אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בחברת החשמל דורשים להקל על הליך בחירת המנכ"ל החדש צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

בחברת החשמל דורשים להקל על הליך בחירת המנכ"ל החדש

בחברה טוענים שהנחיות רשות החברות לגבי פעילות חברי ועדת האיתור דרקוניות מדי. במשרד האוצר מודעים לעובדה שהתפקיד נחשב "כפוי טובה" ומפריע למשוך מועמדים. ובינתיים, חודשיים אחרי הודעת ההתפטרות של אלי גליקמן, רק המועמדים מטעם עצמם מתרבים

18.11.2014, 07:10 | ליאור גוטמן

עדת האיתור למציאת מנכ"ל חדש לחברת החשמל מתקשה להתחיל את פעולתה. ל"כלכליסט" נודע שאנשי חברת החשמל פנו לאחרונה לרשות החברות הממשלתיות בטענה שההנחיות בדבר נוהלי מציאת מנכ"ל קשוחים מדי, מה שלא מאפשר להתקדם עם המינוי.

קראו עוד בכלכליסט

עיון בהנחיות רשות החברות הממשלתיות, שגובשו באמצע שנה שעברה, מעלה כמה "תנאי ברזל" למציאת מנכ"ל לחברה ממשלתית. כך למשל, הליך האיתור חייב להיות שקוף ולכלול הקמת צוות איתור, ליווי מקצועי בלתי תלוי (מכון אבחון), קביעת מסגרת ניסיון, השכלה וותק מקצועי רלבנטי ופרסום מודעת איתור. 

למה מתכוונת חברת החשמל כשהיא מתלוננת על תנאים "קשוחים מדי"? לטענת החברה, חלק מהדרישות אינן ריאליות. כך למשל, חברי ועדת האיתור נדרשים להימנע משיחות על מועמדים בינם לבין עצמם. דוגמה נוספת היא חובה לפרסם שתי מודעות נפרדות אם הליך הבחירה יכלול חיפוש עצמאי בחוץ (Head Hunting). קושי נוסף לכאורה הוא הדרישה לגבש מראש את הפרמטרים לניקוד מועמד ללא יכולת לשנות את המשקל של כל פרמטר גם אחרי הליך סינון ראשוני. לתפיסת חברת החשמל, תנאים אלו אינם סבירים ועלולים להבריח מועמדים רציניים.

 

יו"ר חברת החשמל. יפתח רון טל, צילום: אוראל כהן יו"ר חברת החשמל. יפתח רון טל | צילום: אוראל כהן יו"ר חברת החשמל. יפתח רון טל, צילום: אוראל כהן

מאחורי תלונות אלו מסתתר ככל הנראה ניסיון "לרווח" מעט את הליך המיון, מה שעשוי להביא לבחירת מועמד שסומן מראש - כזה שזוכה אולי ל"גב פוליטי", אבל לא בטוח שכזה שיצליח לנווט את חברת החשמל.

באוצר מודעים לסכנה, ובשיחות לא רשמיות הם מסכימים שמדובר בתפקיד "כפוי טובה", כזה שכפוף ליותר מעשרה רגולטורים, כשההיסטוריה מוכיחה שבתשע השנים האחרונות התחלפו שם ארבעה מנכ"לים שונים. בשל מצבה הקשה של חח"י, באוצר היו שמחים לראות על כיסא המנכ"ל אדם בעל מומחיות פיננסית מוכחת ויכולת ניהול מו"מ מול ועדי עובדים של חברות ממשלתיות. הבעיה היא שמספר המנהלים הבכירים שברקורד שלהם יכולת התמודדות עם חברה כזו קטן; בוודאי כאשר תנאי התשלום הם עלות שכר של כ־1.2 מיליון שקל לשנה, ולא מיליוני שקלים עם בונוסים כמקובל ב"מילייה הבכיר" במשק.

מאז התפטר המנכ"ל הנוכחי גליקמן החלו כמה מועמדים לחמוד את כיסא המנכ"ל, גם אם אין להם קשר לעולם האנרגיה. מאחר שוועדת האיתור טרם החלה לעבוד, רוב הגישושים הלא רשמיים היו של "מועמדים מטעם עצמם".

ברשות החברות הממשלתיות דווקא נמצאה אוזן קשבת לטענות, ובסביבתה הוערך כי הרשות תשנה את ההנחיות ותסיים את ההליך עד סוף 2014.

תגיות