אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות מקרקעי ישראל תבעה 34 בעלי נחלות ממושב עמינדב בסכום של 51 מיליון שקל צילום: עמית שעל

רשות מקרקעי ישראל תבעה 34 בעלי נחלות ממושב עמינדב בסכום של 51 מיליון שקל

בעלי הנחלות נתבעו בגין שימושים לא חקלאיים שנעשו בשטחי הנחלה בניגוד למותר; בכתב התביעה נכתב כי בעלי הנחלות התנהלו בשטחים שהוחכרו להם כאילו מדובר ב"מערב הפרוע"

18.11.2014, 18:27 | דותן לוי

רשות מקרקעי ישראל באמצעות פרקליטות מחוז ירושלים הגישה לבית המשפט המחוזי בירושלים תביעה בהיקף של 51 מיליון שקל נגד 34 בעלי נחלות במושב עמינדב על כך שהשתמשו בשטחי הנחלות שברשותם בשימושים בלתי חקלאיים. מכתב התביעה עולה, כי בעוד המתיישבים קיבלו את הנחלות לשם יישוב הארץ ועיבודה החקלאי, בפועל הם השתמשו בהן לשם הפקת רווחים אישיים לטובתם. הכוונה היא לשימושים כגון: מחסנים, בתי מלאכה, סדנאות, מגורים, תעשייה, חנויות ועוד. הפרקליטות אף הגדילה להשוות את הפעילות הבלתי חקלאית במושב ל"מערב פרוע".

קראו עוד בכלכליסט

בנצי ליברמן, צילום: ענר גרין בנצי ליברמן | צילום: ענר גרין בנצי ליברמן, צילום: ענר גרין

בכתב התביעה נכתב, כי במשך שנים בעלי הנחלות התעלמו מהחלטות מועצת מקרקעי ישראל ונהלי הרשות, בנו ופיתחו את הנחלות כרצונם מבלי שיהיה לקבל אישורים, מבלי לשלם דמי שימוש ותוך ביצוע עבירות בנייה נרחבות. עוד נטען בתביעה כי במהלך השנים הפיקו אותם בעלי נחלות רווחי עתק מפעילות זו.

ברשות דורשים כי על החלק שאינו מיועד למגורים (חלקה ב') ישלמו בעלי הנחלות דמי שימוש ועל שטחי המגורים בנחלה (חלקה א') יחויבו בעלי הנחלות מלבד התשלום למינהל גם על השבת המצב לקדמותו ועל צווי הריסה לבנייה הבלתי חוקית. עוד נטען, כי במשך שנים מאז שנות ה-90 נמנעו בעלי הנחלות מלהסדיר את עיסוקם בין היתר כי העריכו שחלק מהשימושים לא ניתן להכשיר ועל השימושים שניתן להסדיר ידרשו לשלם דמי שימוש ותשלומים אחרים מהם ביקשו להימנע.

לפני כעשור הושגה פשרה בין בעלי הנחלות למינהל להסדרת השימושים הלא חקלאיים אך לטענת הרשות, לא ננקטה מצד המושב כל פעולה בנושא והשימושים הבלתי חוקיים לא רק שהוסיפו להתקיים אלא התרחבו. כך למשל באחת הנחלות נמצא כי נבנו בה כ-5 יחידות דיור בעוד שבפועל מותר 3 יחידות דיור לבנים ממשיכים וכן מחסן בשטח 2,000 מ"ר בחלקה ב'. עבור כלל השימושים דורשים ברשות 3.7 מיליון שקל.

בעשור האחרון הפנימו גם ברשות מקרקעי ישראל כי לבעלי הנחלות יש קושי אמיתי להתקיים מחקלאות בלבד ולכן יש לאפשר להם גם שימושים נוספים. בהקשר זה אף התקבלו מספר החלטות אשר מאפשרות את הסדרת השימושים הבלתי חקלאיים בהתאם לנהלי הרשות וההחלטות הרלוונטיות. יחד עם זאת, התשלומים עבור שימושים אלה מגיעים במקרים מסוימים ל-91% מערך הקרקע ולכן בעלי נחלות רבים מעדיפים להסתכן בעבירה על החוק כדי לחמוק מהעברת התשלומים הגבוהים.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
ברצוני להפנות שאלה זאת לשרת המשפטים איילת שקד
ברצוני להפנות שאלה זאת לשרת המשפטים איילת שקד לחוקק חוק עבור הדורות הבאים באגודה שיתופית שההורים ממנים בן ממשיך עליו לקחת אחריות גם בחייהם זאת שהרבה מהם נימנעים מלטפל בו זמנית במשק ולקחת אחריות על ההורים הקשישים כמו שנחתם בחוזה בסוכנות למחוייבות ושאין פיקוח עבור אותו בן ממשיך ובו בזמן האחים הנותרים עשו את עבודה שלו ושל אישתו החתומים בטבעת המלך אין סיבה ששאר האחים יפגעו מחוזים שיקריים אף פעם הסוגיה הזאת לא עולה לכותרות ברשתות ואין הגנה כלפי המשפחות וכמו שנאמר אנו השקופים ברצועת משרדי הממשלה למינהם לכן יש לעלות סוגיה זאת בברכה שושנה
Bug  |  10.06.16
לכל התגובות