אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מגדלים מליחות צילום: אי פי איי

מגדלים מליחות

רמת המליחות בקרקעות החקלאיות עולה ומסכנת את הגידולים שיזינו אותנו בעתיד. עוד סיבה להשקיע בחקלאות בת־קיימא

12.11.2014, 09:01 | איתי להט

בכל פעם שהחקלאים משקים את שדות הגידול שלהם הם חושפים אותם בהדרגה למוות אטי וממושך. התופעה הזו מתרחשת בעיקר באזורים צחיחים או צחיחים למחצה - כמו ישראל - והיא מעלה בהדרגה את רמות המליחות בקרקע חקלאית והופכת אותה לבלתי ראויה לגידולים.

לא מדובר בהתרחשות שולית: מחקר חדש של האו"ם קובע כי מאגר האדמות החקלאיות הגלובלי הולך ומידלדל במהירות בשל רמות המליחות הגדלות. ב־20 השנים האחרונות הפכו 20% מהאדמות החקלאיות בעולם לנגועות במליחות גבוהה. חלק גדול מהן הפך עם הזמן לבלתי ראוי לגידול כלל. בסך הכל מדובר בשטח בגודל מדינת צרפת שהופך בהדרגה לאבק. 20 אלף דונם של שדות חקלאיים ביותר מ־75 מדינות נאכלים על ידי מלח, ועוד המלחייה נטויה.

הסיבה למליחות הגוברת נובעת, באופן אירוני, דווקא ממערכות ההשקיה. באזורים מעוטי משקעים אין ממש ניקוז טבעי, ולכן חלק גדול ממי ההשקיה שאינם מתנקזים היטב נוטה להתאדות ולהותיר אחריו מליחות (אפילו כשמדובר במי השקיה מתוקים). המליחות הזו מצטברת בהדרגה על פני הקרקע והופכת אותה לבלתי ראויה לגידולים. המחקר, שפורסם במגזין "Natural Resources Forum", מגלה גם את ההשלכות הכלכליות של התופעה - אובדן הכנסות גלובלי של 27.3 מיליארד דולר בשנה. באגן נהר הקולורדו לבדו מוערך ההפסד השנתי בסכום של 750 מיליון דולר.

אבל ההפסד הכספי הוא רק הערת שוליים בהשלכות של התופעה הזו. ארגון המזון והחקלאות של האו"ם מעריך כי בשל הגידול הצפוי באוכלוסיית העולם (10 מיליארד איש ב־2050) תפוקת המזון העולמית תצטרך לגדול ב־70%, וזה כולל גידול של 50% בתפוקת דגנים. אבל כשמדי שבוע נבלע שטח חקלאי גדול יותר מזה של מנהטן למליחות, קשה לראות כיצד חקלאות קונבנציונלית, זוללת חומרי הדברה, מים, אנרגיה ושלל משאבים אחרים, תהיה מסוגלת לעמוד בביקוש - גם עם "עזרה" של הנדסה גנטית.

אדמות חקלאיות במונגוליה שהפכו צחיחות, גם בעקבות גידול והשקיית יתר, צילום: אי פי איי אדמות חקלאיות במונגוליה שהפכו צחיחות, גם בעקבות גידול והשקיית יתר | צילום: אי פי איי אדמות חקלאיות במונגוליה שהפכו צחיחות, גם בעקבות גידול והשקיית יתר, צילום: אי פי איי

אבל מחברי המחקר לא נואשים, ומציעים אסטרטגיות להתמודדות עם הבעיה. הפתרון הגדול הוא להשקיע בחקלאות בת־קיימא, כלומר כזו שלא רואה רק את שורת הרווח לטווח הקצר. שיטות לניהול קיימות בקרקע מליחה כוללות פתרונות פשוטים כמו שתילת עצים שמערכת השורשים שלהם עוזרת בניקוז, חרישה עמוקה, ערבוב של שאריות מהקציר בחזרה אל תוך שכבת הקרקע העליונה וחפירת תעלות ניקוז מסביב לשדה. זה אולי זמן טוב לקק"ל וחקלאי ישראל להתחיל לשתול עצים מסביב לכל שדה צחיח.

הפתרונות להמלחת היתר של הקרקעות

 

  • שתילת עצים שעוזרים בניקוז נוזלים ואספקת לחות
  • חפירת תעלות ניקוז מסביב לשטח הגידול
  • ערבוב שאריות גידולים שנקצרו בקרקע

תגיות