |  09.11.14
לכל התגובות