אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניטרליות הרשת: זה מפריע לאובמה - וצריך להטריד גם אותך צילום: אי אף פי

ניטרליות הרשת: זה מפריע לאובמה - וצריך להטריד גם אותך

נשיא ארה"ב יוצא נגד חברות שרוצות להפר את האיזון ברשת ולייקר את השימוש בה עבור כל העולם, סאטיה נאדלה ממקד מחדש את מיקרוסופט ואיזו חברת אפליקציות הציגה זינוק של 84,000% בהפסדים ועדיין צ'יפרה את המנכ"ל ב-50 מיליון דולר

11.11.2014, 15:25 | יוסי גורביץ
אובמה בעד נייטרליות רשת

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, התייצב אתמול (ב') בצורה חדה במיוחד בעד נייטרליות רשת. אובמה התבטא גם בעבר בתמיכה בה, אבל כעת הוא פחות או יותר נתן הוראה ל-FCC (נציבות התקשורת הפדרלית) להתייחס אל הפס הרחב כאילו היה שירות ציבורי.

מאמין ברשת ניטרלית. אובמה, צילום: אי אף פי מאמין ברשת ניטרלית. אובמה | צילום: אי אף פי מאמין ברשת ניטרלית. אובמה, צילום: אי אף פי

מה זה אומר? זה אומר שחברות הכבלים והאינטרנט האמריקאיות לא יוכלו לזמבר את הציבור ולהפוך את הרשת לכזו שיש בה מסלול מהיר ומסלול איטי. הן לא תוכלנה לקבוע לקוחות שיש להם עדיפות על פני לקוחות אחרים ברוחב הפס והשירות המקוון.

למה זה חשוב? כי ארה"ב, היוצרת של הרשת, היא זו שמתווה את הקו ברחבי העולם. כשחברות הרשת והכבלים הישראליות יבואו להפר את הניטרליות גם כאן ומישהו מכם יצליח להעיר את הרגולטור (שר התקשורת הוא, אגב, בנימין נתניהו) אז החברות לא יוכלו לטעון ש"כך עושים גם בארה"ב".

 
מה הבעיה ברשת שאינה ניטרלית? שאלו את ג'ון אוליבר:

יש רק שתי בעיות קטנות. קודם כל, הקונגרס - שנשלט על ידי מפלגת התאגידים הרפובליקנית - כבר הודיע שהוא רואה בהתנגדות אובמה להפרת האיזון "נסיון לרגולציה" של הרשת ושהוא מתכוון לפעול נגד. שנית, חברות הרשת האמריקאיות כבר הודיעו שהממשלה חרגה מסמכותה ושהן מתכוונות לתבוע אם ה-FCC אכן תאמץ את הנחיות הנשיא. ובתי המשפט כבר קבעו שמאחר והסמכות של ה-FCC על הרשת לא מוסדרת ישירות בחוק אלא היא נשאבת מתקדימים, היא חרגה בעבר מסמכותה.

הוויכוח הוא בין צרכנים ובין מונופולים, ולבתי המשפט האמריקאיים יש היסטוריה ארוכה של תמיכה במונופולים.

הדרך החוצה?

למיקרוסופט, שבעבר ניסתה לרכוש את יאהו, יש חלק מהבעיות של הדינוזאור הסגול: היא לא מצליחה למצוא את דרכה בעולם שבו הדסקטופ הפך לרק אחד מהמחשבים של המשתמש ולא בהכרח המרכזי שבהם. מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה מנסה למצוא דרך החוצה, והוא מתווה אותה בצורה חדה הרבה יותר מקודמו.

אם באלמר דיבר על "עולם 3 המסכים" - המחשב, הסמארטפון, הטלוויזיה - שבו על מיקרוסופט לגלות נוכחות בכל השלושה, ואם הוא דיבר על מצב שבו מיקרוסופט תהפוך לחברה של "מכשירים ושירותים" כלומר תייצר גם מכשירים ולא רק תוכנה, נראה שנאדלה נסוג מהעמדה הזו.

אופיס, אחד ממוקדי העניין המרכזיים של החברה אופיס, אחד ממוקדי העניין המרכזיים של החברה אופיס, אחד ממוקדי העניין המרכזיים של החברה

הוא אמר לעיתונאים השבוע שמבחינת מיקרוסופט, יש רק שלושה מוצרי ליבה: מערכת ההפעלה ווינדוס, חבילת תוכנות העבודה אופיס, ושירות הענן שלה, אזור. אלה הדברים שמיקרוסופט תתמקד בהם. כל השאר - אקס בוקס, חטיבת הסמארטפונים של מיקרוסופט, טאבלטי הסרפס - יהיו פריפרייאליים, ותפקידם יהיה למשוך אנשים לסביבת המוצרים של מיקרוסופט.

המהלך האחרון - הפיכת אופיס לחינמי ב-iOS, והכוונה להביא גרסה חינמית שלו גם לאנדרואיד - אומר שבמיקרוסופט הגיעו למסקנה שחשוב שאנשים ישתמשו באופיס בכלים הניידים שלהם, כדי שיתרגלו אליהם וישתמשו בהם גם בגרסה השולחנית. על זו הם יצטרכו לשלם. זו אסטרטגיה בעייתית ועוד נראה איך היא תעבוד. כשמיקרוסופט מתמקדת בכלים העסקיים שלה, היא מסתכנת בכך שהיא תלך בדרכה של IBM ותהפוך לחברה שמספקת שירותים עסקיים בלבד, לא רלוונטית למשתמש מן השורה.

איך נחשפו אתרי TOR?

במבצע משולב של הבולשת הפדרלית בארה"ב ויורופול בסוף השבוע, השתלטו הרשויות בארה"ב ובאירופה על יותר מ-400 מאתרי "דארקנט", שפעלו באמצעות כלי האנונימיזציה הפופולרי TOR. חלק מהאנשים שעומדים מאחרי האתרים הללו גם נעצרו. בין האתרים שחוסלו אפשר למנות את סילק רוד 2.0, האתר הפופולרי לרכישת סמים. במקום האתרים, אפשר היה לראות הודעה משולבת של ה-FBI ויורופול, "האתר החסוי הזה נתפס" לשונה. 

מה שמדאיג את כל מי שמשתמש ב-TOR- עיתונאים, דיסידנטים, פעילים וגם פושעים - הוא איך לעזאזל זה קרה. לאף אחד, כולל הנהלת TOR, אין תשובות. יכול להיות שהביטקוינים שעברו שם מיד ליד שימשו מפתח לזיהוי המשתמשים; יכול להיות שבוצעו התקפות כנגד השרתים; יכול להיות שגויס סוכן אנושי, שהעביר את המידע הקריטי; וישנה האפשרות המדאיגה מכל, שהממשלה השתלטה על נקודות TOR והחלה להפעיל אותן בעצמה.

כי אם זה מה שקרה, אז יש לה מושג טוב מאוד מה עבר בין נקודה לנקודה, מה שמביס את כל הרעיון של TOR. ואם ממשלת ארה"ב יכולה לעשות את זה כדי להלחם בסחר מקוון ולא מזיק בסמים, אז המשטר הסיני יכול לעשות את זה כנגד מה שהוא רואה כסכנה קיומית, כלומר היכולת של האזרחים שלו לדבר זה עם זה מבלי שהוא יאזין.

כשמשלבים את המהלך הזה יחד עם הדרישות הגוברות והולכות של שירותי המודיעין בארה"ב ובבריטניה לאפשר להם גישה לכל התעבורה, ולמנוע מהמשתמשים הצפנה, אפשר להבין אילו צעדי ענק עשו הדמוקרטיות המערביות לקראת מדינת מעקב, עד כמה הן התקרבו בעצם למצב הסיני. הרעיון שמישהו ידבר עם מישהו בלי שהם יאזינו, מוציא את שירותי השו-שו מדעתם.

קצרצרים

1. ענקית המשחקים בדימוס זינגה ממשיכה לאבד משתמשים, אבל ההתמחות האמיתית שלה היא הפסד כספים: אם ברבעון השלישי של 2013, היא הפסידה 68,000 דולר, ברבעון המקביל השנה היא הפסידה 57.1 מיליון - עליה טירנוזאורית של 84,000% בהפסדים. בחדשות אחרות, זינגה אמנם יצאה למסע פיטורים נרחב בקרב העובדים שלה אבל תשמחו לשמוע שהמנכ"ל שלה דווקא קיבל לאחרונה חבילת שי נאה של 50 מיליון דולר במזומן ומניות. ככה זה בקפיטליזם: המנהל מרוויח גם (ולמעשה במיוחד) כשהחברה מפסידה.

החווה בוערת. פארמוויל 2 של זינגה החווה בוערת. פארמוויל 2 של זינגה החווה בוערת. פארמוויל 2 של זינגה

2. לממסד הבטחוני הבריטי יש רסיס כואב בישבן, שקוראים לו דיים סטלה רימינגטון. דיים סטלה - המקבילה הנדירה ביחס של התואר "סר" - עמדה בעבר בראש שירות הבטחון הבריטי MI5. דיים סטלה, שכבר הזהירה בעבר מפני הפיכתה של בריטניה למדינת משטרה בשם המלחמה בטרור, הצהירה השבוע שאם הארגון שבו עמדה בעבר רוצה לשמור על אמון הציבור, הוא צריך להסביר למה לעזאזל הוא בנה מערך האזנה טוטאלי. לדברי רימינגטון, כבר לא מספיק לומר "סימכו עלינו" כי אף אחד לא סומך. אם שירותי השושו רוצים ליהנות מלגיטיציה ציבורית ולא להפוך לסוג של משטרה חשאית, הם צריכים להסביר את עצמם – ולהשתתף באופן פעיל בדיון הציבורי. בינתיים, במנדט בריטי לשעבר במזרח הים התיכון, עצם התקציב של שירותי הבטחון סודי.  

3. ההאקר מטיל האימה ג'רמי האמונד, מבכירי כנופיית לולזסק, נפל בידי הרשויות אחרי שהוסגר על ידי סאבו. כשהרשויות פרצו לבית שבו הוא הסתתר, הוא דהר דרך הבית כדי לסגור את המחשב שלו, כדי שזה לא יספק עליו מידע פלילי. לשווא: הבולשת שמה יד על המחשב - ואז הסתבר שהסיסמה של ההאקר האיום והנורא היא Chewy123. צ'ואי הוא החתול של האמונד - שאולי פרץ לשלל מאגרי מידע אבל לא יודע איך בוחרים סיסמה למחשב.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
ל 1. אין לך שום מושג מה זה נייטרליות רשת.
אף אחד לא אומר לספקי האינטרנט איך לתמחר את החבילות שלהם. הם יכולים לגבות כל סכום שנראה להם והתאים אותו ללקוחות השונים בהתאם לאופי וכמות השימוש שלהם. נייטרליות הרשת אומרת דבר אחר, ברגע ששילמתת על חבילה מסויימת המידע שלך צריך לעבור באותה מהירות כמו כל מידע אחר (במגגבלות המהירות עליה שילמת כמובן). מה שעושות ספקיות האינטרנט זה להאיט במגוון סוגי תעבורה שונים תוך דרישה לתשלום נוסף בכדי לבטל את ההאטה הזו. לדוגמה, המקרה המפורסם של נטפליקס בארה"ב. נטפליקס משלמים לספקי האינטרנט שלהם סכומי כסף גדולים שתואמים את כמויות המידע האדירות שהם מעבירים. הבעיה היא שספקי אינטרנט אחרים (לא הספק שלהם) החלו להאיט את קצב המידע שמגיע מהם ברשתות שלהם ודרשו מהם תשלום, בנוסף למה שהם משלמים לספק שלהם), בכדי לבטל את ההאטה ולתת לה תיעדוף על תעבורת הרשת של ספקי שרותים אחרים.
אמיר  |  12.11.14
1.
אובמה בסך הכל גומל למממנים שלו בגוגל. עשיתם ממנו איזה צדיק.
אני מציע נייטרליות ביטוח - לא תהיה זכות לאף חברת ביטוח לתת תעריפים שונים ללקוחות שונים. אני גם בעד נייטרליות רכב - אין זכות למכור רכבים ברמת מחיר שונה ללקוחות שונים - כולם חייבים לקבל אותו דבר ולשלם אותו דבר.
ניטרליות רשת זה אחת ההמצאות הגדולות של חברות האינטרנט  |  11.11.14