אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בבוקר: הוועדה לביקורת המדינה תדון בתקציב החטיבה להתיישבות צילום: אוראל כהן

נחשף בכלכליסט

בבוקר: הוועדה לביקורת המדינה תדון בתקציב החטיבה להתיישבות

"כלכליסט" חשף לפני כחודשיים כי תקציב החטיבה, שחלק גדול ממנו מופנה להתנחלויות, זינק ב-600% מינואר - רק באמצעות העברות תקציביות; מחקר של הכנסת מאשש הנתונים

09.11.2014, 19:12 | רוני זינגר

הוועדה לביקורת המדינה בכנסת תדון מחר בבוקר בחוות דעת שהתבקש מבקר המדינה לתת בנושא תקציב והתנהלות החטיבה להתיישבות. הדיון מגיע על רקע שורה של פרסומים, בהם ב"כלכליסט" שחשף כי תקציב החטיבה זינק ב-600% מינואר באמצעות העברות תקציביות, וכי ההתנחלויות זוכות לתקצוב גבוה הרבה יותר מאשר, למשל, יישובי עוטף עזה. גם עמותת "מולד" פרסמה מחקר מקיף בעניין שמצביע על סדרי עדיפויות ברורים ומוטים לטובת ההתנחלויות בחלוקת תקציבי הענק של החטיבה - הכפופה למשרד ראש הממשלה.

מטרתה המוצהרת של החטיבה להתיישבות היא לקדם ולפתח את התיישבות הפריפריה בדגש על הגליל, הגולן ויישובי הדרום, בהם גם ישוביי עוטף עזה שנפגעו קשות במבצע הצבאי. לצורך כך מעבירה לה המדינה מדי שנה מאות מיליוני שקלים. אלא שבדיקת נתוני התקציב של החטיבה מעלה שעיקר הקידום והפיתוח שמבצעת החטיבה הם ביהודה ושומרון וכי התקציב גדל במאות אחוזים לאורך השנה באמצעות העברות שחברי הכנסת שחפצים ביקרה של החטיבה דואגים להן.

בית אל, צילום: cc by campsmum בית אל | צילום: cc by campsmum בית אל, צילום: cc by campsmum

לקראת הדיון הכין מרכז המחקר של הכנסת מחקר בנושא תקציב החטיבה להתיישבות, וזאת לבקשתו של יו"ר הוועדה אמנון כהן. המחקר מאשש את הנתונים שפורסמו בבדיקת "כלכליסט" ובתחקיר "מולד" באשר לצמיחת הענק בתקציב החטיבה מדי שנה, וזאת במסגרת ההעברות התקציביות. יש לציין כי התקציב המלא של החטיבה להתיישבות אינו גלוי.

המחקר ערך השוואה בין התקציב המקורי שמאושר מדי שנה לחטיבה, לבין התקציב הסופי המאושר (אליו נוספים מדי שנה גם עודפים מחוייבים משנות קודמות). כך למשל, תקציב המקור של 2012 עמד על 60,3 מיליון שקל והסתיים ב-203,8 מיליון שקל;.ב-2013 עמד התקציב המקורי גם כן על 60.3 מיליון שקל אך בסוף השנה עמד על 331.7 מיליון שקל; השנה עמד תקציב המקור של החטיבה על 58.2 מיליון שקל, ועד כה, עוד בטרם הסתיימה השנה, הוא נסק ל-344.8 מיליון. כאמור, בכל המקרים מדובר בסכום שכולל את כל ההעברות התקציביות שאישרה ועדת הכספים להעביר לחטיבה, אך על כך יש להוסיף גם עודפים מחויבים מהשנה הקודמת - כלומר סכומים שמתגלגלים לאחר שאושרו אך טרם השתמשו בהם.

החטיבה להתיישבות עוסקת בפעילויות הקשורות לפיתוח המרחב הכפרי, בניית תשתיות, סיוע התיישבותי ופעילויות המוגדרות "חברה וקליטה". ואולם כזרוע הביצועית להחלטות ממשלה שונות, הסעיף המעניין ביותר בתקציב החטיבה הוא "פרויקטים מיוחדים". בדרך זו זרמו מאות מיליונים בשנים האחרונות עבור פינוי מיגרון, בנייה בבית אל, בנייה בהר גילה, נחושה, גרעיני התיישבות, תמיכה במפוני גוש קטיף, שיקום תשתיות וכן בניית כפרי סטודנטים ושיקום תשתיות בעוטף עזה. בחלוקה התקציבית של החטיבה להתיישבות ישנם מרחבים שונים, כאשר מרחב מרכז כולל רובו ככולו התנחלויות; מרחב נוסף שמופרד ממנו - הר חברון - מתוקצב בנפרד, וזכה בשנה שעברה ל-14.5 מיליון שקל.

ח״כ סתיו שפיר, שלבקשתה כונס הדיון בוועדה לביקורת המדינה, מסרה בתגובה: "במשך שנים החטיבה להתישבות הסתירה מהציבור לאן הולך הכסף שהמדינה מעבירה לה. עכשיו, כשהמספרים נחשפים, אנחנו מבינים למה יש פוליטיקאים שמתאמצים כל כך להסתיר את המידע הזה. נתונים של משרד האוצר מעלים כי החטיבה מנצלת את כספי הציבור ומעבירה אותם לעמותות הבית היהודי ולמטרות שאין בינן ובין מטרות החטיבה המוצהרות דבר או חצי דבר".

תגיות