אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה עושים השרים בימים? צילום: אוראל כהן

מה עושים השרים בימים?

יומן הפגישות של יאיר לפיד שנחשף אתמול בכלכליסט מספק הצצה מסקרנת לסדר יום שנשמר עד כה במחשבי לשכתו. אבל יום העבודה של השרים שייך לציבור, והגיע הזמן שלוח הזמנים שלהם יהיה שקוף ונגיש לכל אזרח - כנהוג בדמוקרטיה

10.11.2014, 08:24 | שאול אמסטרדמסקי
לוחות הזמנים של שרי הממשלה שנחשפו אתמול ב"כלכליסט", ובהמשך גם על ידי התנועה לחופש המידע, מאפשרים לציבור הרחב לקבל לראשונה המחשה איך נראה סדר יום של שר. איך זה להיות בתוך הראש של יאיר לפיד, אם תרצו. בעצם, אולי אי אפשר באמת להיכנס לראש של לפיד, אבל אפשר לפחות לראות מה מעסיק אותו, למי הוא מקדיש יותר תשומת לב, או פחות, ובין מה למה הוא מחלק את סדר יומו.

בעולם אחר ההצצה לתוך לוחות הזמנים של שרי הממשלה לא היתה עבורנו אקט חצי מציצני, שמלווה בהתרגשות של תלמיד בית ספר שתפס את המורה שלו מעשנת בהיחבא. בעולם אחר היינו יודעים כל הזמן, מבלי שביקשנו אפילו, מה נבחרי הציבור שלנו עושים, עם מי הם נפגשים, למי הם מקדישים את תשומת הלב שלהם. אחרי הכל, הם קיבלו מאיתנו את המנדט לעשות את מה שהם עושים. זה הזמן הציבורי שלנו שהם בוחרים לחלק באופן שהם בוחרים לחלק.

משה בוגי יעלון, צילום: נמרוד גליקמן משה בוגי יעלון | צילום: נמרוד גליקמן משה בוגי יעלון, צילום: נמרוד גליקמן

אבל אנחנו לא בעולם אחר. אנחנו בישראל בואכה שנת 2015. ובישראל של היום לא רק שלוחות הזמנים של שרי הממשלה ויתר נבחרי הציבור אינם שקופים, ולא רק שזה לא מובן מאליו שנוכל לקבל אותם כל אימת שנרצה - והכוונה אינה רק לכלי התקשורת, אלא לכל ישראלי וישראלית - אלא שאפילו כשהנבחרים סוף סוף מוסרים את המידע הזה, מתברר שהוא חלקי ולא כתוב בצורה שמאפשרת להבין עד הסוף את התמונה המלאה.

בלי פוליטיקה

למה הכוונה? הנה כמה דוגמאות להמחשה. פגישות רבות בלוחות הזמנים של חלק מהשרים רשומות תחת שמות קוד שמובנים למעטים בלבד. כך למשל, לוח הזמנים של שר הביטחון בוגי יעלון כולל אינספור פגישות מקצועיות. כך כתוב בלו"ז: "פגישה מקצועית בלמ"ס" (בלתי מסווגת) או סתם "פגישה בלמ"ס". אבל עם מי הפגישה? מה היה הנושא? אם זה בלתי מסווג, למה להסתיר? מתי דיברתם על תקציב הביטחון? ועם מי? וכמה פעמים? ומתי דיברתם על הפנסיה התקציבית? וכמה זמן הקדיש שר הביטחון לנושא אגף השיקום הרגיש? אי אפשר לדעת.

 יעל גרמן, צילום: אוראל כהן יעל גרמן | צילום: אוראל כהן  יעל גרמן, צילום: אוראל כהן

או, למשל, למה לוח הזמנים שהציג השר להגנת העורף (היה דבר כזה לרגע) גלעד ארדן, "לא כולל פגישות פוליטיות"? פגישות פוליטיות הן חלק מהותי מעבודתו של פוליטיקאי, ודאי לאחד שנבחר בפריימריז כמו ארדן. האין לציבור הזכות או האינטרס להיחשף לכמות הזמן שהשר ארדן, או כל שר אחר, מקדיש לפעילות פוליטית נטו? ואלה רק דוגמאות מקריות.

לא היה מזיק אם מישהו היה מגבש סטנדרט ברור ושקוף, שמגדיר מה בדיוק צריך לרשום ואיך. עם מי הפגישות, באיזה נושא. זה המינימום שבמינימום.

גלעד ארדן , צילום: נמרוד גליקמן גלעד ארדן | צילום: נמרוד גליקמן גלעד ארדן , צילום: נמרוד גליקמן

ללמוד מאובמה וגרמן

בסוף היום מגיעה מילה טובה לשר האוצר לפיד, שנעתר לבקשת "כלכליסט" וחשף את לוח הזמנים שלו באופן מיידי. אם רק יחליט, הוא יוכל לקחת עכשיו את השקיפות הזו צעד קדימה. במקום לחכות שיבקשו זאת ממנו, הוא יכול לפרסם את המידע באופן קבוע, מיוזמתו, כפי שעושה נשיא ארצות הברית. באתר הבית הלבן ניתן למצוא את הלו"ז הבלתי מסווג של הנשיא וסגן הנשיא, מתעדכנים באופן שוטף.

למעשה, לא צריך ללכת כל כך רחוק. חברת מפלגתו שרת הבריאות יעל גרמן כבר עושה זאת יותר משנה. גרמן מפרסמת את הלו"ז השבועי שלה בדיעבד, תוך השמטות מסוימות. לפיד יכול לקחת את זה צעד קדימה ולפרסם את הלו"ז שלו מראש. הנה, תראו, אין לי מה להסתיר. זה מה ששר האוצר שלכם עושה.

זה יהיה צעד קטן ללפיד, אבל צעד משמעותי לשקיפות ולנראות הציבורית.

תגיות