אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנפט בקריסה? ענף התעופה של דובאי צפוי להציל את איחוד האמירויות צילום: אי פי איי

הנפט בקריסה? ענף התעופה של דובאי צפוי להציל את איחוד האמירויות

הירידות התלולות במחירי הנפט מאיימות על היציבות הכלכלית של המדינות היצרניות. בניגוד לשכנותיה באזור המפרץ, דובאי השקיעה גם בתעופה ונדל"ן. החדשות הטובות לשאר הנסיכויות: דובאי תשמור עבורן על יציבות האזור

18.11.2014, 20:59 | מיכאל פרל

שוק האנרגיה העולמי משתנה, ועמו כלכלתן של יצואניות הנפט. בשנה האחרונה הגיע מחירה של חבית נפט לשפל של ארבע שנים - 75 דולר. זאת לצד ירידת קרנו של ארגון המדינות המייצאות נפט, אופ"ק, עם עלייתן של מתחרות כמו רוסיה, קנדה וכמובן ארה"ב (שצפויה להפוך ליצרנית הנפט הגדולה בעולם עד 2015).

קראו עוד בכלכליסט

משבר הנפט צפוי להביא לפגיעה משמעותית בכלכלת מדינת איחוד האמירויות, משום שתעשיית הנפט מהווה כ־31% מהתמ"ג שלה. בתוך תמונת המצב העגומה הזאת דובאי צפויה להיות הסלע האיתן של האיחוד לאור העובדה שכלכלתה מגוונת מאוד והיא אינה נשענת על תעשיית הנפט לבדה. מחקר של סוכנות הדירוג S&P שנערך השנה הצהיר כי דובאי "מחוסנת" ממשבר הנפט הנוכחי.

 , צילום: אי פי איי צילום: אי פי איי  , צילום: אי פי איי

בשנים האחרונות ביצעה דובאי השקעות נרחבות במגזר הפיננסי, בפרויקטי נדל"ן ובתשתיות התחבורה והתעופה. בעקבות כך צמח ענף התעופה שלה במהירות שיא: בשנה החולפת ההכנסות מתעשייה זו תרמו כ־26.7 מיליון דולר לכלכלתה של הנסיכות והיוו כשליש מהתמ"ג שלה. נוסף על כך, ענף התעופה והשירותים הנלווים מפרנסים כ־416 אלף עובדים. על פי התחזיות של חברת המחקר הבינלאומית אוקספורד אקונומיקס, עד שנת 2020 הענף צפוי להוות כ־37% מהתמ"ג של המדינה. למעשה, קצב צמיחתו צפוי לגבור על קצב הצמיחה הכללי במדינה. עוד חזה המחקר כי עד שנת 2030 כמיליון מאזרחי המדינה יעבדו בתחום זה.

במסגרת תוכניתה לחזק את הענף מבקשת דובאי להפוך את שדה התעופה החדש שלה למרכז תעופה בינלאומי שיתנקזו אליו מיליוני נוסעים מרחבי העולם. "אנחנו רוצים שדובאי תהיה הבחירה הראשונה של הנוסעים ואנשי העסקים בעולם, הן כיעד והן כמרכז תחבורתי", אמר שיח' אחמד בן סעיד אל־מכתום, מנכ"ל ויו"ר קבוצת Emirates Airline, יו"ר חברת שדות התעופה של דובאי ונשיא רשות שדות התעופה של דובאי, בראיון לעיתון "גולף ביזנס" היום (ג').

כבר היום שדה התעופה הבינלאומי של דובאי הוא העמוס ביותר במזרח התיכון. בשנה החולפת יותר מ־66 מיליון נוסעים עברו דרכו. מספר זה צפוי לגדול לכ־100 מיליון עד לשנת 2020. בשנה שעברה חנכה דובאי שדה תעופה בינלאומי נוסף, Al Maktoum International Airport, שצפוי לקלוט כ־120 מיליון נוסעים ובהמשך כ־200 מיליון בשנה.

חברות התעופה המקומיות מצויות גם הן בצמיחה מתמדת. Emirates Airline הטיסה 44.5 מיליון איש בשנת 2013, עלייה של כ־13% לעומת השנה הקודמת.

דובאי מצליחה להציג גמישות מרשימה בהתאמת כלכלתה למציאות המשתנה, בין היתר בעזרת ענף התעופה המתפתח שלה. גמישות זו צפויה לסייע לה ולאיחוד האמירויות כולו לשרוד במשבר הנפט.

תגיות