אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המושכים בחוטי הידע המקוון: אגודת הצללים של ויקיפדיה

המושכים בחוטי הידע המקוון: אגודת הצללים של ויקיפדיה

האנציקלופדיה השיתופית מונהגת בידי 36 אנשים מרחבי העולם שזהותם לא ידועה - והם אלה שקובעים כיצד ייראו פניו של מאגר הידע האנושי ברשת. חלקם אנשי מדע וחלקם סטודנטים - וכולם עובדים בהתנדבות

10.11.2014, 14:52 | נמרוד צוק

ויקיפדיה היא אחד ממקורות הידע החשובים ביותר ברשת. אך מי מחליט איזה ערך ייכתב ואיזה לא? מיהו השומר בשער? עתה נודע כי מדובר בקבוצה קטנה וחשאית בתוך הנהלת האנציקלופדיה. 36 אנשים מושכים בחוטים מאחורי הקלעים של ויקיפדיה ושאר האתרים שפועלים כחלק מפרויקט ויקימדיה - כך מגלה תחקיר שערך הבלוגר והעיתונאי סטפן לורי, ופורסם בסוף השבוע בבלוג שלו באתר מדיום.

קראו עוד בכלכליסט

קבוצת משתמשי העל הזו, המכונים "הדיילים", מחזיקה בהרשאות לערוך כל דף ופריט באתרי הפרויקט ולתת או לבטל הרשאות למשתמשים בדרגות נמוכות יותר. תפקידיהם כוללים התמודדות עם תקלות ומשברים ופתרון בעיות כגון מחלוקות על תכני דפים. הם משקיעים בין שמונה ל-20 שעות עבודה בשבוע בפעילויות שקשורות לתפקיד, ללא כל תגמול כספי.

מי מחליט איזו חיה מעניינת מספיק כדי לקבל ערך באנציקלופדיה העולמית? מי מחליט איזו חיה מעניינת מספיק כדי לקבל ערך באנציקלופדיה העולמית? מי מחליט איזו חיה מעניינת מספיק כדי לקבל ערך באנציקלופדיה העולמית?

על פי הראיונות שערך לורי, למרביתם אין בעיה עם העבודה בהתנדבות, כשהם מפיקים את הסיפוק שלהם מהיכולת לשתף את הציבור בידע שלהם באופן מיידי, מהאפשרויות ללימוד דברים חדשים ומהכיף שמניבה האינטראקציה עם משתמשים אחרים.

מלבד ג'ימי וולס, מייסד ויקיפדיה שתפקד כאחד הדיילים בין 2006 ל-2009, רובם ידועים בשמות המשתמש שלהם באנציקלופדיה השיתופית וזהותם האמיתית חסויה. כל אחד מהם דובר מספר שפות (3.6 בממוצע), כאשר שניים מתוכם דוברים עברית ואחרים שולטים בשפות כגון אינדונזית, טאמילי, שבדית וסיציליאנית. רק אחד מהם דובר אנגלית בלבד.

תלמידים ופרופסורים בצוותא

העורכים מגיעים מ-22 מדינות ומלבד אפריקה יש נציגות לכל היבשות, אם כי רק אחד מהם מגיע מאמריקה הדרומית. בעיה גדולה יותר מצויה בחלוקה בין נשים לגברים - בצוות יש 35 גברים ורק אישה אחת, חלוקה שמשקפת תופעה רחבה יותר שנפוצה בכל דרגי העריכה בוויקפדיה. מבחינת גיל, מעמד ונסיון מקצועי, עם זאת, המגוון גדול יותר ונע בין סטודנטים, מפתחי תוכנה ופרופסורים בתחומים שונים. תחומי המומחיות שלהם נעים ממערכת התחבורה האמריקאית ועד הירחים של כוכב צדק ויוונית עתיקה.

"הזכויות הנוספות שלנו לא הופכות אותנו לחשובים יותר משאר העורכים בקהילה. הרעיון הוא להעניק להם יותר כוח באמצעות הנציגות שלנו, וההתייעצות בינינו היא אחד מערכי המפתח של ויקיפדיה. כל אחד יכול לקחת חלק במיזם והקול של כל אחד נשמע", אמר אחד העורכים הבודדים שהסכימו להתראיין לפוסט, שפועל תחת השם Trinstel

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
בחלק מהתחומים ויקיפדיה היא אתר תעמולה לכל דבר ועניין
במיוחד בנושאים שקשורים ליהודים וישראל-בלתי אפשרי לשמור שם על עובדתיות לאורך זמן. לפלסטינים ולשונאי ישראל יש לובי גדול והיתר או אדישים או משתפים איתם פעולה בעקיפין. בעבר היה מחנה פרו יהודי גדול שפעל בנושא (בסביבות 15 עורכים שהיו מתואמים בניהם) אבל הם הוכנעו ע"י מחנה פלסטיני ואירופאי אנטישמי אגרסיבי מאוד שערך 24 שעות ביממה (לא סוד שחלק מהעורכים מקבלים תשלום ממדינות ערב) וכאשר העניינים הגיעו לבוררות היו מנהלים (תמיד אותם מנהלים, רוב המנהלים בויקיפדיה נרתעו מלדון בנושאים האלו) שפשוט הפרו את החוקים של ויקיפדיה עצמה, השתלטו על הבוררות, קיבלו החלטות (תמיד כנגד המחנה היהודי כולל חסימת משתמשים ותיקים,מוכרים ופעילים מאוד לצמיתות) בלי לנמק אותם (למרות חובתם) ואפילו הכניסו משתמשים שלא היו מעורבים לקונפליקט לתוכו והענישו אותו. בקיצור, אני לא מת עליהם.
10.11.14
1.
מחקר רדוד
כל מי שעורך בוויקיפדיה יודע שדייל זה תפקיד טכני שנועד בעיקר לנטר ויקיפדיות מאוד קטנות (פחות מ־5000 ערכים, בערך) ולהשליט שם סדר אם צריך--כי בוויקיפדיות קטנות לפעמים קבוצה של 2–3 מהווים 100% מהעורכים הקבועים, ויתכן מצב שמי מהם, או כולם, מחליטים לעשות נזק לפרוייקט. חוץ מזה הדיילים לא עושים הרבה, למעשה הם כמעט לא אמורים לפעול בפרוייקטים הבינוניים והגדולים, ביניהם הוויקיפדיות העברית והאנגלית. הם בטח לא שולטים עם שום דבר באף אחת מהשפות החשובות.
EGGM , פתח תקווה  |  10.11.14